Nieuws

 • Provincie op weg naar energieneutrale organisatie

  (26 maart 2020) De provincie Noord-Holland wil in 2030 volledig energieneutraal werken. Deze wens uit het coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken!’ werd onlangs in Gedeputeerde Staten omgezet in 4 maatregelen: energieneutrale provinciegebouwen, een emissieloos wagenpark, minimale voedselverspilling en maximale recycling.
 • Haarlem Oostpoort als nieuwe stadsentree Haarlem

  (26 maart 2020) De provincie Noord-Holland is positief over de Ontwikkelvisie Haarlem Oostpoort. Met deze visie kunnen de plannen om het gebied Haarlem Oostpoort als aantrekkelijke stadsentree van Haarlem te ontwikkelen verder worden uitgewerkt.
 • Noord-Holland ziet af van plan Duinpolderweg

  (26 maart 2020) De provincie Noord-Holland heeft in de Stuurgroep Duinpolderweg laten weten van plan te zijn om uitsluitend verder te gaan met de opwaardering van de (Nieuwe) Bennebroekerweg in de gemeente Haarlemmermeer.
 • Provincie schiet ondernemers en organisaties te hulp

  (25 maart 2020) De provincie Noord-Holland helpt ondernemers en organisaties die zijn getroffen door de coronacrisis.
 • Willem Arondéuslezing uitgesteld

  (25 maart 2020) De jaarlijkse Willem Arondéuslezing is uitgesteld vanwege de maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Geld Innovatiefonds voor draagbare camera voor oogonderzoek

  (25 maart 2020) RetinaScope B.V., een start-up gevestigd in Purmerend, heeft een converteerbare lening van € 150.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland.
 • Waardering van reizigers voor openbaar busvervoer

  (24 maart 2020) Reizigers in Noord-Holland zijn tevreden over het openbaar busvervoer in 2019. In de Gooi en Vechtstreek gaven reizigers het busvervoer een 8,0. De regio Haarlem-IJmond kreeg een rapportcijfer 7,9 en in Noord-Holland Noord was de score een 7,8.
 • Provincie bundelt bruggen in aanbesteding

  (23 maart 2020) De provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat schrijven een gezamenlijke aanbesteding uit voor een deel van hun bruggenopgave.
 • Woningbouwprojecten weer van start

  (23 maart 2020) In Noord-Holland kunnen bouwers vanaf 24 maart 2020 weer vergunningen aanvragen voor woningbouwprojecten die stikstofneerslag veroorzaken.
 • Intensiteit werkzaamheden Wilhelminasluis neemt toe

  (23 maart 2020) In opdracht van de provincie Noord-Holland voert Heijmans de vernieuwing van de Wilhelminasluis uit. Op dit moment zijn beide centrumbruggen buiten gebruik en ligt er een tijdelijke langzaam verkeer verbinding in de Voorzaan.
 • Statenlid in beeld: Eric Smaling (SP)

  (23 maart 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag gingen in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Eric Smaling van de SP.
 • Provincie aan de slag met klimaatverandering

  (19 maart 2020) Om de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken gaat de provincie samenwerken met gemeenten, waterschappen en veiligheidsregio’s.
 • Erfgoed van de maand: grenspalen

  (19 maart 2020) Verscholen in het gras of prominent aanwezig op een kruising: op verschillende plekken in het Noord-Hollandse landschap staan historische grenspalen.
 • Winterbediening bruggen en sluizen verlengd wegens coronavirus

  (18 maart 2020) De provincie Noord-Holland verlengt de bedientijden van bruggen en sluizen die in het winterseizoen gelden.
 • Afsluiting Hefbrug Oterleek (N508) over Schermerringvaart

  (18 maart 2020) De provincie Noord-Holland voert herstelwerkzaamheden uit aan de Hefbrug Oterleek over de Schermerringvaart.
 • Arthur van Dijk: 'Wij slaan ons samen door de coronacrisis'

  (17 maart 2020) Commissaris van de Koning Arthur van Dijk gaat in een videoboodschap aan alle Noord-Hollanders in op de maatregelen rondom het coronavirus.
 • Tijdelijk minder openbaar busvervoer in Noord-Holland

  (17 maart 2020) Vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt de dienstregeling van het openbaar busvervoer in Noord-Holland tijdelijk gehalveerd.
 • Huis van Hilde en tentoonstellingen provincie dicht

