Nieuws

 • Kampeer op Pampus en verduurzaam het forteiland

  (12 juli 2019) Kampeer op Pampus en verduurzaam het forteiland Vanaf juli 2019 kun je kamperen op het onbewoonde eiland Pampus. Kampeerders steunen hiermee de restauratie en verduurzaming van Forteiland Pampus, onderdeel van het Unesco Werelderfgoed Stelling van Amsterdam.
 • Nieuwe editie SCHATRIJK over archeologie Kennemerduinen

  (08 juli 2019) Nieuwe editie SCHATRIJK over archeologie Kennemerduinen Gouden sieraden uit de bronstijd bij Velsen, een orkawervel bij de ruïne van Brederode en karresporen bij Bloemendaal.
 • New Feminine: nieuwe expositie in paviljoen Welgelegen

  (27 juni 2019) Nieuwe expositie in paviljoen Welgelegen Hoe laat nieuwe vrouwelijkheid zich vangen in kunst? Vanaf 12 juli laten Iris Woutera, Larissa Ambachtsheer en Viktoryia Shydlouskaya dit zien in de nieuwste Dreefexpositie.
 • Kinderschoenen uit de grond

  (24 juni 2019) kinderschoen huis van hilde In de nieuwe Vondst van de Maand vitrine in Huis van Hilde staan kinderschoentjes centraal. In de vitrine zijn 4 kinderschoenen uit de Gouden Eeuw te zien.
 • Groene Menukaarten helpen monumenteneigenaren met verduurzamen

  (06 juni 2019) Groene Menukaarten helpen monumenteneigenaren met verduurzamen Gedeputeerde Jack van der Hoek neemt vandaag tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres 4 gloednieuwe ‘Groene Menukaarten’ in ontvangst. De menukaarten helpen pandeigenaren met het toekomstbestendig maken van hun historische pand.
 • Van ruïne naar hét Atlantikwall Centrum

  (24 mei 2019) Van ruïne naar hét Atlantikwall Centrum In Den Helder is het restant van het indrukwekkende Administratiegebouw nu open voor publiek. Gedeputeerde Jack van der Hoek en wethouder Heleen Keur hebben het centrum geopend.
 • Duurzaam Erfgoed Congres 2019: 'Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw'

  (16 mei 2019) Duurzaam Erfgoed Congres 2019: 'Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw' Tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres op 6 juni staan de kansen en ambities voor erfgoed in de energietransitie centraal.
 • Provincie Noord-Holland krijgt uniek portret van verzetsheld Arondéus

  (03 mei 2019) Peter van Uhm De stichting Roze in Verzet schenkt een schilderij van Willem Arondéus aan de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Joke Geldhof en voormalig Statenlid Aukelien Jellema nemen het schilderij op 8 mei na de Willem Arondéuslezing in ontvangst. De lezing wordt gehouden door voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.
 • Website verbindt verhalen UNESCO werelderfgoed in Noord-Holland

  (19 april 2019) Website verbindt verhalen UNESCO werelderfgoed in Noord-Holland In de provincie Noord-Holland liggen rondom Amsterdam 3 erfgoederen van wereldformaat: De Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Grachtengordel Amsterdam. Op het oog lijken deze UNESCO werelderfgoederen heel verschillend. Toch hebben zij veel gemeen.
 • Meivakantieprogramma 2019 van Huis van Hilde is bekend

  (19 april 2019) Meivakantieprogramma 2019 van Huis van Hilde is bekend afbeelding Huis van Hilde pakt drie weken lang uit met feestprogramma vol activiteiten.
 • Vlieg over de Stelling van Amsterdam met nieuwe belevingsroute

  (19 april 2019) Stelling van Amsterdam vanuit de lucht Gedeputeerde Joke Geldhof opende donderdag 18 april op Forteiland Pampus de nieuwe attractie van het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam: Het geheime Wapen van Amsterdam. Deze belevingsroute biedt een geheel nieuwe kijk op het UNESCO werelderfgoed.
 • Topvondsten van grootste Noord-Hollandse opgraving ooit te zien

  (18 april 2019) Topvondsten van grootste Noord-Hollandse opgraving ooit te zien De nieuwe familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ toont de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit, die vooraf ging aan de aanleg van de Westfrisiaweg. Alle topvondsten uit de bronstijd, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn voor het eerst bijeen.
 • Keerkom Fort Uitermeer hersteld

  (05 april 2019) Nieuwe keerkom De oude keerkom op het fortterrein van Fort Uitermeer is op 5 april officieel geopend door gedeputeerde Joke Geldhof. De keerkom is tijdens de werkzaamheden uitgegraven en de oude schutsluis is hersteld.
 • Leer meer over de bronstijd in West-Friesland

  (28 maart 2019) Leer meer over de bronstijd in West-Friesland (foto) Meer weten over de opgravingen bij de N23 Westfrisiaweg? Kom dan naar de lezing die Rob van Eerden, beleidsadviseur archeologie van de provincie Noord-Holland, geeft op donderdag 4 april in Huis van Hilde in Castricum. De lezing is van 20:00 tot 22:00 uur.
 • Blog: Fronik Boerderij next level!

