De provincie is bezig met een overgang: waar eerst grondstoffen en producten aan het einde van hun levensduur werden vernietigd (lineaire economie), werkt de provincie nu aan een circulaire economie. Producten en grondstoffen worden hergebruikt en zo min mogelijk vernietigd.
De provincie wil het vernietigen van grondstoffen (ook wel primaire grondstoffen) in 2030 met 50% verminderen. De provincie streeft naar een circulair Noord-Holland in 2050. Om dit te bereiken werkt de provincie aan de hand van 6 creatiesporen naar een circulair Noord-Holland. In het Ontwikkelingsperspectief (pdf, 14.5 MB) is beschreven hoe de provincie de overgang naar een circulaire economie wil beginnen. Hoe dit verder wordt aangepakt wordt in de Actieagenda (pdf, 4,8 MB) beschreven.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Bekijk de agenda overige programma's voor bedrijven over circulaire economie die plaatsvinden: Agenda Noord-Holland Circulaire Economie (pdf, 352 kB).
Hoe en waar begint een ondernemer met circulair ondernemen? De provincie biedt verschillende programma's en (financiële) regelingen om ondernemers verder te helpen. De provincie draagt zo op diverse manieren bij aan een duurzaam, gezond en innovatief bedrijfsleven in Noord-Holland. Kijk voor meer informatie op Innovatief midden- en kleinbedrijf (mkb).
Bekijk in deze video hoe Wieland Textiles kleding een 2e leven geeft:
New Horizon Urban Mining en de Rutte Groep hebben een machine ontwikkeld die beton weer kan splitsen in de grondstoffen zand, cement en grind. Deze manier van circulair werken vermindert de CO2-uitstoot en voorkomt dat grondstoffen verder uitgeput worden:
De provincie doet mee met:
Taken van de provincie:
De provincie is lid van de Leisure Board, cluster Toerisme & Congressen, van de Amsterdam Economic Board in de Metropoolregio. Om professionalisering en vraaggericht werken te stimuleren, levert de provincie de toeristische sector informatie over trends en bezoekersprofielen.
De provincie Noord-Holland financiert en faciliteert het project Circulaire Hotels van de gemeente Amsterdam. 13 hotels vormen samen een groep die grondstoffen teruglevert aan producenten. Deze toeleveranciers gebruiken deze grondstoffen om er nieuwe producten van maken.
Door slimme inkoop en samenwerking met leveranciers en verwerkers zijn bijvoorbeeld wegwerpartikelen en onnodige verpakkingen uitgebannen. Voedselverliezen uit de keuken zijn door innovatieve oplossingen tot een minimum teruggebracht. De bevoorrading van de hotels in het stadscentrum gebeurt via de grachten en met elektrisch vervoer. Dit komt de bereikbaarheid ten goede. De eerste stappen zijn gezet en zeker 14 toeleveranciers, van start-ups en van grow-ups tot Philips en Auping, zijn van de partij.
Meer informatie bij vriesma@noord-holland.nl