Nieuws

 • Archeologische resten gevonden in Heiloo

  (23 maart 2020) Tijdens archeologisch onderzoek eind 2019 zijn op de hoek van de Lagelaan en de Oosterzijweg in Heiloo honderden resten gevonden uit verschillende eeuwen.
 • Erfgoed van de maand: grenspalen

  (19 maart 2020) Verscholen in het gras of prominent aanwezig op een kruising: op verschillende plekken in het Noord-Hollandse landschap staan historische grenspalen.
 • Huis van Hilde en tentoonstellingen provincie dicht

  (16 maart 2020) Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum sluit tot en met 28 april haar deuren in verband met de maatregelen rond het coronavirus. Dat geldt ook voor de tentoonstellingen van de provincie in Paviljoen Welgelegen en het kantoor aan het Houtplein in Haarlem.
 • Vondst van de Maand: glazen colafles

  (12 maart 2020) In de nieuwe Vondst van Maand-vitrine besteedt Huis van Hilde aandacht aan vondsten uit een recenter verleden. Deze maand wordt een glazen colafles uit het begin van de 20e eeuw in het zonnetje gezet.
 • Kunst met een sociaal verhaal

  (06 maart 2020) Kunstenaars met psychische gezondheidsproblemen krijgen een podium bij de provincie Noord-Holland. Hun schilderijen zijn te zien in het provinciekantoor aan het Houtplein in Haarlem. Zo komen kunst en het sociale gezicht van de provincie samen.
 • Nieuwe fietsroute langs UNESCO Werelderfgoed

  (27 februari 2020) Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht op 28 februari tot en met 1 maart wordt voor het eerst de ‘Fietsroute UNESCO Werelderfgoed’ gepresenteerd: een fietsroute van bijna 800 kilometer langs al het UNESCO Werelderfgoed van Nederland.
 • Kerken in Noord-Holland

  (26 februari 2020) De provincie Noord-Holland heeft een dashboard ontwikkeld waar alle beschikbare informatie over kerken is te vinden.
 • Erfgoed van de maand – de Wierdijk

  (13 februari 2020) De Wierdijk beschermde het eiland Wieringen eeuwenlang tegen de Zuiderzee. Een wierdijk bestond uit palen waarachter de grond werd verstevigd met wier uit de Waddenzee.
 • Waterliniepad genomineerd

  (11 februari 2020) Afgelopen voorjaar is het nieuwe Waterliniepad in gebruik genomen. Deze langeafstandswandelroute is nu 1 van 3 kanshebbers voor de titel Wandelroute van het jaar 2020 voor de Benelux!
 • Wat weet jij over het Noord-Hollandsch Kanaal?

  (31 januari 2020) Verborgen in het landschap van Noord-Holland ligt een verkeersader van 80 kilometer. De aanleg hiervan, 200 jaar geleden, bracht nogal wat teweeg.
 • Huis van Hilde: Nieuwe Vondst van de Maand

  (24 januari 2020) In de nieuwe Vondst van de Maand besteedt Huis van Hilde aandacht aan het 100-jarig jubileum van waterbedrijf PWN. In de vitrine is een aardewerken wandtegel uit de periode 1660 tot 1725 tentoongesteld.
 • Frans Hals Museum in combinatie met Amsterdam Museum uitgekozen na Challenge

  (22 januari 2020) De provincie Noord-Holland draagt het Frans Hals Museum in combinatie met het Amsterdam Museum voor om een jaarlijkse subsidie van €250.000 te ontvangen van het ministerie van OCW.
 • Voorlezen maakt je leuker!