  (25 maart 2019) Blog: Fronik Boerderij next level! De Fronik Buurtboerderij in Zaandam is een ontmoetingsplek die de buurt verbindt. Iedereen is welkom. De boerderij functioneerde jaren als informeel buurtinitiatief, nu is de stap gezet naar een meer officiële instandhouding en exploitatie met de benodigde vergunningen.
 • Beeldende kunst en duurzaamheid in nieuwe expositie provinciehuis

  (21 maart 2019) Beeldende kunst en duurzaamheid in nieuwe expositie provinciehuis Beeldende kunst en duurzaamheid vinden elkaar vanaf 29 maart in de nieuwe Dreefexpositie DON’T KNOW MUCH ABOUT ALGAE-BRA. Er zijn installaties, wand- en vloerkleden en objecten te zien van Margot Berkman en Pieter W. Postma, en schilderijen van Naomi Mitsuko Makkelie.
 • Gratis entree Huis van Hilde voor inwoners Castricum

  (20 maart 2019) Gratis entree Huis van Hilde voor inwoners Castricum Inwoners van de gemeente Castricum hebben dinsdag 26 en woensdag 27 maart 2019 gratis toegang tot Huis van Hilde. Zij kunnen dan de tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Slag bij Castricum in 1799 bekijken.
 • 2,2 miljoen voor culturele instellingen en evenementen

  (13 maart 2019) 2,2 miljoen voor culturele instellingen en evenementen De provincie Noord-Holland stelt eenmalig 2,2 miljoen euro beschikbaar voor de verduurzaming van culturele instellingen en de organisatie van evenementen.
 • Blog: Over adelborsten en windmolens

  (12 maart 2019) Blog: Over adelborsten en windmolens Den Helder is een bijzondere stad. Voor de rest van Nederland is het erg ver weg. Terwijl Texel nou juist zo lekker dichtbij en goed bereikbaar is. Brengen we de afstand tot een bepaald doel dan in relatie met ons gevoel bij die plek? Daar lijkt het wel op.
 • Zilveren pronkbeker bewijst ongekende rijkdom scheepswrak

  (07 maart 2019) Zilveren pronkbeker bewijst ongekende rijkdom scheepswrak Zegel Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft in het Rijksmuseum in Amsterdam een topvondst uit het Palmhoutwrak onthuld.
 • Noord-Hollands Archief nieuwe beheerder verhalenplatform Oneindig Noord-Holland

  (06 maart 2019) Noord-Hollands Archief nieuwe beheerder verhalenplatform Oneindig Noord-Holland De provincie Noord-Holland heeft ingestemd met de overdracht van het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland aan het Noord-Hollands Archief.
 • Expositie ‘Uit alle windstreken’ toont aanwinsten Provinciale Atlas

  (28 februari 2019) Expositie ‘Uit alle windstreken’ toont aanwinsten Provinciale Atlas (foto) Gedeputeerde Jack van der Hoek opent op 1 maart de tentoonstelling 'Uit alle windstreken. Nieuwe aanwinsten Provinciale Atlas Noord-Holland 2018'.
 • Nieuwe aanwinsten Noord-Hollands werelderfgoed

  (25 februari 2019) Nieuw aanwinsten Noord-Hollands werelderfgoed - wandelaars Vanaf 1 maart 2019 loopt over de Liniebrug bij Nigtevecht een nieuw Lange Afstand Wandelpad (LAW), het Waterliniepad.
 • Op avontuur in de duinen in 1799

  (12 februari 2019) Op avontuur in de duinen in 1799 In de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers van Huis van Hilde op ontdekkingstocht door de duinen samen met Cor Prins, de vinder van de Russische soldaat. Hij vertelt over de slag bij Castricum die daar in 1799 plaatsvond. De hele vakantie is er in Huis van Hilde van alles te doen.
 • Aanpassing lijst provinciale monumenten afgerond

  (31 januari 2019) Aanpassing lijst provinciale monumenten afgerond De provincie Noord-Holland heeft de provinciale monumentenlijst aangepast. In 2011 stonden er 620 objecten op de lijst, nu zijn dat er nog 500.
 • Bekijk de laatste aanwinsten voor een nog mooier Noord-Holland

  (07 mei 2019) Bekijk de laatste aanwinsten voor een nog mooier Noord-Holland Noord-Holland is nog mooier geworden afgelopen jaar. Hoe mooi, dat is te zien de foyer van het provinciekantoor van de provincie Noord-Holland op het Houtplein.
 • 4,8 miljoen voor 59 rijksmonumenten in Noord-Holland