  (16 maart 2020) Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum sluit tot en met 6 april haar deuren in verband met de maatregelen rond het coronavirus. Dat geldt ook voor de tentoonstellingen van de provincie in Paviljoen Welgelegen en het kantoor aan het Houtplein in Haarlem.
 • Eind maart laatste weekendafsluiting Leeghwaterbrug

  (16 maart 2020) Op vrijdag 27 maart vanaf 20.00 uur tot en met maandag 30 maart 6.00 uur wordt de Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.
 • Update: Vergaderingen Provinciale Staten geannuleerd door coronavirus

  (13 maart 2020) Vanwege de strengere maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, hebben de fracties van Provinciale Staten in Noord-Holland in goed overleg besloten al hun vergaderingen te annuleren tot en met 6 april 2020.
 • Campagne van start over aardgasvrij wonen

  (12 maart 2020) 15 gemeenten in Noord-Holland Noord zijn een campagne gestart om inwoners te informeren over de overgang naar aardgasvrij wonen in 2050.
 • Groenere schoolpleinen voor Noord-Holland

  (12 maart 2020) De provincie Noord-Holland gaat scholen op weg helpen naar een groener schoolplein. Door het organiseren van kennisbijeenkomsten, het meefinancieren van onderzoek naar de beste inrichting van een groen schoolplein en via het al bestaande Betrekken bij groen-fonds moet het voor scholen makkelijker worden om hun pleinen minder versteend te maken.
 • Vondst van de Maand: glazen colafles

  (12 maart 2020) In de nieuwe Vondst van Maand-vitrine besteedt Huis van Hilde aandacht aan vondsten uit een recenter verleden. Deze maand wordt een glazen colafles uit het begin van de 20e eeuw in het zonnetje gezet.
 • Méér en 100% duurzaam busvervoer in Gooi en Vechtstreek door Transdev vanaf 2021

  (11 maart 2020) Transdev verzorgt vanaf 11 juli 2021 (tot 2030) het openbaar busvervoer in de Gooi en Vechtstreek.
 • Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 9 maart 2020

  (10 maart 2020) Provinciale Staten van Noord-Holland hebben Jeroen Olthof (PvdA) benoemd tot gedeputeerde Leefbaarheid en Bereikbaarheid van Noord-Holland.
 • Statenlid in beeld: Marleen Sanderse (CDA)

  (10 maart 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag gingen in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Marleen Sanderse van het CDA.
 • Olthof benoemd tot gedeputeerde Leefbaarheid en Bereikbaarheid Noord-Holland

  (09 maart 2020) Op 9 maart 2020 hebben Provinciale Staten van Noord-Holland Jeroen Olthof (PvdA) benoemd tot gedeputeerde.
 • "Vrouwen met ambitie zijn normaal"

  (09 maart 2020) Zonder extra aanmoediging was Manja van der Weit misschien wel nooit de lokale politiek in gegaan. Nu spoort ze zelf vrouwen aan met haar initiatief Vrouwen in de Purmerendse Politiek (VIPP), waarvoor ze vrijdag de Ribbius Peletier-Penning in ontvangst mocht nemen.
 • Noord-Holland inspireert Amersfoort met duurzame energie uit asfalt

  (09 maart 2020) De provincie Noord-Holland heeft Amersfoort geïnspireerd om duurzame energie te winnen uit asfalt. Dit gebeurt met collectoren in het wegdek.
 • Manja van der Weit ontvangt Ribbius Peletier-penning 2020

  (06 maart 2020) Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit heeft de Ribbius Peletier-penning 2020 ontvangen voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ (VIPPs). Met VIPPs maken vrouwen laagdrempelig kennis met politiek en worden zij geïnspireerd om de politiek in te gaan.
 • Eerste grassap-fabriek voor duurzaam strooizout geopend

  (06 maart 2020) Broek op Langedijk is een primeur rijker. In de Noord-Hollandse plaats staat de eerste fabriek ter wereld waar bermgras wordt omgezet in sap voor gladheidsbestrijding en vezels voor verkeersborden en ander wegmeubilair.
 • Kunst met een sociaal verhaal

  (06 maart 2020) Kunstenaars met psychische gezondheidsproblemen krijgen een podium bij de provincie Noord-Holland. Hun schilderijen zijn te zien in het provinciekantoor aan het Houtplein in Haarlem. Zo komen kunst en het sociale gezicht van de provincie samen.
 • Volledige afsluiting Markerwaardweg (N240)