  (22 januari 2020) Met als motto ‘voorlezen maakt je leuker’ zijn de Nationale Voorleesdagen 2020 op woensdag 22 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt.
 • Indrukwekkende beelden en verhalen tijdens ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’

  (16 januari 2020) Verschillende sprekers presenteerden op 15 januari in het provinciehuis 50 Noord-Hollandse foto’s over de Tweede Wereldoorlog. De foto’s zijn verzameld uit privécollecties en stadsarchieven.
 • Opening nieuwe tijdelijke tentoonstelling: 'Beemstermolen. Toptechniek van Wereldformaat'

  (15 januari 2020) In Huis van Hilde in Castricum is vanaf 18 januari 2020 de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat' te zien.
 • Erfgoed van de maand: Droogmakerij de Beemster

  (13 januari 2020) Droogmakerij de Beemster is 1 van de 4 UNESCO werelderfgoederen die de provincie Noord-Holland rijk is. Deze droogmakerij was een van de eerste droogmakerijen in Nederland en is het summum van het door de mens geschapen en geordende landschap. Op verschillende manieren kun je dit werelderfgoed zelf beleven.
 • € 5 miljoen voor rijksmonumenten in Noord-Holland

  (13 december 2019) De provincie Noord-Holland heeft € 5 miljoen subsidie verdeeld voor de restauratie van 38 rijksmonumenten. In 2019 hebben onder andere de Stolpboerderij Oldehoeve in Twisk, de Westertoren in Amsterdam, Meelfabriek De Vrede in Zaanstad en de RK Laurentiuskerk in Heemskerk subsidie gekregen.
 • Vondst van de Maand in Huis van Hilde: een zweep uit Middenbeemster

  (10 december 2019) Vanaf dinsdag 10 december is er in Huis van Hilde weer een nieuwe Vondst van de Maand te bezichtigen. De vondst is deze keer het handvat van een zweep uit de periode van de drooglegging van de Beemster.
 • Noord-Hollandse musea: doe mee aan de Challenge

  (06 december 2019) De provincie Noord-Holland nodigt musea in Noord-Holland uit om mee te doen aan een Challenge om subsidie te krijgen van het Rijk.
 • Feestdagen bij Huis van Hilde

  (03 december 2019) Huis van Hilde sluit 2019 af met een Sinterklaasworkshop en een kerstvakantie vol leuke activiteiten in ridderlijke sferen.
 • ‘Mijn moeder had dit prachtig gevonden!’

  (15 november 2019) Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, presenteerde vandaag de eerste foto voor het project ‘Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’. Hij koos voor een foto met daarop 2 bekende vrouwelijke verzetsstrijders: Truus en Freddie Oversteegen.
 • Start 'Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s'

  (15 november 2019) Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft de eerste foto voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s gepresenteerd. Met de presentatie van zijn keuze-foto geeft de commissaris van de Koning het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland wordt gevraagd om originele foto’s met hun verhaal in te sturen. Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee.
 • Vondst van de Maand in Huis van Hilde: schildpadpantser uit de 18e eeuw

  (12 november 2019) In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde ligt een eeuwenoud pantser van een schildpad.
 • Provinciehuis inspiratiebron voor hedendaagse kunst

  (22 oktober 2019) Tijdens de Haarlemse kunstlijn is in het provinciehuis Paviljoen Welgelegen een bijzondere expositie te zien: Voyage through a gallery's skin. Bezoekers kunnen op zaterdag 2 en zondag 3 november het eeuwenoude interieur ervaren in wisselwerking met hedendaagse kunst. Ook in vertrekken die anders gesloten zijn.
 • Fortwachterswoning Fort bij Penningsveer hersteld

  (17 oktober 2019) De gerestaureerde fortwachterswoning van Fort bij Penningsveer in de gemeente Haarlemmermeer is op donderdag 17 oktober door gedeputeerde Zita Pels feestelijk geopend. Dit fort maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, waar de provincie Noord-Holland medeverantwoordelijk voor is.
 • Kom samen met Hilde feestvieren in Castricum

  (15 oktober 2019) Hilde viert zondag 20 oktober haar 4de verjaardag met een groots ridderspektakel in middeleeuwse sfeer. Van heinde en ver komen ridders, handelaren, ambachtslieden en muzikanten naar het archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.
 • Op zoek naar ridders en kastelen in Noord-Holland