  (19 december 2018) 4,8 miljoen voor 59 rijksmonumenten in Noord-Holland De provincie Noord-Holland heeft 4,8 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 59 rijksmonumenten.
 • Het publiek beslist: Russische soldaat uit 1799 heet Casimir

  (18 december 2018) Het publiek beslist: Russische soldaat uit 1799 heet Casimir (afbeelding) Het publiek heeft de Russische soldaat in Huis van Hilde de naam ‘Casimir’ gegeven. De gesneuvelde Russische soldaat heeft daarmee een naam gekregen met de Slavische betekenis ‘verkondiger van de vrede’.
 • Publieksboek 'Landschap vol Leven, de archeologie van de Westfrisiaweg'

  (13 december 2018) Publieksboek 'Landschap vol Leven, de archeologie van de Westfrisiaweg' De provincie Noord-Holland heeft een publieksboek laten maken over de archeologische opgravingen die zijn gedaan langs het tracé van project N23 Westfrisiaweg.
 • Brochure archeologische vondsten N241 Schagen- Verlaat

  (13 december 2018) Brochure archeologische vondsten N241 Schagen- Verlaat De provincie Noord-Holland heeft samen met Hollandia Archeologen een brochure gemaakt over het archeologisch onderzoek bij de N241.
 • SCHATRIJK: Duingebied Noord-Holland herbergt schat aan archeologie

  (07 december 2018) SCHATRIJK: Duingebied Noord-Holland herbergt schat aan archeologie Het duingebied tussen Camperduin en het Noordzeekanaal staat centraal in de derde editie van 'SCHATRIJK’, het archeologiemagazine van het Steunpunt Monumenten en Archeologie van de provincie Noord-Holland.
 • Bedriegertjes uit de Beemster

  (06 november 2018) Bedriegertjes uit de Beemster In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde staat ‘Weelde uit de Beemster centraal’. In de vitrine liggen overblijfselen uit één van de grootste en belangrijkste buitenplaatsen in Noord-Holland: buitenplaats Leeuwenplaats.
 • Cultuur en erfgoed op de kaart in Metropoolregio Amsterdam

  (02 november 2018) Cultuur en erfgoed op de kaart in Metropoolregio Amsterdam De samenwerkende overheden binnen Metropoolregio Amsterdam (MRA) bundelen de krachten op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed. In de vorm van een actieprogramma werken de partners samen aan het bevorderen van de cultuurparticipatie in de gehele regio en het faciliteren van toekomstbestendige cultuur en erfgoedsectoren in de metropool.
 • FISHERMAN & FRIENDS: nieuwe expositie in provinciehuis

  (16 oktober 2018) FISHERMAN & FRIENDS: nieuwe expositie in provinciehuis Liefhebbers van conceptuele, abstract-geometrische kunst kunnen vanaf 3 november hun hart ophalen bij de nieuwe Dreefexpositie FISHERMAN & FRIENDS.
 • Monumentenwijzer: wat kan de provincie doen voor jouw monument?

  (16 oktober 2018) Monumentenwijzer De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat monumenten worden behouden voor de toekomst en ondersteunt eigenaren met kennis, advies en financiering.
 • Napoleontisch spektakel voor Hildes verjaardag

  (15 oktober 2018) Napoleontisch spektakel voor Hildes verjaardag Hilde viert zondag 21 oktober haar verjaardag met een groot spektakel in Napoleontische sfeer, alsof het 1799 is.
 • Archeologische topvondst in Enkhuizen eenmalig te zien

  (12 oktober 2018) archeologie Tijdens een opgraving aan de Romeinstraat in het centrum van Enkhuizen vonden archeologen in 2017 een nagenoeg compleet beeld van de Romeinse god Mercurius. Gedeputeerde Jack van der Hoek onthult het gerestaureerde beeld op zaterdag 13 oktober tijdens de dag van de Westfriese Archeologie in de Zuiderkerk te Enkhuizen.
 • Schatgraven tijdens Nationale Archeologiedagen in Noord-Holland

  (10 oktober 2018) Schatgraven tijdens Nationale Archeologiedagen in Noord-Holland detector De Nationale Archeologiedagen staan weer voor de deur. Zaterdag 13 en zondag 14 oktober vinden er in Noord-Holland tientallen activiteiten plaats die de archeologie in de schijnwerpers zetten.
 • Russische soldaat uit 1799 krijgt gezicht

  (05 oktober 2018) Russische soldaat uit 1799 krijgt gezicht Huis van Hilde heeft een reconstructie van het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat onthuld. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en met forensische technieken is zijn gezicht gereconstrueerd.
 • Week van de industriecultuur

