Nieuws

 • Officiële opening getransformeerd Fort van Hoofddorp

  (22 september 2020) De ontwikkeling en herbestemming van Fort van Hoofddorp nam 10 jaar in beslag.
 • Stelling van Amsterdam nu in 360º vanuit de lucht te bekijken

  (17 september 2020) Het historische verdedigingswerk Stelling van Amsterdam is op een bijzondere manier vastgelegd. Alle forten en belangrijke sluizen zijn met behulp van een drone en een speciale camera aan een heliumballon vanuit de lucht in 360º gefotografeerd. Het resultaat is de grootste luchtfototour ter wereld.
 • Informatiemiddag voor nieuwe vrijwilligers bij Huis van Hilde

  (14 september 2020) Huis van Hilde zoekt nieuwe vrijwilligers voor verschillende afdelingen.
 • Open Monumentendag: 3 documentaires over Paviljoen Welgelegen

  (12 september 2020) Het provinciehuis Paviljoen Welgelegen heeft een rijke geschiedenis. Voor de Open Monumentendag 2020 heeft de provincie daarom 3 minidocumentaires over het gebouw gemaakt.
 • Blog Gedeputeerden Pels en Loggen: Noord-Holland moet optimaal profiteren van 110 miljoen euro

  (31 augustus 2020) De zomervakantie ligt achter ons en het ‘normale leven’ is weer begonnen.
 • Inventarisatie Noord-Hollandse stolpboerderijen

  (26 augustus 2020) Noord-Holland telt nog zo’n 5.000 stolpen. Deze boerderijen verwijzen naar het agrarische verleden en dragen bij aan de herkenbaarheid van de omgeving.
 • Erfgoed van de maand - Molens

  (25 augustus 2020) Molens zijn onlosmakelijk verbonden met het landschap van Nederland en Noord-Holland. Al eeuwen leveren molens kracht om allerlei producten te maken. Maar bovenal staan ze symbool voor de strijd tegen het water in de laaggelegen polders.
 • Cultuurhistorische Wierdijk wordt in ere hersteld met nieuw fietspad

  (10 augustus 2020) De aanleg van een nieuw recreatief fietspad langs de Wierdijk (bij Hippolytushoef) en het herstel van het bijbehorende informatiepunt en de coupure (de doorgang in de dijk) zijn in zicht.
 • Erfgoed van de maand - Stolpboerderijen: piramides in de polder

  (27 juli 2020) In het Noord-Hollandse landschap is de stolpboerderij een opvallende verschijning met haar vierkante vorm en piramidevormig dak. De streekgebonden erfinrichting van de stolp en de kenmerkende gevelindeling zijn bepalend voor de identiteit van de Noord-Hollandse dorpen, steden en het cultuurlandschap.
 • Subsidie voor verduurzaming 12 culturele instellingen

  (09 juli 2020) 12 culturele instellingen in Noord-Holland krijgen een subsidie voor het verduurzamen van hun gebouw of het verbeteren van de toegankelijkheid.
 • Provincie helpt gemeenten met 10 miljoen voor cultuur

  (08 juli 2020) De provincie stelt 10 miljoen euro beschikbaar om samen met Noord-Hollandse gemeenten culturele en maatschappelijke instellingen overeind te houden.
 • Klaas Telgenhof nieuwe loods herbestemming monumenten

  (02 juli 2020) De provincie heeft Klaas Telgenhof benoemd tot loods herbestemming monumenten in Noord-Holland.
 • Onbekend kasteel gevonden in Heemskerk

  (01 juli 2020) In opdracht van de gemeente Heemskerk is in mei en juni veldonderzoek gedaan op het kasteelterrein van Oud Haerlem. Bureau Saricon scande en mat het ondergrondse kasteelterrein om meer informatie te krijgen over het archeologisch Rijksmonument. De eerste resultaten van het bodemonderzoek zijn sensationeel.
 • Hart onder de riem voor monumentale tuin

  (27 juni 2020) Op de warmste dag van de week ging commissaris van de Koning Arthur van Dijk op werkbezoek in ARTIS.
 • Handreiking provinciale monumenten opgesteld

  (23 juni 2020) Het steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland heeft een Handreiking provinciale monumenten gemaakt.
 • Nieuwe tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond

  (19 juni 2020) De tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond is vanaf 2 juli te bezoeken in Huis van Hilde. De in 1944 in Castricum neergestorte ‘Dambuster’, een Brits Lancastervliegtuig, staat hierin centraal.
 • Erfgoed van de maand - Verdwenen kastelen

  (19 juni 2020) In het huidige Noord-Holland stonden in de Middeleeuwen ruim 80 kastelen. De machtige lokale en regionale adel pronkte met hun bezit en benutte de kastelen om hun grondgebied te verdedigen.
 • Pampus zet volgende stap naar duurzaam erfgoed

  (18 juni 2020) Bezoekers konden vorig jaar juli nog kamperen op het onbewoonde eiland Pampus. Zij droegen daarmee bij aan de crowdfundingactie voor verduurzaming van dit erfgoed, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Nu zet Pampus opnieuw een stap naar verdere verduurzaming en zelfvoorzienendheid.
 • Heropening Purmerends Museum

  (02 juni 2020) Gedeputeerde Zita Pels heropende op pinkstermaandag op symbolische wijze het Purmerends Museum. Ze deed dit samen met wethouder Eveline Tijmstra.
 • Huis van Hilde weer open

  (25 mei 2020) Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum opent haar deuren voor publiek vanaf 2 juni.
 • Veel vraag naar subsidie duurzaam benutten monumenten

  (22 mei 2020) Veel eigenaren van historische gebouwen maken gebruik van de subsidieregeling ‘Onderzoeken duurzaam benutten monumenten’. De provincie heeft daarom besloten om meer subsidie beschikbaar te stellen.
 • ‘Provincie gebaat bij een gezond cultureel leven’

  (20 mei 2020) De pijn van de cultureel-recreatieve sector was woensdag voelbaar voor commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Samen met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren bezocht hij het Goois Natuurreservaat, de Bruine Vloot en het Muiderslot.
 • Bevrijding Texel herdacht met tentoonstelling

  (20 mei 2020) Het is een onbekend verhaal in Nederland: de rest van het land is al ruim 2 weken bevrijd, maar op Texel woedt nog een bloedige veldslag. Het eiland wordt pas op 20 mei 1945 bevrijd.
 • Noord-Hollandse bestuurders vragen steun bij minister voor regionale cultuur

  (15 mei 2020) Gedeputeerde Zita Pels (cultuur) doet samen met de wethouders van alle Noord-Hollandse gemeenten een klemmend beroep op minister Van Engelshoven om gezamenlijk de Noord-Hollandse musea, theaters en podia te redden.
 • Erfgoed van de maand - het Oer-IJ

  (14 mei 2020) Het kustlandschap van Noord-Holland is voortdurend in beweging. Daar waar een duinenrij het westen van de provincie nu als vanzelfsprekend afsluit, lagen vroeger zeegaten waar rivieren uit het binnenland afwaterden op zee.
 • Provincie verkent schade coronacrisis bij culturele instellingen

  (01 mei 2020) De coronamaatregelen van het kabinet raken de culturele sector hard. De provincie Noord-Holland verkent of en hoe ondersteuning de gevolgen van de crisis kan verzachten.
 • Erfgoed van de maand - Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie

  (20 april 2020) De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie speelden een bijzondere rol voor de Nederlandse vrijheid. 75 jaar na de bevrijding zijn onderdelen van deze linies nog volop te zien en te beleven in het landschap.
 • Pop-up kunstbunker centrum Castricum

  (20 april 2020) Onder voorbehoud komt er in het najaar van 2020, gedurende een maand, een pop-up kunstbunker in het centrum van Castricum.
 • Bijbelse borden uit 17de-eeuws Enkhuizen gerestaureerd

  (09 april 2020) De provincie Noord-Holland heeft 5 17e eeuwse schotels laten restaureren. 4 schotels hebben een identieke beschildering van Christus aan het kruis. Archeologie West-Friesland vond de borden tijdens een onderzoek in Enkhuizen.
 • Archeologische resten gevonden in Heiloo

  (23 maart 2020) Tijdens archeologisch onderzoek eind 2019 zijn op de hoek van de Lagelaan en de Oosterzijweg in Heiloo honderden resten gevonden uit verschillende eeuwen.
 • Erfgoed van de maand – grenspalen

