Nieuws

 • 4,8 miljoen voor 59 rijksmonumenten in Noord-Holland

  19 december 2018 4,8 miljoen voor 59 rijksmonumenten in Noord-Holland De provincie Noord-Holland heeft 4,8 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 59 rijksmonumenten.
 • Het publiek beslist: Russische soldaat uit 1799 heet Casimir

  18 december 2018 Het publiek beslist: Russische soldaat uit 1799 heet Casimir (afbeelding) Het publiek heeft de Russische soldaat in Huis van Hilde de naam ‘Casimir’ gegeven. De gesneuvelde Russische soldaat heeft daarmee een naam gekregen met de Slavische betekenis ‘verkondiger van de vrede’.
 • Publieksboek 'Landschap vol Leven, de archeologie van de Westfrisiaweg'

  13 december 2018 Publieksboek 'Landschap vol Leven, de archeologie van de Westfrisiaweg' De provincie Noord-Holland heeft een publieksboek laten maken over de archeologische opgravingen die zijn gedaan langs het tracé van project N23 Westfrisiaweg.
 • Brochure archeologische vondsten N241 Schagen- Verlaat

  13 december 2018 Brochure archeologische vondsten N241 Schagen- Verlaat De provincie Noord-Holland heeft samen met Hollandia Archeologen een brochure gemaakt over het archeologisch onderzoek bij de N241.
 • SCHATRIJK: Duingebied Noord-Holland herbergt schat aan archeologie

  07 december 2018 SCHATRIJK: Duingebied Noord-Holland herbergt schat aan archeologie Het duingebied tussen Camperduin en het Noordzeekanaal staat centraal in de derde editie van 'SCHATRIJK’, het archeologiemagazine van het Steunpunt Monumenten en Archeologie van de provincie Noord-Holland.
 • Bedriegertjes uit de Beemster

  06 november 2018 Bedriegertjes uit de Beemster In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde staat ‘Weelde uit de Beemster centraal’. In de vitrine liggen overblijfselen uit één van de grootste en belangrijkste buitenplaatsen in Noord-Holland: buitenplaats Leeuwenplaats.
 • Cultuur en erfgoed op de kaart in Metropoolregio Amsterdam

  02 november 2018 Cultuur en erfgoed op de kaart in Metropoolregio Amsterdam De samenwerkende overheden binnen Metropoolregio Amsterdam (MRA) bundelen de krachten op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed. In de vorm van een actieprogramma werken de partners samen aan het bevorderen van de cultuurparticipatie in de gehele regio en het faciliteren van toekomstbestendige cultuur en erfgoedsectoren in de metropool.
 • FISHERMAN & FRIENDS: nieuwe expositie in provinciehuis

  16 oktober 2018 FISHERMAN & FRIENDS: nieuwe expositie in provinciehuis Liefhebbers van conceptuele, abstract-geometrische kunst kunnen vanaf 3 november hun hart ophalen bij de nieuwe Dreefexpositie FISHERMAN & FRIENDS.
 • Monumentenwijzer: wat kan de provincie doen voor jouw monument?

  16 oktober 2018 Monumentenwijzer De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat monumenten worden behouden voor de toekomst en ondersteunt eigenaren met kennis, advies en financiering.
 • Napoleontisch spektakel voor Hildes verjaardag

  15 oktober 2018 Napoleontisch spektakel voor Hildes verjaardag Hilde viert zondag 21 oktober haar verjaardag met een groot spektakel in Napoleontische sfeer, alsof het 1799 is.
 • Archeologische topvondst in Enkhuizen eenmalig te zien

  12 oktober 2018 archeologie Tijdens een opgraving aan de Romeinstraat in het centrum van Enkhuizen vonden archeologen in 2017 een nagenoeg compleet beeld van de Romeinse god Mercurius. Gedeputeerde Jack van der Hoek onthult het gerestaureerde beeld op zaterdag 13 oktober tijdens de dag van de Westfriese Archeologie in de Zuiderkerk te Enkhuizen.
 • Schatgraven tijdens Nationale Archeologiedagen in Noord-Holland