  (06 maart 2020) De provincie Noord-Holland voert van 27 maart tot en met 6 april 2020 herstelwerkzaamheden uit aan de Markerwaardweg (N240) in Medemblik/Zwaagdijk. Op diverse locaties in de weg is scheurvorming in het asfalt geconstateerd.
 • Heerschop benoemd tot waarnemend burgemeester Beemster

  (05 maart 2020) In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Beemster heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, met ingang van 1 april 2020 Karen Heerschop benoemd tot waarnemend burgemeester.
 • Noord-Holland draagt bij aan extra bos

  (05 maart 2020) De komende 10 jaar moet er in heel Nederland 37.000 hectare bomen bij komen. De provincie Noord-Holland werkt graag mee aan die ambitie en onderzoekt ook waar gekapte bomen gecompenseerd kunnen worden.
 • Provincie doet Heemstede aanbod voor snelheidsverlaging N201

  (05 maart 2020) De komgrens aan de Cruquiusweg N201 in Heemstede wordt ongeveer 100 meter opgeschoven (ter hoogte van Ingenieur Lelylaan). De maximumsnelheid wordt op dat wegdeel 50 km/uur, waardoor huidige bewoners minder overlast hebben van het verkeer. Dit heeft de provincie als handreiking aan de gemeente Heemstede voorgesteld.
 • Aan de slag met terugdringen stikstof

  (05 maart 2020) De provincie Noord-Holland gaat regiogewijs aan de slag met het terugdringen van stikstof en daarmee met het lostrekken van de bouw. Eind maart wordt met belanghebbenden gesproken over het verminderen van stikstofneerslag op de natuur.
 • Servicepunt Duurzame Energie gaat 4 jaar door

  (05 maart 2020) Gemeenten kunnen ook de komende 4 jaar terecht bij het Servicepunt Duurzame Energie van de provincie Noord-Holland. Het servicepunt is in 2001 ingericht voor Noord-Hollandse gemeenten die vragen hebben over het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.
 • Laatste reeks werkzaamheden aan Leeghwaterbrug (N242) Alkmaar

  (04 maart 2020) Tot eind maart is er een aantal afsluitingen om de laatste werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar af te ronden.
 • Statenlid in beeld: Michel Klein (ChristenUnie)

  (03 maart 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Michel Klein van de ChristenUnie.
 • Help vrouwenemancipatie in de politiek verder

  (02 maart 2020) De provincie Noord-Holland zoekt een rolmodel voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Wie ontvangt de Ribbius Peletier-penning dit jaar op 6 maart? Sybilla Dekker, voorzitter van de jury, pleit in haar column voor maatregelen die de doorstroom van vrouwen naar politieke topfuncties stimuleren.
 • Nieuws uit de regio

  (02 maart 2020) Wat doet de provincie in uw regio? Volg het op de nieuwe regiopagina’s op de website. Daar staat het laatste nieuws, belangrijke projecten en informatie per regio.
 • Teams vijfde GO!-NH Accelerator bekend

  (28 februari 2020) Na een intensieve selectieperiode en een spannende finale zijn uit 23 initiatieven de beste 10 gekozen die deel mogen nemen aan de vijfde GO!-NH Accelerator.
 • Nieuwe fietsroute langs UNESCO Werelderfgoed

  (27 februari 2020) Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht op 28 februari tot en met 1 maart wordt voor het eerst de ‘Fietsroute UNESCO Werelderfgoed’ gepresenteerd: een fietsroute van bijna 800 kilometer langs al het UNESCO Werelderfgoed van Nederland.
 • Kerken in Noord-Holland

  (26 februari 2020) De provincie Noord-Holland heeft een dashboard ontwikkeld waar alle beschikbare informatie over kerken is te vinden.
 • Waarom een onderscheiding voor een vrouwelijk rolmodel?

