“Bij de provincie Noord-Holland voelde ik me direct heel welkom”

Wasim Saydawi is in Syrië afgestudeerd in Financieel servicemanagement en volgde het Young Professionals Programma voor Statushouders (YPPS) van Amsterdam. Van januari tot juli 2021 was hij gedetacheerd bij de provincie Noord-Holland.

portret Wasim

“In januari ben ik begonnen aan mijn opdracht bij de provincie Noord-Holland, als onderdeel van het Young Professionals Programma voor Statushouders (YPPS) van Amsterdam. Ik vond het belangrijk om ook buiten de gemeente Amsterdam ervaring op te doen, vandaar dat ik nu bij de provincie ben gedetacheerd. Daar maak ik onder andere een plan hoe de provincie Noord-Holland het best mensen met een migratieachtergrond kan bereiken. Daarnaast houd ik me bezig met de bereikcijfers van alle provinciale sociale media. Ik maak een plan van aanpak hoe we die rapportages gaan maken en wat we eruit willen halen.

Ik voelde me direct heel welkom bij de provincie, iedereen is heel behulpzaam. Het is ook fijn om zoveel mogelijk Nederlandse werkervaring op te doen, juist omdat ik eerder alleen in Syrië heb gewerkt. Het is hier heel anders: hier kan ik met een meer ervaren collega of met mijn werkbegeleider in discussie gaan als ik het ergens niet mee eens ben. Sterker nog, dat wordt hier zelfs op prijs gesteld. Daar hoef je in Syrië niet mee aan te komen. 

Trainee zijn in coronatijd is niet makkelijk, eigenlijk is het wel het laatste wat je wilt. Het is juist belangrijk om te netwerken, en voor mij is het ook belangrijk om de Nederlandse taal te blijven oefenen. Thuis praat ik Nederlands als ik een vergadering heb, maar verder met mijn vrouw en zoontje praat ik Arabisch. Eind juni loopt mijn detachering bij de provincie af; ik hoop dat ik ten minste nog een maandje écht bij de provincie op kantoor kan zijn. Laat die corona dus maar snel voorbij zijn!”