  10 oktober 2018 Schatgraven tijdens Nationale Archeologiedagen in Noord-Holland detector De Nationale Archeologiedagen staan weer voor de deur. Zaterdag 13 en zondag 14 oktober vinden er in Noord-Holland tientallen activiteiten plaats die de archeologie in de schijnwerpers zetten.
 • Russische soldaat uit 1799 krijgt gezicht

  05 oktober 2018 Russische soldaat uit 1799 krijgt gezicht Huis van Hilde heeft een reconstructie van het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat onthuld. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en met forensische technieken is zijn gezicht gereconstrueerd.
 • Week van de industriecultuur

  03 oktober 2018 Week van de industriecultuur Het unieke programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. In de herfstvakantie van 20 tot en met 28 oktober zijn er meer dan 80 bijzondere activiteiten in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.
 • Gezicht gesneuvelde Russische soldaat uit 1799 gereconstrueerd

  27 september 2018 Gezicht gesneuvelde Russische soldaat uit 1799 gereconstrueerd Op 4 oktober onthult Huis van Hilde het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en zijn gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd. De Rus maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Brits-Russische invasie in 1799 in Huis van Hilde Castricum .
 • Eerste activiteiten Archeologiedagen bekend

  18 september 2018 Eerste activiteiten Archeologiedagen bekend Op 12, 13 en 14 oktober vinden de Nationale Archeologiedagen plaats. Iedereen die bij de Nederlandse archeologie betrokken is, wordt uitgenodigd om tijdens dat weekend de deuren te openen en het publiek met het archeologische erfgoed uit de eigen regio kennis te laten maken.
 • Kaart met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Noord-Holland

  13 september 2018 Kaart met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Noord-Holland Het Steunpunt Monumenten en Archeologie heeft een digitale kaart ontwikkeld met ruimtelijke informatie over het erfgoed in Noord-Holland.
 • Erfgoed en maatschappelijke betrokkenheid centraal tijdens Dag van de Herbestemming

  10 september 2018 Erfgoed en maatschappelijke betrokkenheid centraal tijdens Dag van de Herbestemming Hoe ga je slim om met de tijd, energie en kennis die buurtbewoners in hun omgeving willen steken? Hoe benader je eigenaren van potentiële monumenten? Participatie moet binnen de Omgevingswet permanent onderdeel van de beleids- en besluitvorming worden, ook als het gaat erfgoed.
 • Toebehoren gesneuvelde Russische soldaat Vondst van de Maand

  06 september 2018 Toebehoren gesneuvelde Russische soldaat Vondst van de Maand - opsomming In Huis van Hilde is vanaf komend weekend een heel bijzondere Vondst van de Maand te zien; de persoonlijke bezittingen van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat.
 • Gratis kunsttaxatie in provinciehuis tijdens Open Monumentendagen

  31 augustus 2018 Gratis kunsttaxatie in provinciehuis tijdens Open Monumentendagen Update: wegens grote belangstelling is aanmelden voor de kunsttaxatie helaas niet meer mogelijk.

  Wie twijfels heeft of een kunstwerk kunst of kitsch is, kan op zaterdag 8 september uitsluitsel krijgen in Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Willem de Winter en Pieter Jorissen, bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, taxeren dan gratis kunstwerken.
 • Gooise monumenten 8 september in spotlights Toekomst van Toen

  29 augustus 2018 Gooise monumenten 8 september in spotlights Toekomst van Toen Afbeelding Verleden, heden en toekomst komen zaterdag 8 september samen in de Grote Kerk Naarden, de Clemenskerk Hilversum, het Muziekcentrum van de Omroep, de Dorpskerk Blaricum en de Hervormde Kerk ’s-Graveland. Vijf pop-up evenementen in vijf monumenten.
 • Nieuwe expositie in provinciehuis: Still going strong

  28 augustus 2018 Nieuwe expositie in provinciehuis: Still going strong Afbeelding De nieuwe Dreefexpositie Still going strong belicht de geschiedenis en huidige collectie van een instituut onder de kunstgaleries in Nederland: de Haarlemse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co die 180 jaar bestaat. Vanaf 7 september is deze tentoonstelling te zien in het provinciehuis van Noord-Holland.
 • Aanmelden voor kunsttaxatie van 8 september

  07 september 2018Update: wegens grote belangstelling is aanmelden voor de kunsttaxatie helaas niet meer mogelijk.