  (25 februari 2020) De provincie Noord-Holland zoekt een rolmodel voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Wie ontvangt de Ribbius Peletier-penning dit jaar op 6 maart? Jurylid Rina van Rooij benadrukt in deze column dat aandacht voor de positie van vrouwen noodzakelijk blijft.
 • Statenlid in beeld: Annabel Nanninga (FvD)

  (25 februari 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Annabel Nanninga van FvD.
 • Heldoorn benoemd tot waarnemend burgemeester Waterland

  (24 februari 2020) In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Waterland heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, met ingang van 2 maart 2020 Sicko Heldoorn benoemd tot waarnemend burgemeester.
 • Procedure nieuwe burgemeester Den Helder voortijdig stopgezet

  (24 februari 2020) Op verzoek van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Den Helder heeft commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geadviseerd de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voortijdig stop te zetten.
 • Afsluiting Hefbrug Oterleek (N508) in Oterleek

  (20 februari 2020) De provincie Noord-Holland voert herstelwerkzaamheden uit aan de Hefbrug Oterleek over de Schermerringvaart. Onderdelen van de brug worden vervangen, zodat de brug weer veilig gebruikt kan worden door het autoverkeer én zwaar verkeer.
 • Oud-commissaris Jos van Kemenade overleden

  (20 februari 2020) Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en medewerkers van de provincie Noord-Holland hebben met droefheid kennis genomen van het overlijden op 19 februari 2020 van oud-commissaris van de Koningin, prof. dr. Jos van Kemenade.
 • Meer zonnepanelen op schooldaken in Noord-Holland

  (19 februari 2020) Op nog 1.046 schooldaken in Noord-Holland kunnen zonnepanelen geplaatst worden of is er ruimte voor extra panelen.
 • Vernieuwing Wilhelminasluis Zaandam zorgt voor stremming scheepvaart

  (18 februari 2020) De provincie Noord-Holland vernieuwt de Wilhelminasluis in Zaandam omdat deze niet meer voldoet aan de afmetingen van de scheepvaart en in een slechte bouwkundige- en technische staat verkeert.
 • Praat mee over pachtbeleid provincie

  (18 februari 2020) Het pachtbeleid van de provincie Noord-Holland gaat veranderen.
 • Statenlid in beeld: Ivo Mantel (FvD)

  (18 februari 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag gingen in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Ivo Mantel van FvD.
 • Meer mogelijk door nieuwe omgevingsverordening

  (17 februari 2020) Het ontwerp van de nieuwe omgevingsverordening van de provincie Noord-Holland is klaar.
 • € 5 miljoen voor het maritieme cluster in Kop van Noord-Holland

  (14 februari 2020) Het kabinet maakte vrijdag bekend de Kop van Noord-Holland te steunen met een impuls van € 5 miljoen. Het geld is bedoeld om de brede welvaart te versterken.
 • Provincie maakt met ruim € 4 miljoen woningbouw stations Zaandam mogelijk

  (13 februari 2020) De provincie Noord-Holland maakt ruim € 4 miljoen vrij om de woningbouw op 2 voormalige bedrijventerreinen vlakbij stations Zaandam Kogerveld en Zaandam in de gemeente Zaanstad mogelijk te maken.
 • Erfgoed van de maand – de Wierdijk

  (13 februari 2020) De Wierdijk beschermde het eiland Wieringen eeuwenlang tegen de Zuiderzee. Een wierdijk bestond uit palen waarachter de grond werd verstevigd met wier uit de Waddenzee.
 • 10 miljoen voor verbetering bedrijventerreinen en winkelgebieden

  (13 februari 2020) De provincie Noord-Holland stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van de kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen en winkelgebieden.
 • Kun je asfalteren in de regen?

  (12 februari 2020) Asfalteren. De provincie doet het regelmatig op provinciale wegen. Maar soms kunnen asfalteringswerkzaamheden niet doorgaan.
 • Welk jong Noord-Hollands bedrijf wordt De Belofte van 2020?

  (12 februari 2020) Dé ondernemingsverkiezing van Noord-Holland - de OVNH – heeft er een nieuwe prijs bij: De Belofte.
 • Amsterdam moet meer statushouders huisvesten

  (12 februari 2020) De gemeente Amsterdam moet meer huizen aanbieden aan vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.
 • Jeroen Olthof voorgedragen als gedeputeerde

  (10 februari 2020) De PvdA draagt Jeroen Olthof voor als de nieuwe gedeputeerde voor de PvdA in de provincie Noord-Holland. Hij wordt de opvolger van Adnan Tekin, die eind vorig jaar zijn functie neerlegde.
 • Politiek, is dat een carrière dan?