  (03 oktober 2018) Week van de industriecultuur Het unieke programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. In de herfstvakantie van 20 tot en met 28 oktober zijn er meer dan 80 bijzondere activiteiten in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.
 • Gezicht gesneuvelde Russische soldaat uit 1799 gereconstrueerd

  (27 september 2018) Gezicht gesneuvelde Russische soldaat uit 1799 gereconstrueerd Op 4 oktober onthult Huis van Hilde het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en zijn gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd. De Rus maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Brits-Russische invasie in 1799 in Huis van Hilde Castricum .
 • Eerste activiteiten Archeologiedagen bekend

  (18 september 2018) Eerste activiteiten Archeologiedagen bekend Op 12, 13 en 14 oktober vinden de Nationale Archeologiedagen plaats. Iedereen die bij de Nederlandse archeologie betrokken is, wordt uitgenodigd om tijdens dat weekend de deuren te openen en het publiek met het archeologische erfgoed uit de eigen regio kennis te laten maken.
 • Kaart met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Noord-Holland

  (13 september 2018) Kaart met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Noord-Holland Het Steunpunt Monumenten en Archeologie heeft een digitale kaart ontwikkeld met ruimtelijke informatie over het erfgoed in Noord-Holland.
 • Erfgoed en maatschappelijke betrokkenheid centraal tijdens Dag van de Herbestemming

  (10 september 2018) Erfgoed en maatschappelijke betrokkenheid centraal tijdens Dag van de Herbestemming Hoe ga je slim om met de tijd, energie en kennis die buurtbewoners in hun omgeving willen steken? Hoe benader je eigenaren van potentiële monumenten? Participatie moet binnen de Omgevingswet permanent onderdeel van de beleids- en besluitvorming worden, ook als het gaat erfgoed.
 • Toebehoren gesneuvelde Russische soldaat Vondst van de Maand

  (06 september 2018) Toebehoren gesneuvelde Russische soldaat Vondst van de Maand - opsomming In Huis van Hilde is vanaf komend weekend een heel bijzondere Vondst van de Maand te zien; de persoonlijke bezittingen van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat.
 • Gratis kunsttaxatie in provinciehuis tijdens Open Monumentendagen

  (31 augustus 2018) Gratis kunsttaxatie in provinciehuis tijdens Open Monumentendagen Update: wegens grote belangstelling is aanmelden voor de kunsttaxatie helaas niet meer mogelijk.

  Wie twijfels heeft of een kunstwerk kunst of kitsch is, kan op zaterdag 8 september uitsluitsel krijgen in Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Willem de Winter en Pieter Jorissen, bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, taxeren dan gratis kunstwerken.
 • Gooise monumenten 8 september in spotlights Toekomst van Toen

  (29 augustus 2018) Gooise monumenten 8 september in spotlights Toekomst van Toen Afbeelding Verleden, heden en toekomst komen zaterdag 8 september samen in de Grote Kerk Naarden, de Clemenskerk Hilversum, het Muziekcentrum van de Omroep, de Dorpskerk Blaricum en de Hervormde Kerk ’s-Graveland. Vijf pop-up evenementen in vijf monumenten.
 • Nieuwe expositie in provinciehuis: Still going strong

  (28 augustus 2018) Nieuwe expositie in provinciehuis: Still going strong Afbeelding De nieuwe Dreefexpositie Still going strong belicht de geschiedenis en huidige collectie van een instituut onder de kunstgaleries in Nederland: de Haarlemse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co die 180 jaar bestaat. Vanaf 7 september is deze tentoonstelling te zien in het provinciehuis van Noord-Holland.
 • Aanmelden voor kunsttaxatie van 8 september

  (07 september 2018) Update: wegens grote belangstelling is aanmelden voor de kunsttaxatie helaas niet meer mogelijk.

  Tijdens het Open Monumentenweekend kunt u op zaterdag 8 september in Paviljoen Welgelegen tussen 12.00 en 16.00 uur gratis kunst laten taxeren door Willem de Winter en Pieter Jorissen.
 • Noord-Holland en het water op de Uitmarkt

  (20 augustus 2018) Noord-Holland en het water op de Uitmarkt Afbeelding Kom tijdens de Uitmarkt (25 en 26 augustus) naar het paviljoen van de provincie Noord-Holland. Hier presenteert de provincie hoe water van vijand een bondgenoot werd.
 • Vondst van de maand in Huis van Hilde: Schat uit Alkmaar

  (26 maart 2019) Vondst van de maand: Schat uit Alkmaar 570 Nu te zien in Huis van Hilde: een echte schat uit Alkmaar. De bijzondere vondst is nu te zien in het Museumcafé.
 • Ruim 7 ton voor onderhoud historische windmolens

  (26 juli 2018) Ruim 7 ton voor onderhoud historische windmolens De provincie Noord-Holland stelt subsidie beschikbaar voor het onderhoud van windmolens met een rijksmonumentenstatus.

Uitgelicht