Technologiecoalitie-boegbeeld Monique van der Voort blij met wisseltrofee

In de Technologiecoalitie hebben werkgeversverenigingen, vakbonden en opleidingsfondsen hun krachten gebundeld rond gezamenlijke ambities voor het onderwijs en de arbeidsmarkt in de techniek en technologie. Monique van der Voort is voorzitter van deze samenwerking.

Uit handen van gedeputeerde Esther Rommel en Martin de Haan (VTi Amsterdam) ontving zij eind 2023 de wisseltrofee Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland. Op 13 juni geeft zij de prijs door. Een terugblik: “Het juryrapport werd snel ook heel persoonlijk.”

Monique van der Voort krijgt de wisseltrofee van Esther Rommel en Martin de Haan

Deelnemers van de Technologiecoalitie zijn onder meer Koninklijke Metaalunie, Techniek  Nederland, Bouwend Nederland en FNV. “Wij zijn het aanspreekpunt op het gebied van techniek, technisch onderwijs en de technische arbeidsmarkt voor partijen als de provincie, gemeenten en het onderwijs”, vertelt Van der Voort. “Ondanks dat we allemaal van verschillende organisaties afkomstig zijn, voelt het toch ook echt als collega’s wanneer we samen komen.” 

Haar rol: deze coalitie voorzitten. Dit maakt haar automatisch het boegbeeld. In Noord-Holland is ze ook op andere plekken erg betrokken bij het georganiseerde bedrijfsleven, zoals het Economisch Forum. Ook is ze regiosecretaris bij de Koninklijke Metaalunie en zet ze zich in voor de verduurzaming van de Servicepunten Techniek (SPTs). Ze woont in Heerhugowaard en is geboren in Amsterdam. “Ik ken zowel het zuidelijke als noordelijke deel van de provincie, dus dat is een hele mooie combinatie voor mijn werk.”

Met al die verschillende petten op, is het niet altijd even makkelijk om uit te leggen wat zij doet. “Het past me en en ik blijf altijd dezelfde Monique, hoeveel petten ik ook op heb. En juist daardoor kan ik soms op heel onverwachte verbindingen komen.”

Verbinder

Van der Voort is een echte verbinder. Ze ziet dat het bedrijfsleven in Noord-Holland steeds beter gaat samenwerken en ook meer verenigd raakt op thema’s, zoals het bedrijventerrein van de toekomst. “In eerste instantie is binnen de Technologiecoalitie ons doel, dat zoveel mogelijk mensen voor techniek kiezen. Pas na die keuze komt de volgende vraag: ‘Binnen welke sector past iemand? Is dat de bouw, installatie of juist metaaltechnologie’. Dit is steeds ons uitgangspunt: datgene te vinden wat past bij een persoon.”
 
Al vanaf het begin is de Technologiecoalitie betrokken bij het manifest. “Wij hebben ons meteen actief ingezet. Zo hebben we op de onderwerpen zijinstroom en van-werk-naar-werk werkgroepen en tafels opgezet. In de manifestbeweging ben je samen met heel veel partijen, waardoor je niet alleen vanuit je eigen zienswijze werkt. Wij hebben onze expertise kunnen toetsten bij medeopstellers van het manifest, en deze daardoor verder kunnen finetunen.”

Kompas

“Het manifest zie ik aan de ene kant als een kompas; je gaat met elkaar min of meer dezelfde kant op. En aan de andere kant is het iets wat nooit af is en zich constant ontwikkelt. Ondertussen geeft het structuur aan de samenwerking. Wat je nu ziet gebeuren is dat iemand zegt dan: ‘he wacht even, volgens mij heb ik dit eerder gehoord’. Je ontdekt waar dezelfde uitdagingen spelen en kunt elkaar makkelijk benaderen voor een gesprek.”

Als voorbeeld noemt ze de techniektuinen. Dat zijn laagdrempelige plekken voor mensen die nog niet volledig arbeidsgeschikt zijn met als doel hen kennis te maken met techniek. Die waren al elders in het land. Vanuit Noord-Holland is daar gekeken ter inspiratie. “En dan valt of staat het met een paar mensen die tot actie overgaan, die gewoon beginnen.”

Ook de techniekcampussen ziet zij als een mooi voorbeeld van de manier waarop in Noord-Holland wordt samengewerkt aan een sterke arbeidsmarkt voor de techniek en technologie. “Doordat we SPT’s hebben in 5 arbeidsmarktregio’s en de techniekcampussen, zijn we al mooi voorgesorteerd op de landelijke ambitie van de Gouden Poort.” Het is haar grote wens om straks 1 portaal te hebben in Noord-Holland voor de techniek. “Waar we nu nog de verdeling hebben over de verschillende arbeidsmarktregio’s, zou mijn ultieme stip op de horizon zijn, dat de Gouden Poort Noord-Holland er straks is.

Als mens gezien

Dat zij de wisseltrofee kreeg, had ze niet had zien aankomen. “Toen ik de trofee in ontvangst nam, was mijn eerste gedachte dit is voor de Technologiecoalitie. Maar het juryrapport werd al snel ook heel persoonlijk. Dat heeft me wel echt geraakt, dat niet alleen de samenwerking wordt opgemerkt, maar dat ik ook als mens wordt gezien.”

En omdat de Technologiecoalitie Noord-Holland veel afstemming heeft op landelijk niveau, had de prijs het effect dat ook op dat niveau zichtbaar werd, hoeveel Van der Voort en haar team in de provincie voor elkaar krijgen en daarvoor worden geprezen.

Groepsfoto

Het winnen van de prijs heeft de Technologiecoalitie uiteraard gevierd. “We ervaarden dit allemaal als een hart onder de riem, want in onze rol zijn we soms best aan het vechten tegen de bierkaai en is een lange adem nodig. We hebben met zoveel verschillende partijen te maken, die ook allemaal een andere taal spreken: onderwijs, overheid, bedrijfsleven. En wij manoeuvreren daar tussen in.”

Meer weten?

Binnen het manifest Werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland werken overheid, bedrijfsleven en onderwijs samen aan een veerkrachtige technische en technologische arbeidsmarkt voor een duurzaam en groen Noord-Holland. Als onderdeel van de activiteiten wordt jaarlijks de Technologietafel georganiseerd voor iedereen die zich bezighoudt met vraagstukken rond de arbeidsmarkt voor technisch en technologisch geschoold personeel. Op 13 juni 2024 is de 7e editie van dit evenement. Lees meer over de Technologietafel.