  (10 februari 2020) De provincie Noord-Holland zoekt een rolmodel voor vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Wie verdient de Ribbius Peletier-penning dit jaar? Jurylid Elske Doets vertelt in deze column hoe zij schoolmeiden oproept om de politiek in te gaan.
 • Noord-Holland vaart mee tijdens Canal Pride 2020

  (09 februari 2020) De provincie Noord-Holland vaart zaterdag 1 augustus mee in de feestelijke botenparade van Pride Amsterdam. Dat heeft de organisatie van de Canal Pride in aanwezigheid van gedeputeerde Zita Pels vandaag bekendgemaakt.
 • Blog Edward Stigter: leefbaarheid en energietransitie hand in hand

  (08 februari 2020) Een groot deel van Noord-Holland ligt onder de zeespiegel en was ooit moeras, meer of zee. Dankzij duizenden molens zijn de polders van onze provincie uit water gewonnen.
 • Peter Rehwinkel benoemd tot waarnemend burgemeester Bergen

  (06 februari 2020) In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Bergen heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, met ingang van 3 maart 2020 Peter Rehwinkel benoemd tot waarnemend burgemeester.
 • Circulaire geschenken: vogelhuisjes, koffiekoppen, sjaals en vazen

  (06 februari 2020) Bakkie Trots, Merel Karhof, JST Woodworks van Studio NIM en Aiymes hebben donderdag 6 februari de challenge van de provincie Noord-Holland gewonnen. Zij kwamen met het beste idee voor een circulair relatiegeschenk van de provincie.
 • Studenten zoeken tweede bestemming voor interieuronderdelen NS-treinen

  (06 februari 2020) De provincie Noord-Holland en de NS dagen studenten van de Hogeschool Inholland de komende maanden uit tijdens de NS Circular Challenge. De uitdaging: vind een hoogwaardige, tweede bestemming voor interieuronderdelen uit oude NS-treinen.
 • Sectoren krijgen adviesrol over stikstofaanpak

  (05 februari 2020) Om stappen te zetten naar een oplossing voor het stikstofprobleem in Noord-Holland startte op 5 februari 2020 een eerste overleg tussen de commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde Esther Rommel (Natuur) en belanghebbenden uit de regio.
 • Dienstverlening Texelhopper weer op orde

  (05 februari 2020) De huidige prestaties van de Texelhopper zijn weer op het gewenste niveau. De bussen rijden weer op tijd en het aantal reizigers groeit weer.
 • Provincie brengt landschap en Stelling van Amsterdam tussen A8 en A9 in beeld

  (05 februari 2020) De provincie Noord-Holland onderzoekt het landschap tussen Assendelft en Heemskerk.
 • Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 3 februari 2020

  (04 februari 2020) Tijdens de eerste Statenvergadering van 2020 debatteerden Provinciale Staten van Noord-Holland (PS) over de bomenkap in de Schoorlse Duinen en Regionale Energie Strategieën.
 • Circulaire Houtketens winnen award

  (03 februari 2020) Provincie Noord-Holland en Dr 2 New Economy hebben de Circular Award Public 2020 gewonnen met hun pilots Circulaire Houtketens. Zij ontvingen deze prijs in de categorie Public.
 • Vraag subsidie aan voor natuurproject

  (03 februari 2020) Het aanleggen van een biodivers eetbos, monitoren van akkervogels en aandacht voor een groene omgeving bij een zorginstelling.
 • Statenlid in beeld: Gert-Jan Leerink (PvdA)

  (03 februari 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Gert-Jan Leerink van de PvdA.
 • Blog Zita Pels: Circulair: gewoon doen!

  (03 februari 2020) Wanneer je als gedeputeerde Circulaire Economie leest dat de wereld op dit moment minder circulair is dan in 2019 maakt mij dat strijdbaarder (volgens het World Economic Forum Davos is het op dit moment 8.6%, terwijl dit in 2019 nog 9.1% was).
 • Project HOV in ‘t Gooi wint Duurzame Parel

  (31 januari 2020) De provincie Noord-Holland, Prorail en BAM infra ontvingen op 30 januari 2020 de Duurzame Parel voor het project HOV in ’t Gooi (tracé Laren-Hilversum). Deze parel is een waardering voor projecten die een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. De prijs is een initiatief van het samenwerkingsverband duurzaam Grond, Weg en Waterbouw (GWW) en is voor de tweede keer uitgereikt.
 • Wat weet jij over het Noord-Hollandsch Kanaal?

