Tentoonstelling 'Stemmen uit het verleden'

Stemmen uit het verleden is een nieuwe tentoonstelling die vanaf 30 juni te zien is in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Deze tentoonstelling biedt een stem aan de beleving van tot slaaf gemaakten en aan een huidige generatie kunstenaars die reflecteert op deze donkere bladzijde in de geschiedenis. 

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk om het koloniaal verleden zichtbaar en bespreekbaar te maken om zo racisme en vooroordelen te bestrijden. Daarom organiseren wij een programma speciaal voor leerlingen van het middelbaar onderwijs over dit onderwerp.

Educatief programma

Zo bieden wij scholen de mogelijkheid om de tentoonstelling ‘Stemmen uit het verleden’ te bezoeken en een speciaal ontworpen educatief programma te volgen. Het programma bestaat uit een interactieve rondleiding door de expositieruimte waarbij de leerlingen meer leren over de expositie en de daaraan gekoppelde verhalen.

Bijvoorbeeld het waargebeurde verhaal van een in vrijheid geboren Afrikaanse. Zij is op jonge leeftijd tot slaaf gemaakt en naar Suriname verscheept. Vele jaren later werd zij vrij gekocht. Aansluitend is er een creatieve brainstormsessie, waarin de leerlingen onder begeleiding van een gids nadenken over hun ideale wereld en hoe ze daarin een positieve impact kunnen maken.

Praktisch

De tentoonstelling staat van 30 juni tot 6 oktober 2023 in Paviljoen Welgelegen in Haarlem en is geschikt voor leerlingen van alle niveaus in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Een bezoek aan de tentoonstelling is gratis inclusief gids en duurt 60 minuten.

Aanmelden

Interesse in een bezoek? Neem voor meer informatie contact op met Roos Copier via copierr@noord-holland.nl. Of vraag een bezoek aan door het aanmeldformulier in te vullen.

Uitgelicht