  (19 maart 2020) Verscholen in het gras of prominent aanwezig op een kruising: op verschillende plekken in het Noord-Hollandse landschap staan historische grenspalen.
 • Huis van Hilde en tentoonstellingen provincie dicht

  (16 maart 2020) Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum sluit tot 1 juni haar deuren in verband met de maatregelen rond het coronavirus. Dat geldt ook voor de tentoonstellingen van de provincie in Paviljoen Welgelegen en het kantoor aan het Houtplein in Haarlem.
 • Vondst van de Maand: glazen colafles

  (12 maart 2020) In de nieuwe Vondst van Maand-vitrine besteedt Huis van Hilde aandacht aan vondsten uit een recenter verleden. Deze maand wordt een glazen colafles uit het begin van de 20e eeuw in het zonnetje gezet.
 • Kunst met een sociaal verhaal

  (06 maart 2020) Kunstenaars met psychische gezondheidsproblemen krijgen een podium bij de provincie Noord-Holland. Hun schilderijen zijn te zien in het provinciekantoor aan het Houtplein in Haarlem. Zo komen kunst en het sociale gezicht van de provincie samen.
 • Nieuwe fietsroute langs UNESCO Werelderfgoed

  (27 februari 2020) Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht op 28 februari tot en met 1 maart wordt voor het eerst de ‘Fietsroute UNESCO Werelderfgoed’ gepresenteerd: een fietsroute van bijna 800 kilometer langs al het UNESCO Werelderfgoed van Nederland.
 • Kerken in Noord-Holland

  (26 februari 2020) De provincie Noord-Holland heeft een dashboard ontwikkeld waar alle beschikbare informatie over kerken is te vinden.
 • Erfgoed van de maand – de Wierdijk

  (13 februari 2020) De Wierdijk beschermde het eiland Wieringen eeuwenlang tegen de Zuiderzee. Een wierdijk bestond uit palen waarachter de grond werd verstevigd met wier uit de Waddenzee.
 • Waterliniepad genomineerd

  (11 februari 2020) Afgelopen voorjaar is het nieuwe Waterliniepad in gebruik genomen. Deze langeafstandswandelroute is nu 1 van 3 kanshebbers voor de titel Wandelroute van het jaar 2020 voor de Benelux!
 • Wat weet jij over het Noord-Hollandsch Kanaal?

  (31 januari 2020) Verborgen in het landschap van Noord-Holland ligt een verkeersader van 80 kilometer. De aanleg hiervan, 200 jaar geleden, bracht nogal wat teweeg.
 • Huis van Hilde: Nieuwe Vondst van de Maand

  (24 januari 2020) In de nieuwe Vondst van de Maand besteedt Huis van Hilde aandacht aan het 100-jarig jubileum van waterbedrijf PWN. In de vitrine is een aardewerken wandtegel uit de periode 1660 tot 1725 tentoongesteld.
 • Frans Hals Museum in combinatie met Amsterdam Museum uitgekozen na Challenge

  (22 januari 2020) De provincie Noord-Holland draagt het Frans Hals Museum in combinatie met het Amsterdam Museum voor om een jaarlijkse subsidie van €250.000 te ontvangen van het ministerie van OCW.
 • Voorlezen maakt je leuker!

  (22 januari 2020) Met als motto ‘voorlezen maakt je leuker’ zijn de Nationale Voorleesdagen 2020 op woensdag 22 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt.
 • Indrukwekkende beelden en verhalen tijdens ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’

  (16 januari 2020) Verschillende sprekers presenteerden op 15 januari in het provinciehuis 50 Noord-Hollandse foto’s over de Tweede Wereldoorlog. De foto’s zijn verzameld uit privécollecties en stadsarchieven.
 • Opening nieuwe tijdelijke tentoonstelling: 'Beemstermolen. Toptechniek van Wereldformaat'

  (15 januari 2020) In Huis van Hilde in Castricum is vanaf 18 januari 2020 de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat' te zien.
 • Erfgoed van de maand – Droogmakerij de Beemster