  (10 oktober 2019) Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Het resultaat van de zoektocht is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in Huis van Hilde.
 • De oudste vindplaats van honing in Nederland

  (10 oktober 2019) Een Romeinse wachttoren uit de 1e eeuw na Christus en de oudste vindplaats van honing in Nederland. Daarover en meer is te lezen in ‘De archeologische kroniek 2018’. De provincie Noord-Holland brengt elk jaar een editie uit over archeologische onderzoeken en vondsten van het afgelopen jaar. De nieuwste uitgave staat weer vol wetenswaardigheden over opgravingen en ontdekkingen in de hele provincie.
 • Cultuur proeven langs het Noordzeekanaal

  (01 oktober 2019) Het programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. Van vrijdag 18 tot en met zondag 27 oktober zijn er veel activiteiten, voorstellingen en rondleidingen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.
 • Vondst van de Maand in Huis van Hilde: zwanenhalsband 18e eeuw

  (20 september 2019) In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde ligt vanaf 18 september een bijzondere zwanenhalsband van messing, gevonden in de slotgracht van Kasteel Egmond in 1934.
 • Provincie geeft regionale cultuur steuntje in de rug

  (13 september 2019) De provincie Noord-Holland zet zich in voor een toegankelijk cultureel aanbod met voldoende diversiteit. Om dat te bereiken is het van belang dat gemeenten en culturele instellingen samenwerken. De provincie stimuleert die samenwerking met een subsidieregeling.
 • Ploos van Amstel schenkt schilderij aan provincie

  (12 september 2019) Jaap Ploos van Amstel schenkt de provincie Noord-Holland het schilderij ‘Laokoön en het Vlooienveld’. De 92-jarige schilder heeft het kunstwerk aan de commissaris van de Koning Arthur van Dijk overhandigd in het provinciehuis in Haarlem.
 • Nieuwe Dreefexpositie: Transforming the Future

  (10 september 2019) Handtassen gemaakt van de maag van een koe en trendy sneakers met een zool van gerecyclede kauwgom. 2 voorbeelden van duurzame objecten die te zien zijn in de Dreefexpositie ‘Transforming the Future’.
 • Breng het verleden tot leven in prinses- of ridderkostuum

  (05 september 2019) Het provinciehuis aan de Dreef in Haarlem opent zijn deuren tijdens de Open Monumentendagen. Op zaterdag 14 en zondag 15 september is er voor elk wat wils. Zo kunnen kinderen zich op zondag in prinsessen- of ridderkostuum laten portretteren door een professionele fotograaf. De toegang en activiteiten zijn gratis.
 • Stelling van Amsterdam opent deuren tijdens Fortenfestival

  (04 september 2019) Van zaterdag 7 tot met zondag 15 september zijn er allerlei activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam tijdens het jaarlijkse Fortenfestival. Geniet van escaperoom tot kinderworkshops en van dinerconcert tot een boottocht.
 • ‘Alkmaarse kaaskop’ zet voetafdruk in Provinciale Atlas

  (02 september 2019) Forten, kerken, raadhuizen en schoolgebouwen: voor de Provinciale Atlas Noord-Holland legt fotograaf Lars van den Brink tientallen historische panden met een nieuwe bestemming vast. Noord-Hollands erfgoed in een nieuw jasje: “Het moet een beetje wringen en schuren.”
 • Noord-Hollandse monumentenschildjes dalen neer

  (30 augustus 2019) De provincie Noord-Holland is vandaag begonnen met het uitreiken van provinciale monumentenschildjes. De ruim 500 Noord-Hollandse monumenten kunnen dit schildje op de gevel aanbrengen.
 • Innovatief Noord-Holland op de Uitmarkt

  (14 augustus 2019) In perspectief! Tijdens de Uitmarkt Amsterdam (op 24 en 25 augustus 2019) presenteert de provincie Noord-Holland de innovaties van de Gouden Eeuw samen met de innovaties van nu.
 • Subsidie voor onderhoud en restauratie provinciale monumenten