  (31 januari 2020) Verborgen in het landschap van Noord-Holland ligt een verkeersader van 80 kilometer. De aanleg hiervan, 200 jaar geleden, bracht nogal wat teweeg.
 • Proef met innovatieve GeluidVangrail langs N512

  (30 januari 2020) De provincie Noord-Holland plaatst op 30 januari 2020 als proef een innovatieve GeluidVangrail langs de Hoeverweg (N512) in Egmond aan de Hoef. De GeluidVangrail is een combinatie van een vangrail met een laag geluidsscherm.
 • Start vervanging openbare verlichting door ledverlichting

  (30 januari 2020) De provincie Noord-Holland vervangt in 2020 ruim de helft van haar openbare verlichting door ledverlichting. Met de vervanging zet de provincie een belangrijke stap in het verduurzamen van haar infrastructuur.
 • Noord-Holland helpt gemeenten ondermijnende activiteiten van criminelen tegen te gaan

  (30 januari 2020) De provincie Noord-Holland biedt gemeenten aan om hun kennis over de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) te verbeteren.
 • 2019: veel nieuwbouw in Noord-Holland

  (30 januari 2020) Noord-Holland is voor het tweede jaar op rij de provincie met het hoogste aantal nieuwbouwwoningen. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS die op 29 januari werden gepubliceerd.
 • Statenlid in Beeld: Erik van der Maas (VVD)

  (28 januari 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Erik van der Maas van de VVD.
 • De vrouwenstrijd is ook een klassenstrijd

  (28 januari 2020) De provincie Noord-Holland zoekt een rolmodel voor vrouwen in de politiek. Wie verdient de Ribbius Peletier-penning dit jaar? Devika Partiman, jurylid en de winnares van 2019, breekt in deze column een lans voor een betere representatie in de politiek.
 • Huis van Hilde: Nieuwe Vondst van de Maand

  (24 januari 2020) In de nieuwe Vondst van de Maand besteedt Huis van Hilde aandacht aan het 100-jarig jubileum van waterbedrijf PWN. In de vitrine is een aardewerken wandtegel uit de periode 1660 tot 1725 tentoongesteld.
 • GO!-NH teams presenteren innovaties tijdens NE20 festival

  (24 januari 2020) Na een groeiversnellingsperiode van 3 maanden vond op donderdag 23 januari 2020 het GO!-NH On Stage event plaats.
 • Provincie wil meer betaalbare en duurzame woningen

  (23 januari 2020) De provincie gaat samen met gemeenten, marktpartijen en woningcorporaties aan de slag om verder invulling te geven aan de woonagenda voor de komende 5 jaar. In de woonagenda worden de ambities, kaders en maatregelen benoemd.
 • Start verduurzaming sportsector

  (23 januari 2020) Gedeputeerde Zita Pels heeft namens de provincie Noord-Holland op 23 januari de Routekaart Verduurzaming Sport getekend. In deze Routekaart staat hoe de sportsector de ambities uit het klimaatakkoord in de praktijk wil brengen. De provincie wil hier een bijdrage aan leveren.
 • Miljoenen voor Amsterdam Wetlands

  (23 januari 2020) Meer natuur, het uitbreiden van recreatiemogelijkheden en nieuwe landbouwmethoden in agrarische gebieden. Dit zijn enkele van de projecten die dit jaar gaan starten in Amsterdam Wetlands. De provincie Noord-Holland stelt hiervoor € 4 miljoen beschikbaar.
 • Texel aan de slag met eigen woningbouwprogramma

  (22 januari 2020) Gedeputeerde Cees Loggen bracht woensdag 22 januari 2020 op uitnodiging van wethouder Hennie Huisman een bezoek aan Texel.
 • Frans Hals Museum in combinatie met Amsterdam Museum uitgekozen na Challenge

  (22 januari 2020) De provincie Noord-Holland draagt het Frans Hals Museum in combinatie met het Amsterdam Museum voor om een jaarlijkse subsidie van €250.000 te ontvangen van het ministerie van OCW.
 • Voorlezen maakt je leuker!