  (13 januari 2020) Droogmakerij de Beemster is 1 van de 4 UNESCO werelderfgoederen die de provincie Noord-Holland rijk is. Deze droogmakerij was een van de eerste droogmakerijen in Nederland en is het summum van het door de mens geschapen en geordende landschap. Op verschillende manieren kun je dit werelderfgoed zelf beleven.
 • € 5 miljoen voor rijksmonumenten in Noord-Holland

  (13 december 2019) De provincie Noord-Holland heeft € 5 miljoen subsidie verdeeld voor de restauratie van 38 rijksmonumenten. In 2019 hebben onder andere de Stolpboerderij Oldehoeve in Twisk, de Westertoren in Amsterdam, Meelfabriek De Vrede in Zaanstad en de RK Laurentiuskerk in Heemskerk subsidie gekregen.
 • Vondst van de Maand in Huis van Hilde: een zweep uit Middenbeemster

  (10 december 2019) Vanaf dinsdag 10 december is er in Huis van Hilde weer een nieuwe Vondst van de Maand te bezichtigen. De vondst is deze keer het handvat van een zweep uit de periode van de drooglegging van de Beemster.
 • Noord-Hollandse musea: doe mee aan de Challenge

  (06 december 2019) De provincie Noord-Holland nodigt musea in Noord-Holland uit om mee te doen aan een Challenge om subsidie te krijgen van het Rijk.
 • Feestdagen bij Huis van Hilde

  (03 december 2019) Huis van Hilde sluit 2019 af met een Sinterklaasworkshop en een kerstvakantie vol leuke activiteiten in ridderlijke sferen.
 • ‘Mijn moeder had dit prachtig gevonden!’

  (15 november 2019) Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, presenteerde vandaag de eerste foto voor het project ‘Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’. Hij koos voor een foto met daarop 2 bekende vrouwelijke verzetsstrijders: Truus en Freddie Oversteegen.
 • Start 'Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s'

  (15 november 2019) Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft de eerste foto voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s gepresenteerd. Met de presentatie van zijn keuze-foto geeft de commissaris van de Koning het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland wordt gevraagd om originele foto’s met hun verhaal in te sturen. Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee.
 • Vondst van de Maand in Huis van Hilde: schildpadpantser uit de 18e eeuw

  (12 november 2019) In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde ligt een eeuwenoud pantser van een schildpad.
 • Provinciehuis inspiratiebron voor hedendaagse kunst

  (22 oktober 2019) Tijdens de Haarlemse kunstlijn is in het provinciehuis Paviljoen Welgelegen een bijzondere expositie te zien: Voyage through a gallery's skin. Bezoekers kunnen op zaterdag 2 en zondag 3 november het eeuwenoude interieur ervaren in wisselwerking met hedendaagse kunst. Ook in vertrekken die anders gesloten zijn.
 • Fortwachterswoning Fort bij Penningsveer hersteld

  (17 oktober 2019) De gerestaureerde fortwachterswoning van Fort bij Penningsveer in de gemeente Haarlemmermeer is op donderdag 17 oktober door gedeputeerde Zita Pels feestelijk geopend. Dit fort maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, waar de provincie Noord-Holland medeverantwoordelijk voor is.
 • Kom samen met Hilde feestvieren in Castricum

  (15 oktober 2019) Hilde viert zondag 20 oktober haar 4de verjaardag met een groots ridderspektakel in middeleeuwse sfeer. Van heinde en ver komen ridders, handelaren, ambachtslieden en muzikanten naar het archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.
 • Op zoek naar ridders en kastelen in Noord-Holland

  (10 oktober 2019) Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Het resultaat van de zoektocht is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in Huis van Hilde.
 • De oudste vindplaats van honing in Nederland

  (10 oktober 2019) Een Romeinse wachttoren uit de 1e eeuw na Christus en de oudste vindplaats van honing in Nederland. Daarover en meer is te lezen in ‘De archeologische kroniek 2018’. De provincie Noord-Holland brengt elk jaar een editie uit over archeologische onderzoeken en vondsten van het afgelopen jaar. De nieuwste uitgave staat weer vol wetenswaardigheden over opgravingen en ontdekkingen in de hele provincie.
 • Cultuur proeven langs het Noordzeekanaal

  (01 oktober 2019) Het programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. Van vrijdag 18 tot en met zondag 27 oktober zijn er veel activiteiten, voorstellingen en rondleidingen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.

Uitgelicht