  (31 juli 2019) Eigenaren van provinciale monumenten kunnen vanaf 25 juli 2019 subsidie aanvragen voor onderhoud en restauratie.
 • Kampeer op Pampus en verduurzaam het forteiland

  (12 juli 2019) Vanaf juli 2019 kun je kamperen op het onbewoonde eiland Pampus. Kampeerders steunen hiermee de restauratie en verduurzaming van Forteiland Pampus, onderdeel van het Unesco Werelderfgoed Stelling van Amsterdam.
 • Nieuwe editie SCHATRIJK over archeologie Kennemerduinen

  (08 juli 2019) Gouden sieraden uit de bronstijd bij Velsen, een orkawervel bij de ruïne van Brederode en karresporen bij Bloemendaal.
 • New Feminine: nieuwe expositie in paviljoen Welgelegen

  (27 juni 2019) Hoe laat nieuwe vrouwelijkheid zich vangen in kunst? Vanaf 12 juli laten Iris Woutera, Larissa Ambachtsheer en Viktoryia Shydlouskaya dit zien in de nieuwste Dreefexpositie.
 • Kinderschoenen uit de grond

  (24 juni 2019) In de nieuwe Vondst van de Maand vitrine in Huis van Hilde staan kinderschoentjes centraal. In de vitrine zijn 4 kinderschoenen uit de Gouden Eeuw te zien.
 • Groene Menukaarten helpen monumenteneigenaren met verduurzamen

  (06 juni 2019) Gedeputeerde Jack van der Hoek neemt vandaag tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres 4 gloednieuwe ‘Groene Menukaarten’ in ontvangst. De menukaarten helpen pandeigenaren met het toekomstbestendig maken van hun historische pand.
 • Van ruïne naar hét Atlantikwall Centrum

  (24 mei 2019) In Den Helder is het restant van het indrukwekkende Administratiegebouw nu open voor publiek. Gedeputeerde Jack van der Hoek en wethouder Heleen Keur hebben het centrum geopend.
 • Duurzaam Erfgoed Congres 2019: 'Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw'

  (16 mei 2019) Tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres op 6 juni staan de kansen en ambities voor erfgoed in de energietransitie centraal.
 • Provincie Noord-Holland krijgt uniek portret van verzetsheld Arondéus

  (03 mei 2019) De stichting Roze in Verzet schenkt een schilderij van Willem Arondéus aan de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Joke Geldhof en voormalig Statenlid Aukelien Jellema nemen het schilderij op 8 mei na de Willem Arondéuslezing in ontvangst. De lezing wordt gehouden door voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.
 • Website verbindt verhalen UNESCO werelderfgoed in Noord-Holland

  (19 april 2019) In de provincie Noord-Holland liggen rondom Amsterdam 3 erfgoederen van wereldformaat: De Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Grachtengordel Amsterdam. Op het oog lijken deze UNESCO werelderfgoederen heel verschillend. Toch hebben zij veel gemeen.
 • Meivakantieprogramma 2019 van Huis van Hilde is bekend

  (19 april 2019) Huis van Hilde pakt drie weken lang uit met feestprogramma vol activiteiten.
 • Vlieg over de Stelling van Amsterdam met nieuwe belevingsroute

  (19 april 2019) Gedeputeerde Joke Geldhof opende donderdag 18 april op Forteiland Pampus de nieuwe attractie van het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam: Het geheime Wapen van Amsterdam. Deze belevingsroute biedt een geheel nieuwe kijk op het UNESCO werelderfgoed.
 • Topvondsten van grootste Noord-Hollandse opgraving ooit te zien

  (18 april 2019) De nieuwe familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ toont de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit, die vooraf ging aan de aanleg van de Westfrisiaweg. Alle topvondsten uit de bronstijd, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn voor het eerst bijeen.

Uitgelicht