Regionale bestuurskracht Amstelland-Meerlanden

De regio Amstelland-Meerlanden (AM) bestaat uit 6 gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Bestuurlijke regio indeling Amstelland-Meerlanden
Vergroot kaart regio Amstelland-Meerlanden (pdf, 2,53 Mb)

Stand van zaken

De 6 AM-gemeenten werken sinds 1982 samen in de Gemeenschappelijke Regeling Amstelland-Meerlanden Overleg. De gemeenten hebben een samenwerkingsagenda gemaakt en zo het overleggen vereenvoudigd. De voor de AM-regio belangrijke thema’s zijn gebundeld in 3 domeinen met elk een eigen overleg: sociaal, ruimtelijk-economisch en bedrijfsvoering. De 6 gemeenten werken ook veel samen in Metropoolregio Amsterdam (MRA) verband.

Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer is gefuseerd met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De nieuwe gemeente Haarlemmermeer is van start gegaan op 1 januari 2019.

Aalsmeer en Amstelveen

De gemeenten Aalsmeer en Amstelveen zijn per 1 januari 2013 ambtelijk gefuseerd. Aalsmeer heeft haar taken overgedragen aan Amstelveen. In oktober 2019 heeft de gemeenteraad van Aalsmeer het college van B&W verzocht om de beëindiging van de huidige samenwerkingsvorm per 1 januari 2022 voor te bereiden en om te kijken naar andere, meer gelijkwaardige samenwerkingsvormen.

Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel (DUO Plus)

De gemeenten Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel hebben via de uitvoeringsorganisatie DUO Plus hun samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering georganiseerd.  

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Martine van der Klugt, telefoon: 023 - 514 33 91, e-mailadres: asperenm@noord-holland.nl of met Olga Prins, telefoon: 023 - 514 53 20, e-mailadres: prinso@noord-holland.nl.