  Tijdens het Open Monumentenweekend kunt u op zaterdag 8 september in Paviljoen Welgelegen tussen 12.00 en 16.00 uur gratis kunst laten taxeren door Willem de Winter en Pieter Jorissen.
 • Noord-Holland en het water op de Uitmarkt

  20 augustus 2018 Noord-Holland en het water op de Uitmarkt Afbeelding Kom tijdens de Uitmarkt (25 en 26 augustus) naar het paviljoen van de provincie Noord-Holland. Hier presenteert de provincie hoe water van vijand een bondgenoot werd.
 • Vondst van de maand in Huis van Hilde: Schat uit Alkmaar

  14 augustus 2018 Vondst van de maand: Schat uit Alkmaar 570 Nu te zien in Huis van Hilde: een echte schat uit Alkmaar. De bijzondere vondst is nu te zien in het Museumcafé.
 • Ruim 7 ton voor onderhoud historische windmolens

  26 juli 2018 Ruim 7 ton voor onderhoud historische windmolens De provincie Noord-Holland stelt subsidie beschikbaar voor het onderhoud van windmolens met een rijksmonumentenstatus.
 • Overdracht Romeinse armband aan Huis van Hilde

  13 juli 2018 Overdracht Romeinse armband aan Huis van Hilde Op dinsdagmiddag 17 juli neemt Huis van Hilde een bijzonder Romeinse armband in ontvangst. Het bronzen voorwerp is door kinderen ontdekt tijdens een archeologisch onderzoek in 2015.
 • Nieuwe expositie in provinciehuis: Smoothies

  02 juli 2018 Nieuwe expositie in provinciehuis: Smoothies De nieuwe Dreefexpositie Smoothies belicht actuele beeldende kunst en vormgeving van Dik Box, Lisa Couwenbergh, Lenneke van der Goot, Andrew March, André Pielage en Carina Riezebos.
 • Duurzaam Erfgoedprijs 2018 voor Fort K'IJK

  20 juni 2018 Duurzaam Erfgoedprijs 2018 voor Fort K'IJK Fort K’IJK in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans.
 • Kanonskogels en kruitmaatjes uit Palmhoutwrak in Kaap Skil

  18 juni 2018 Kanonskogels en kruitmaatjes uit Palmhoutwrak in Kaap Skil afbeelding Op zaterdag 16 juni heeft de Texelse burgemeester Uitdehaag in Museum Kaap Skil de tentoonstelling “Duiken in Details - Nieuwe puzzelstukjes uit het Palmhoutwrak” geopend.
 • Samen vierkant achter de Stolp op de Grote Stolpendag

  08 juni 2018 Samen vierkant achter de Stolp op de Grote Stolpendag 28 juni Het Steunpunt Monumenten en Archeologie organiseert op donderdag 28 juni de Grote Stolpendag in het voormalige gemeentehuis van Venhuizen.
 • Duurzaam Erfgoed Symposium in Zaansche Schans

  07 juni 2018 Duurzaam Erfgoed Symposium in Zaansche Schans Afbeelding Op 20 juni 2018 organiseert de provincie Noord-Holland in samenwerking met de VNG, gemeenten Zaanstad en Waterland en de Groene Grachten het Duurzaam Erfgoed Symposium 'Back to the Future'.
 • Huis van Hilde geeft gierzwaluwen onderdak

  06 juni 2018 Huis van Hilde geeft gierzwaluwen onderdak Gierzwaluwen die op zoek zijn naar een huisje kunnen vanaf nu terecht bij Huis van Hilde. Onder het dak van het Archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum zijn tien nestkastjes opgehangen. De huisjes zijn gemaakt door leerlingen van het Clusius College in Castricum.
 • Nieuwe tentoonstelling Huis van Hilde ‘Onder het Staal'

  28 mei 2018 Nieuwe tentoonstelling Huis van Hilde ‘Onder het Staal' Gedeputeerde cultuur van de provincie Noord-Holland, Jack van der Hoek, opent op 1 juni de tentoonstelling ‘Onder het Staal’ in Huis van Hilde. ‘Onder het staal’ gaat over de geschiedenis van het land onder Tata Steel, de voormalige hoogovens. De tentoonstelling loopt tot en met 23 september 2018.
 • 4.8 miljoen voor restauratie rijksmonumenten

  15 mei 2018 4.8 miljoen voor restauratie rijksmonumenten In 2018 is ruim 4.8 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in Noord-Holland.
 • Wie wint de Duurzaam Erfgoedprijs 2018?

