“Als fiscalist zie je van alles wat”

Maria Klever is afgestudeerd historicus, maar houdt zich tegenwoordig meer bezig met btw-vraagstukken dan dikke geschiedenisboeken. Ze liet zich 6 jaar geleden omscholen tot fiscalist en werkt sinds eind 2019 bij de provincie Noord-Holland.

Maria Klever voor het provinciehuis

Hoe beland je na een studie geschiedenis op de financiële afdeling van de provincie? 

“Na mijn studie kon ik niet direct een baan vinden, dus ik besloot verder te studeren. Ik kreeg een traineeship aangeboden als fiscalist bij een accountants- en belastingadviseursbedrijf. Economie en cijfers vond ik altijd al interessant, dus deze richting leek ook wel bij mij te passen.” 

“Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt, maar specialiseerde mij uiteindelijk in de btw. Na een paar jaar wilde ik de overstap maken van de commerciële wereld naar de overheid. Deze functie als fiscalist bij de provincie sloot goed aan bij wat ik al had gedaan en zelf zou willen. Hier heb ik het gevoel dat ik iets kan bijdragen aan de maatschappij.”

Wat doe je precies als fiscalist?

“Samen met mijn 2 collega’s adviseer ik over 3 belastingmiddelen, namelijk de btw, vennootschapsbelasting en loonbelasting. Ik houd mij vooral bezig met btw-vraagstukken. Ik geef advies bij projecten, denk aan de aanleg van provinciale wegen, natuurprojecten of vastgoedaankopen. Zodra er geld heen en weer gaat moet ik kijken: zit daar wel of geen btw op en kunnen we de btw die we betalen ergens terugvragen?”

"Je staat er nooit alleen voor."

“Ons team doet ook elk kwartaal de btw-aangifte en we kijken mee of de btw juist wordt geadministreerd. We onderhouden het contact met de belastingdienst en collega’s kunnen bij ons terecht met vragen. Als laatste geven we ook presentaties aan collega’s, zodat ze bij projecten weten waar ze fiscaal op moeten letten.”

Hoe kan je in deze functie een bijdrage leveren aan de maatschappij? 

“Als de provincie bijvoorbeeld een brug aanlegt of vervangt, dan gaan daar vaak miljoenen in om. Ik wil ervoor zorgen dat we zo veel mogelijk van dat geld daadwerkelijk in het project kunnen steken. Dat doe ik door het financiële plaatje zo optimaal mogelijk in te richten. Het zou zonde zijn als we geld laten liggen door btw niet terug te vragen als dat wel mogelijk is.”

Wat maakt het werk bij de provincie Noord-Holland leuk? 

“Als fiscalist ben je bij veel verschillende projecten betrokken, dus ik zie van alles wat. Die afwisseling maakt het werk leuk. Ik spreek veel mensen binnen de organisatie, ze komen bij ons met vragen of wij adviseren hen. Zo leer ik veel mensen kennen.”

“Ons team is vrij nieuw, dus we hebben veel vrijheid in de manier waarop we ons werk inrichten. Ik bepaal zelf hoe ik alles aanpak, dat is erg fijn. Ik heb meer eigen verantwoordelijkheid dan ik in mijn vorige banen heb gehad. Gelukkig kunnen we onderling met z’n drieën goed sparren. Je staat er nooit alleen voor.”