Tentoonstelling 'Twee werelden in één wrak'

Op 1 juli 2022 opent de nieuwe tentoonstelling ‘Twee werelden in één wrak. Fragmenten uit een koloniaal verleden’ in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de Nederlandse kolonialisatie en slavernij aan de hand van indrukwekkende archeologische vondsten. De vondsten zijn afkomstig uit een schip dat in 1822 is gezonken voor de kust van Texel. Het schip was vermoedelijk onderweg naar een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika. Het had gereedschappen voor het ontginnen van een plantage aan boord, naast luxegoederen bestemd voor de plantage-eigenaren. 

Ensemble luxegoed

De tentoonstelling laat de tegenstelling zien tussen het onvrije en extreem zware leven van de tot slaafgemaakte mensen op de plantages en de enorme luxe waarin de eigenaren van de plantages zich wentelden. Voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar is een aparte verhaallijn gemaakt die hen meeneemt in het leven van kinderen die destijds moesten werken in de koloniën.

Bezoek

De tentoonstelling staat van 1 juli 2022 tot en met 5 maart 2023 in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. Locatie: Westerplein 6, 1901 NA Castricum. Bekijk de website van Huis van Hilde voor de prijzen en actuele openingstijden. 
 

Uitgelicht