Historische beelden en verhalen

Om het huidige landschap en de huidige inrichting van de provincie Noord-Holland goed te kunnen begrijpen is kennis van de historie van het landschap belangrijk.

Deze kennis is binnen de provincie geborgd in de Leidraad landschap en cultuurhistorie. De provincie draagt kennis over de cultuurhistorie actief uit met beelden en verhalen.

Beeldcollectie Provinciale Atlas 

De Provinciale Atlas Noord-Holland is een bijzondere historische beeldcollectie die sinds 1866 is opgebouwd. De collectie bestaat uit prenten, tekeningen, kaarten en foto’s die het landschap, de geschiedenis en de ontwikkeling van Noord-Holland laten zien. In totaal gaat het om zo’n 82.000 objecten. Het Noord-Hollands archief beheert de collectie voor de provincie en promoot het gebruik ervan. De meeste afbeeldingen zijn te vinden in de online beeldbank. Iedereen kan de beelden gemakkelijk en gratis bekijken en gebruiken.

Het Noord-Hollands Archief licht regelmatig een bijzonder stuk uit de collectie toe via Verhalen uit de Provinciale Atlas. Regelmatig worden fysieke tentoonstellingen ontwikkeld met materiaal uit de Provinciale Atlas, deze zijn te zien op verschillende locaties in de provincie waaronder Archeologiemuseum Huis van Hilde. Om de collectie actueel te houden krijgt een professionele fotograaf elk jaar een opdracht om het veranderende landschap van Noord-Holland vast te leggen in een documentaire foto-opdracht. De beelden zijn altijd te zien in een webexpositie en in de beeldbank. 

Kaart polders uit de beeldcollectie Provinicale Atlas

Verhalenplatform Oneindig Noord-Holland 

De provincie ondersteunt verhalenplatform Oneindig Noord-Holland. Hierop kunnen Noord-Hollanders verhalen vinden over de cultuurhistorie en geschiedenis van de provincie. Oneindig Noord-Holland werkt samen met musea, archieven en culturele instellingen en verzamelt, verbindt en deelt deze verhalen via de website, nieuwsbrief of door aanwezig te zijn bij evenementen in de provincie. 

Het Noord-Hollands Archief beheert het verhalenplatform. Inwoners en bezoekers kunnen op de verhalenkaart historische verhalen in hun omgeving opzoeken. Dit kan ook op locatie, via GPS, bijvoorbeeld tijdens een fiets-of wandeltocht door de provincie.