Gladheidsbestrijder Albert in actie

(15 december 2021)

Het is winter en de kans op sneeuw en ijzel is groot. Om wegen en fietspaden veilig te houden, staan gladheidbestrijders klaar om in actie te komen. Zij gaan dag en nacht op pad om zout te strooien en de provinciale wegen sneeuwvrij te maken.

Albert van Dijk is een van de gladheidbestrijders en vertelt graag meer over zijn werk als chauffeur op de strooiwagen: “Ik heb een eigen transportbedrijf genaamd 'Albert van Dijk Transport vof' en werk samen met mijn zoon Max. Met mijn Volvo FMX 8x4 ben ik breed inzetbaar. Mijn wagen heeft een kraan en een container systeem dus daar kan ik alle kanten mee uit. Al jaren word ik van november tot en maart ingehuurd als chauffeur gladheidbestrijding. Eerst via verschillende bedrijven en sinds 2 jaar via Volker Infra. Dat bevalt me goed. Het is een gezellig team. Ik vind het werk ook nog steeds spannend en uitdagend. Zeker als het flink heeft gesneeuwd! Dan kan ik niet wachten om de sneeuwschuif aan mijn vrachtwagen te koppelen en de weg op te gaan. De uitdaging is om op een snelle en veilige manier de rijbanen weer schoon te krijgen.”

Dat het soms ook spannend is blijkt wel uit de vele verhalen die Albert heeft. Hij maakt wat mee op de weg. Zo ook tijdens de hevige sneeuwbuien vorig jaar. Albert: “Het sneeuwde zo hard dat de we de rijbaan niet meer goed konden onderscheiden van de berm. Een collega chauffeur kwam met zijn fietspadstrooier in de berm terecht en stond erg scheef. Het lukte hem niet om er zelfstandig uit te komen. Ik was in de buurt en heb een handje geholpen door hem met mijn vrachtwagen uit de berm te trekken. En eerlijk gezegd heb ik hem ook een beetje uitgelachen om zijn situatie. Even verderop, toen ik weer op weg was, kwam ik zelf op dezelfde manier in de berm terecht waardoor ik er niet meer uit kwam. Een tractor heeft mij eruit getrokken. We hebben hier met het hele team een hoop lol om gehad. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.”

Sneeuwschuiven