Spiegelboom

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk werd afgeschaft. Tot slaaf gemaakten kregen hun vrijheid terug.

Vorig jaar bood de provincie Noord-Holland officieel excuses aan voor de rol van de gezagsdragers van toen in het slavernijverleden. Het kennen en erkennen van het verleden draagt bij aan begrip voor elkaar. Ook een zogeheten Spiegelboom kan helpen om elkaar beter te leren begrijpen. Met deze boom nodigen we inwoners tijdens Keti Koti en bij het Kwaku Summer festival uit om te reflecteren en reageren op vragen of samen in gesprek te gaan over het slavernijverleden. 

De Spiegelboom is een van de activiteiten die de provincie organiseert als onderdeel van de dialoog rondom het bespreekbaar maken van het slavernijverleden. Het kennen en erkennen van het verleden draagt bij aan begrip voor elkaar. Met deze boom nodigen we inwoners tijdens Keti Koti en bij het Kwaku Summer festival uit om te reflecteren op vragen, quotes en symbolen of samen in gesprek te gaan over het slavernijverleden. Later dit jaar zal de provincie terugkomen op de reacties op de Spiegelboom.

Keti Koti spiegelboom

De Spiegelboom is een met doeken en symbolen aangeklede boom. Aan de stam staan 4 banken met aan elk uiteinde een hart. En op elk hart staan een vraag en een mogelijkheid om die vraag te beantwoorden.

KetiKoti

De Spiegelboom stond op 1 juli op het Keti Koti festival in Amsterdam en in de weekenden 15/16 juli en 22/23 juli op het Kwaku Summer festival in het Nelson Mandela park in Amsterdam.

We nodigen je uit om jouw bespiegelingen met ons te delen. Bekijk de 4 vragen en beantwoord de vraag die jou het meeste raakt. Dit kan via social media #spiegelboom of digitaal via onderstaand formulier. Wij waarderen je bijdrage!

Laat je bericht achter

De provincie heeft 4 mensen gevraagd mee te denken over de Spiegelboom. Dat zijn: Peggy Brandon (Conservator en tijdelijk werkzaam voor het Nationaal Slavernijmuseum en directeur van Mocca, kenniscentrum cultuureducatie), Laura Polder (docent Social Work), Winston Brandon (imagineer) en Edna Konadu (bestuurslid Triple Threat Haarlem). Ze hebben zelf ook de 4 vragen beantwoord. Hun reacties lees je via de link onder de vragen. Op deze pagina kom je meer te weten over de betrokkenheid van Peggy Brandon, Laura Polder, Winston Brandon en Edna Konadu bij Keti Koti. 

4 vragen

Kwaku

Op de 4 bankjes staan quotes, woorden en symbolen.

Quotes

'Wees moedig in je ongemak, wees welkom bij onze generatie’ – Typhoon

‘Be the change you want to see’ – Mahatma Gandhi

‘Een van onze sterkste wapens is de dialoog’ – Nelson Mandela

‘To be without trees would, in the most literal way, to be without our roots’ – Richard Mabey 

Symbolen

Hart met handen – oog – kalebas – wereldbol – vuist – anansi – vogels.

Woorden

Bewustwording – erkenning – dialoog – verbinding