Regionale bestuurskracht Amstelland-Meerlanden

De regio Amstelland-Meerlanden (AM) bestaat uit 6 gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Bestuurlijke regio indeling Amstelland-Meerlanden

Stand van zaken

De 6 AM-gemeenten werken sinds 1982 samen in de Gemeenschappelijke Regeling Amstelland-Meerlanden Overleg. De gemeenten hebben een samenwerkingsagenda gemaakt en de lappendeken aan overleggen vereenvoudigd. De voor de AM-regio belangrijke thema’s zijn gebundeld in 3 domeinen met elk een eigen overleg: sociaal, ruimtelijk-economisch en bedrijfsvoering. De 6 gemeenten werken ook veel samen in MRA (Metropoolregio Amsterdam) verband.

Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer gaat fuseren met de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De nieuwe gemeente Haarlemmermeer gaat van start  op 1-1-2019.

Aalsmeer en Amstelveen

De gemeenten Aalsmeer en Amstelveen hebben een ambtelijke fusie doorgevoerd per 01-01-2013. Aalsmeer heeft haar taken overgedragen aan Amstelveen. Tegelijkertijd had Aalsmeer de G2-regeling met Uithoorn opgezegd. De G2-regeling was een gezamenlijke dienst voor Aalsmeer en Uithoorn voor belastingen, e-dienstverlening, inkomensondersteuning en Wmo.

Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel (DUO)

De gemeenten Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel hebben via de uitvoeringsorganisatie DUOplus hun samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering georganiseerd. Ondergebracht zijn taken op het gebied van interne dienstverlening, I&A, Communicatie, P&O, Juridische zaken, Financiën, het Sociaal Domein, handhaving, beheer en onderhoud, vergunningen, burgerzaken, infrastructurele projecten en het KCC.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jurgen van der Wal, telefoon: (023) 514 34 65, e-mailadres: Walj@noord-holland.nl

Uitgelicht