Prinses Amaliabrug feestelijk geopend

(08 oktober 2019)

De Prinses Amaliabrug bij Westknollendam is in september feestelijk geopend door Jan Jorna, directeur van Dura Vermeer Infra Noord West en Adnan Tekin, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland. De Amaliabrug is de 3e brug die is aangesloten op de centrale bediening in Heerhugowaard.

Prinses Amaliabrug

Uniforme bediening

De Prinses Amaliabrug wordt op dezelfde uniforme manier bediend als de andere bruggen en sluizen die aangesloten zijn aan de bediencentrale Weg & Waterhuis De Langebalk in Heerhugowaard. De bouwer van de brug (Dura Vermeer) heeft dan ook dezelfde bediensoftware gebruikt, die door de provincie Noord-Holland ter beschikking is gesteld. Hiermee garanderen we een uniforme werkwijze, een belangrijke voorwaarde voor een veilige bediening.

Oude naamplaat

De gedeputeerde en de directeur van Dura Vermeer overhandigden ter gelegenheid van de brugopening de naamplaat van de oude Beatrixbrug aan de Historische Vereniging Wormerveer. Ook werd een gedicht van Merel Morre onthuld, dat speciaal voor de brugopening was geschreven.

Gedicht voor Prinses Amaliabrug
Gedicht van Merel Morre:

"Aan het groen groene grasland
grenst het blauw blauwe water
over de brug van ooit
stroomt het door naar later"

Prinses Amaliabrug

De Beatrixbrug is herdoopt in Prinses Amaliabrug, omdat Zaandam ook een Beatrixbrug heeft. Voor de naamsverandering is toestemming van het Koninklijk Huis gekregen. De oude, loodzware brugplaat van de Beatrixbrug is nu in bezit van de Historische Vereniging Wormerveer. 

Uitgelicht