  02 mei 2018 Wie wint de Duurzaam Erfgoedsprijs De provincie Noord-Holland is op zoek naar monumenten waar verduurzaming een grote rol speelt. Eigenaren die duurzame technieken hebben toegepast of innovatieve ideeën hebben voor de verduurzaming van hun monument maken kans op de Duurzaam Erfgoedprijs 2018.
 • Dertien erfgoedpioniers ontwikkelen Handboek Erfgoed Crowdfunding

  19 april 2018 Crowdfunding voor erfgoed: “We gaan door totdat we het gehaald hebben” Dertien erfgoedpioniers hebben meegewerkt aan een pilot crowdfunding voor erfgoed. De provincie Noord-Holland heeft de ervaringen verzameld en vertaald naar tips en een stappenplan voor diegenen die een crowdfundingproject willen starten.
 • Kom koken in Huis van Hilde

  17 april 2018 Kom koken in Huis van Hilde In de meivakantie kan iedereen 28 april tot en met 6 mei in Huis van Hilde in Castricum allerlei lekkers van vroeger maken en proeven.
 • Start Fortenseizoen: het bruist op de forten en waterlinies

  11 april 2018 Start Fortenseizoen: het bruist op de forten en waterlinies Pampus_570 Na een lange winter openen in het weekend van 13 tot en met 15 april talloze forten, bunkers en vestingsteden hun deuren voor publiek.
 • Lezing Huis van Hilde: Hoe god in Kennemerland verscheen

  03 april 2018 Lezing Huis van Hilde: Hoe god in Kennemerland verscheen Archeoloog André Numan uit Haarlem vertelt donderdagavond 12 april in Huis van Hilde in Castricum over de eerste kerken in Kennemerland.
 • Waterland in SCHATRIJK: “Van grijsbruine vlakte naar hippe woonplek”

  16 maart 2018 Waterland in SCHATRIJK Van grijsbruine vlakte naar hippe woonplek Waterland speelt de hoofdrol in de tweede editie van 'SCHATRIJK’, het archeologiemagazine van het Steunpunt Monumenten en Archeologie van de provincie Noord-Holland.
 • Skeletmateriaal Oostwoud hoofdrol in groot wetenschappelijk onderzoek

  23 februari 2018 Skeletmateriaal Oostwoud hoofdrol in groot wetenschappelijk onderzoek Noord-Hollands skeletmateriaal uit het West-Friese Oostwoud heeft een hoofdrol gekregen in een grote studie naar DNA van prehistorische Europeanen in de Klokbeker-periode, ongeveer 3000 jaar geleden (overgang Steentijd-Bronstijd).
 • Hilde schept op

  19 februari 2018 Hilde schept op De tentoonstelling ‘Hilde schept op… Over eten van vroeger’ in Huis van Hilde in Castricum laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het bereidden.
 • Lezing Huis van Hilde over bodemvondsten aanleg Noord-Zuidlijn

  07 februari 2018 Lezing Huis van Hilde over bodemvondsten aanleg Noord-Zuidlijn  HvH Tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn voor de Amsterdamse metro is bij archeologisch onderzoek in de diepe bouwputten veel nieuwe informatie vrijgekomen over de vroegste geschiedenis van de hoofdstad.
 • Expositie NIEUW! toont Noord-Holland in beweging

  02 februari 2018 Expositie NIEUW! toont Noord-Holland in beweging - treinongeluk Noord-Holland is altijd in beweging, maar hoe breng je dat in kaart? Gedeputeerde Jack van der Hoek opent op 7 februari 2018 bij het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling NIEUW!.
 • 100 aanmeldingen workshop reconstructie 17e-eeuwse kousen

  25 januari 2018 100 aanmeldingen workshop reconstructie 17e-eeuwse kousen Meer dan 100 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor de workshop waar reconstructies worden gemaakt van 17e eeuwse zijden kousen die gevonden werden in het Palmhoutwrak. Vrijwilligers komen vanuit Hongarije, Portugal en Engeland over voor dit project.

Uitgelicht