Tentoonstelling 'Verborgen Noord-Holland' voor scholen

Van 1 juli tot en met 7 oktober 2022 staat in het Provinciehuis de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’.

Slavernij en kracht

Vaak wordt gedacht dat de Nederlandse slavernij hoofdzakelijk verbonden is met Amsterdam en Middelburg. ‘Verborgen Noord-Holland’ laat juist zien dat er ook in steden als Alkmaar, Beverwijk, Hoorn, Durgerdam, Haarlem of Zaandam sporen zijn te vinden van de slavernij.

Dus ook in jouw stad of dorp. Zonder de gruwelen van deze geschiedenis uit de weg te gaan, toont de tentoonstelling ook de kracht van mensen. Dat wil zeggen, de kracht van mensen die hebben gestreden tegen het kolonialisme en de slavernij. Maar ook de kracht van mensen die tegen het ‘mainstream denken’ durfden in te gaan. Daarin zit voor iedere bezoeker het leermoment; wat doen mensen tegen onrecht?

Fragment uit ‘They are calling’, Frederick Calmes, 2022
Fragment uit ‘They are calling’, Frederick Calmes, 2022

Geschiedenis en burgerschap

De tentoonstelling gaat over geschiedenis en hedendaags burgerschap. Daarbij hoopt de provincie dat de bezoeker, jong en oud, de tentoonstelling verlaat met meer kennis over het koloniaal en slavernijverleden en de connectie daarvan met de eigen omgeving, gecombineerd met de vraag: wat kan ik in het licht daarvan nú doen?! 

Praktisch

  • De tentoonstelling staat van 1 juli tot 7 oktober 2022 in Paviljoen Welgelegen in Haarlem en is geschikt voor alle niveaus en leerlingen tussen de 10 en 15 jaar. 
  • Een bezoek aan de tentoonstelling is gratis (inclusief toegang voor 2 rondleiders per klas).
  • Is vervoer naar Haarlem om financiële redenen lastig? Neem alsnog contact op, dan zoeken we naar een oplossing.  

Voorbereiding op school?

In de provincie Noord-Holland hebben we 3 Bureaus Discriminatiezaken. Tegen een kleine vergoeding kunt u een gastles bij hen aanvragen ter voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling, of juist achteraf.
Voor meer informatie of het inplannen van een gastles kunt u terecht bij:

Ook hiervoor geldt dat als de financiële middelen van uw school beperkt zijn, zij graag met u meedenken.

Aanmelden

Vraag direct een rondleiding aan:

Rondleiding aanvragen

Of neem bij vragen contact op met Roos Copier via copierr@noord-holland.nl.