Blauwe Golf

Brugopeningen zorgen jaarlijks voor veel vertraging. Met name de onvoorspelbaarheid van een brugopening is voor het wegverkeer een probleem. De provincie werkt samen met 10 andere (vaar)wegbeheerders aan het project Blauwe Golf voor een betere doorstroming op weg en water.

Blauwe Golf: voor betere doorstroming op weg én water

De provincie werkt aan een betere doorstroming door data uit te wisselen en beschikbaar te stellen voor brugwachters, automobilisten en schippers. Automobilisten kunnen met de informatie uit hun navigatiesystemen hun reis beter plannen. Via een digitale vaargids  kunnen (recreatie)schippers op basis van de locatie, opgegeven vaarroute en snelheid de verwachte aankomsttijd doorgeven aan de brugwachter. En brugwachters kunnen aan de hand van die informatie, via een speciaal brugmanagementsysteem, het beste tijdstip kiezen om de brug te bedienen. De bedienaar houdt daarbij niet alleen rekening met het wegverkeer en de scheepvaart, maar ook met de nood- en hulpdiensten en het openbaar vervoer.

Hoe meer schippers een digitale vaargids gebruiken, hoe efficiënter er gevaren kan worden. Er ontstaat namelijk sneller een konvooi van schippers, dat in 1 keer de brug kan passeren (in plaats van iedere boot apart op een ander tijdstip). Dit bevordert een soepeler doorstroom op zowel weg als water. Varen op de Blauwe Golf noemen we dat.

Afbeelding video 'Vaar mee op de Blauwe Golf in Noord-Holland!'
Bekijk de video 'Vaar mee op de Blauwe Golf in Noord-Holland!'
 (YouTube)

Gemak op het water met een digitale vaargids

De provincie stimuleert recreatieschippers om een digitale vaargids te gebruiken om vlot door te kunnen varen. Tot voorkort was er één digitale vaargids waarmee automatisch bedienverzoeken ingediend konden worden. Op dit moment ontwikkelen meerdere aanbieders voor een navigatie app op het water deze dienst. Zo kunnen schippers een digitale vaargids kiezen die het beste bij hen past. Het gaat om de volgende apps:
•    Waterkaarten Nederland (beschikbaar voor Android, iOS en windows)
•    Waterkaart Live (beschikbaar voor Android en iOS)
•    WinGPS 5 (beschikbaar voor Windows)
•    NavKid waterkaart (beschikbaar voor Android)

De apps zijn al te downloaden (deels tegen betaling), alleen de automatische bedienverzoeken zijn nog in ontwikkeling en daardoor (nog) niet beschikbaar. In mei 2021 vinden de eerste testen plaats. Er wordt dan gekeken of de apps automatisch de verwachte aankomsttijd van de schepen doorgeven aan de brugbedienaar. Vanaf juni is deze dienst zichtbaar in de apps en te gebruiken door schippers. In de apps (digitale vaargidsen) worden dan continu verbeteringen doorgevoerd aan de hand van gebruikerservaringen. 

Hoe werkt het?

Download een van de digitale vaargidsen (Waterkaarten Nederland, Waterkaart Live, WinGPS 5 of NavKid waterkaart). Op basis van de locatie, de vaarroute en snelheid wordt de verwachte aankomsttijd bij een brug of sluis berekend. Deze verwachte aankomsttijd wordt via het brugmanagementsysteem doorgegeven aan de brugwachter. Zo kan de brugwachter zien hoeveel schepen eraan komen en wanneer en het beste tijdstip voor een brugopening bepalen. 

Afbeelding video Blauwe Golf: 'Varen is rust en ruimte. Kijken waar de wind je brengt'
Dorien: 'Varen is rust en ruimte. Kijken waar de wind je brengt'
 (YouTube)

Videostill Bert: 'Varen betekent voor mij vrijheid'
Bert: 'Varen betekent voor mij vrijheid'
(YouTube)

Aangesloten bruggen en sluizen

In het vaarwegennet van Noord-Holland liggen in totaal 285 beweegbare bruggen en sluizen. Hiervan liggen er 130 in een belangrijke weg en/of vaarweg. In 2015 lanceerde de provincie Noord-Holland het brugmanagementsysteem. Dat heeft tot aantoonbare tijdwinst geleid voor automobilisten en schippers. Inmiddels zijn 56 bruggen en sluizen aangesloten op het brugmanagementsysteem in de regio Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad.

Vaar mee op de Blauwe Golf

Varen in de provincie Noord-Holland draait om genieten. Dit kan mede dankzij de Blauwe Golf. Deze is succesvol als zoveel mogelijk schippers een digitale vaargids gebruiken tijdens de vaart. De voordelen zijn:

• De brugwachter weet dat je eraan komt *
• Ontvang routeadvies op maat (handig bij storingen)
• Alle actuele vaarinformatie bij de hand
• Dien zelfs automatische openingsverzoeken in*

* Dat geldt nu al voor 56 bruggen. De komende tijd sluiten steeds meer (vaar)wegbeheerders hun bruggen en sluizen aan op het brugmanagementsysteem.

Afbeelding video Blauwe Golf: 'Onze provincie biedt echt prachtige vergezichten'
Franck en Marije: 'Onze provincie biedt echt prachtige vergezichten'
 YouTube

Wil je ook bijdragen aan een betere bereikbaarheid en doorstroming op weg en water? Maak gebruik van een digitale vaargids of doe mee als partner. Ga dan naar blauwegolfverbindend.nl.

Uitgelicht