Scholierenbattle

Tijdens de Scholierenbattles strijden groepjes scholieren van verschillende scholen met elkaar om het beste idee. Ze bedenken slimme oplossingen voor vraagstukken.

Scholierenbattle

De scholieren gaan op hun eigen school een aantal weken aan de slag met onderwerpen uit de praktijk. Een expert van de provincie komt de vraagstukken op school toelichten en is tijdens de projectperiode beschikbaar voor vragen. Dat kan gaan over milieu, woningbouw, verkeer of energie. Bijvoorbeeld: Hoe zorg je voor minder afval? Wat is het slimste ontwerp voor een brug of een tunnel? De scholieren met de beste ideeën doen mee aan de finale van de Scholierenbattle. Die is in de Statenzaal van het provinciehuis. De Scholierenbattles zijn bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Er kunnen meerdere scholen meedoen die het in de finale tegen elkaar opnemen.

Scholierenchallenge

We organiseren ook scholierenchallenges. Eén of meerdere klassen van dezelfde school gaan aan de slag met een vraagstuk van de provincie. De kick-off bijeenkomst, de tussenevaluatie en de eindpresentaties worden op school georganiseerd of online. Bijvoorbeeld: Hoe ontwerp je een voedselbos zodat een gezin van 4 nooit meer naar de supermarkt hoeft?

Scholieren nemen je mee in hun grondonderzoek voor de scholierenchallenge ‘ontwerp een voedselbos’

Zelf aan de slag met de scholierenchallenge 'Ontwerp een voedselbos!'

In schooljaar 2022 / 2023 kunnen scholen zelf aan de slag met de scholierenchallenge 'Ontwerp een voedselbos!'. Je kunt zelf op zoek naar een geschikte locatie in de provincie Noord-Holland, wellicht in de buurt van de school en een expert die kan begeleiden. Vanuit de provincie Noord-Holland is er een Kick-off video gemaakt waarin expert Hillebrand Breuker uitlegt wat een voedselbos is en verder ingaat op de opdracht voor de leerlingen. Wanneer je wil meedoen sturen wij je de video, de opdracht en een presentatie die je kunt gebruiken bij de start van je project. Daarnaast is het natuurlijk prettig als je naar een voedselbos toe kan gaan, bijvoorbeeld De Groene Oase. Je kunt het project ook starten met de film The biggest little farm. In juni wordt er een provinciale finale georganiseerd voor de winnaars van alle scholen op het provinciehuis in Haarlem (per school één winnaar). Dat betekent voor sommige scholen dat de leerlingen hun gemaakte eindproducten wat langer moeten bewaren.

Meedoen?

Meld je school aan via: baasvannoordholland@noord-holland.nl.

Lerares Sietske Roos, Keizer Karel College Amstelveen: “De leerlingen hebben hard gewerkt en er veel van opgestoken.” Lees hier het hele interview met Sietske Roos.

Scholierenbattle

Uitgelicht