Blauwe Golf

Brugopeningen zorgen jaarlijks voor veel vertraging. Met name de onvoorspelbaarheid van een brugopening is voor het wegverkeer een probleem. De provincie werkt samen met 10 andere (vaar)wegbeheerders aan het project Blauwe Golf voor een betere doorstroming op weg en water.

Blauwe Golf: voor betere doorstroming op weg én water

De provincie werkt aan een betere doorstroming door data uit te wisselen en beschikbaar te stellen voor brugwachters, automobilisten en schippers. Automobilisten kunnen met de informatie uit hun navigatiesystemen hun reis beter plannen. Via een digitale vaargids (Riverguide app) kunnen (recreatie)schippers op basis van de locatie, opgegeven vaarroute en snelheid de verwachte aankomsttijd doorgeven aan de brugwachter. En brugwachters kunnen aan de hand van die informatie, via een speciaal brugmanagementsysteem, het beste tijdstip kiezen om de brug te bedienen. De bedienaar houdt daarbij niet alleen rekening met het wegverkeer en de scheepvaart, maar ook met de nood- en hulpdiensten en het openbaar vervoer.
 

Afbeelding video 'Vaar mee op de Blauwe Golf in Noord-Holland!'
Bekijk de video 'Vaar mee op de Blauwe Golf in Noord-Holland!'
 (YouTube)

Gemak op het water met de digitale vaargids

De provincie stimuleert recreatieschippers om de digitale vaargids Riverguide Recreant te gebruiken. Het werkt als volgt: de schipper voert de gegevens in van het schip en de vaarroute. Op basis van de locatie, opgegeven vaarroute en snelheid wordt de verwachte aankomsttijd bij een brug of sluis berekend. Deze verwachte aankomsttijd wordt via het brugmanagementsysteem doorgegeven aan de brugwachter. Zo kan de schipper indien nodig de snelheid aanpassen om niet te lang bij de brug te hoeven wachten. De app toont vervolgens de route met alle bruggen en sluizen die de schipper tegenkomt. Daarnaast geeft de app tijdens de reis relevante info zoals detailinformatie van bruggen of sluizen, doorvaarthoogten, marifoonkanaal en telefoonnummers voor contact met de bedienaar.

Hoe meer schippers deze vaargids gebruiken, hoe efficiënter er gevaren kan worden. Er ontstaat namelijk sneller een konvooi van schippers, dat in 1 keer de brug kan passeren (in plaats van iedere boot apart op een ander tijdstip). Dit bevordert een soepeler doorstroom op zowel weg als water. Varen op de Blauwe Golf noemen we dat. De digitale vaargids is beschikbaar als mobiele applicatie op Android- en iOS-toestellen via de App Store of de Android Play Store.

Afbeelding video Blauwe Golf: 'Varen is rust en ruimte. Kijken waar de wind je brengt'
Dorien: 'Varen is rust en ruimte. Kijken waar de wind je brengt'
 (YouTube)

Afbeelding video Blauwe Golf: 'Varen betekent voor mij vrijheid'
Bert: 'Varen betekent voor mij vrijheid'
 (YouTube)

Afbeelding video Blauwe Golf: 'Onze provincie biedt echt prachtige vergezichten'
Franck en Marije: 'Onze provincie biedt echt prachtige vergezichten'
 YouTube

Aangesloten bruggen en sluizen

In het vaarwegennet van Noord-Holland liggen in totaal 285 beweegbare bruggen en sluizen. Hiervan liggen er 130 in een belangrijke weg en/of vaarweg. In 2015 lanceerde de provincie Noord-Holland het brugmanagementsysteem en sloot daar 42 bruggen en sluizen op aan. Dat heeft tot aantoonbare tijdwinst geleid voor automobilisten en schippers. Inmiddels zijn dat er veel meer in de regio Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad.

Vaar mee op de Blauwe Golf

Varen in de provincie Noord-Holland draait om genieten. Dit kan mede dankzij de Blauwe Golf. Deze is succesvol als zoveel mogelijk schippers de digitale vaargids gebruiken tijdens de vaart. De voordelen zijn:

• De brugwachter weet dat je eraan komt *
• Ontvang routeadvies op maat (handig bij storingen)
• Alle actuele vaarinformatie bij de hand
• Dien zelfs automatische openingsverzoeken in*

* De komende tijd sluiten steeds meer (vaar)wegbeheerders hun bruggen en sluizen aan op het brugmanagementsysteem.

Afbeelding video Blauwe Golf: ‘Als ik bij de brug aankom, kan ik gelijk doorvaren.’
Daniël: 'Als ik bij de brug aankom, kan ik gelijk doorvaren’
 (YouTube)

Wil je ook bijdragen aan een betere bereikbaarheid en doorstroming op weg en water? Maak gebruik van de digitale vaargids of doe mee als partner. Ga naar blauwegolfverbindend.nl.

Uitgelicht