Regionale bestuurskracht Amstelland-Meerlanden

De regio Amstelland-Meerlanden (AM) bestaat uit 6 gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Bestuurlijke regio indeling Amstelland-Meerlanden
Vergroot kaart regio Amstelland-Meerlanden (pdf, 2,53 Mb)

Stand van zaken

De 6 AM-gemeenten werken sinds 1982 samen in de Gemeenschappelijke Regeling Amstelland-Meerlanden Overleg. De gemeenten hebben een samenwerkingsagenda gemaakt en de lappendeken aan overleggen vereenvoudigd. De voor de AM-regio belangrijke thema’s zijn gebundeld in 3 domeinen met elk een eigen overleg: sociaal, ruimtelijk-economisch en bedrijfsvoering. De 6 gemeenten werken ook veel samen in MRA (Metropoolregio Amsterdam) verband.

Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer is gefuseerd met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De nieuwe gemeente Haarlemmermeer is van start gegaan op 1 januari 2019.

Aalsmeer en Amstelveen

De gemeenten Aalsmeer en Amstelveen hebben een ambtelijke fusie doorgevoerd per 1 januari 2013. Aalsmeer heeft haar taken overgedragen aan Amstelveen. Tegelijkertijd had Aalsmeer de G2-regeling met Uithoorn opgezegd. De G2-regeling was een gezamenlijke dienst voor Aalsmeer en Uithoorn voor belastingen, e-dienstverlening, inkomensondersteuning en Wmo.

Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel (DUO)

De gemeenten Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel hebben via de uitvoeringsorganisatie DUOplus hun samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering georganiseerd. Ondergebracht zijn taken op het gebied van interne dienstverlening, I&A, Communicatie, P&O, Juridische zaken, Financiën, het Sociaal Domein, handhaving, beheer en onderhoud, vergunningen, burgerzaken, infrastructurele projecten en het KCC.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jurgen van der Wal, telefoon: (023) 514 34 65, e-mailadres: Walj@noord-holland.nl

Uitgelicht