  (22 januari 2020) Met als motto ‘voorlezen maakt je leuker’ zijn de Nationale Voorleesdagen 2020 op woensdag 22 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt.
 • Gerrit Goedhart benoemd tot waarnemend burgemeester Uitgeest

  (22 januari 2020) In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Uitgeest heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, met ingang van 27 januari 2020 Gerrit Goedhart benoemd tot waarnemend burgemeester.
 • Nominatie voor Dwarsligger Faunapassage

  (21 januari 2020) De Dwarsligger Faunapassage is genomineerd voor innovatieprijs 'De Vernufteling' van Koninklijke NLingenieurs.
 • Statenlid in Beeld: Nick Kaptheijns (PVV)

  (21 januari 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Nick Kaptheijns van de PVV.
 • 20.000 extra laadpunten in 3 provincies

  (20 januari 2020) 20.000 nieuwe publieke laadpunten voor elektrische auto’s in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
 • Gedeputeerde Zita Pels bezoekt zeewierlaboratorium

  (16 januari 2020) Voor de provincie Noord-Holland zijn schone brand- en grondstoffen de toekomst.
 • Indrukwekkende beelden en verhalen tijdens ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’

  (16 januari 2020) Verschillende sprekers presenteerden op 15 januari in het provinciehuis 50 Noord-Hollandse foto’s over de Tweede Wereldoorlog. De foto’s zijn verzameld uit privécollecties en stadsarchieven.
 • Ontwikkeling stationsgebied gestart met graffitikunstwerk

  (16 januari 2020) Met het onthullen van het graffitikunstwerk ‘Heerhugowaard hogerop’ is donderdag 16 januari de ontwikkeling van het stationsgebied Heerhugowaard gestart.
 • Provincie blijft samenwerken voor Gooise natuur

  (16 januari 2020) De provincie Noord-Holland gaat op een nieuwe manier samenwerken met de Gooise gemeenten en de gemeente Amsterdam om de natuur in deze regio te beschermen en te bevorderen. Op 20 januari ondertekenen alle partijen hiervoor een intentieovereenkomst.
 • Opening nieuwe tijdelijke tentoonstelling: 'Beemstermolen. Toptechniek van Wereldformaat'

  (15 januari 2020) In Huis van Hilde in Castricum is vanaf 18 januari 2020 de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat' te zien.
 • Reconstructie informatievoorziening sinterkoelers

  (15 januari 2020) Begin december zijn Provinciale Staten geïnformeerd over de situatie rondom de sinterkoelers van Tata Steel. De sinterkoelers bleken meer stof uit te stoten dan vergund.
 • Statenlid in beeld: Gerard Kohler (FvD)

  (14 januari 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Gerard Kohler van Forum voor Democratie.
 • Noord-Holland sluit aan bij Schone Lucht Akkoord

  (14 januari 2020) De provincie Noord-Holland gaat samen met het Rijk, diverse gemeenten en provincies werken aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland. De provincie sluit hiervoor aan bij het Schone Lucht Akkoord van het Rijk.
 • Erfgoed van de maand: Droogmakerij de Beemster

  (13 januari 2020) Droogmakerij de Beemster is 1 van de 4 UNESCO werelderfgoederen die de provincie Noord-Holland rijk is. Deze droogmakerij was een van de eerste droogmakerijen in Nederland en is het summum van het door de mens geschapen en geordende landschap. Op verschillende manieren kun je dit werelderfgoed zelf beleven.
 • Cees Loggen bezoekt circulair nieuwbouwproject

  (10 januari 2020) De provincie wil meer klimaatneutrale en circulaire nieuwbouw in Noord-Holland. Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden bezocht gedeputeerde Cees Loggen Top-Up, een volledig circulair en duurzaam nieuwbouwproject in Amsterdam.
 • "Dwing burgemeesters niet in positie van sheriff, scheidsrechter of speelbal"

  (09 januari 2020) Vertrouwen van de bevolking in de overheid is een hoeksteen van ons politieke stelsel en democratie. Ondanks dat Nederlanders grosso modo vertrouwen in de overheid hebben, is het nodig dat aandacht aan het vertrouwen blijft worden besteed.
 • ‘Meisjes’ en ‘lekkere wijven’: seksisme in de politiek

  (08 januari 2020) De provincie Noord-Holland zoekt een rolmodel voor vrouwen in de politiek. Wie verdient de Ribbius Peletier-penning? Liza Mügge benadrukt het belang van vrouwelijk politiek talent, in de eerste column van de juryleden van deze penning.
 • Provincie gaat door met succesvolle innovatieprogramma’s voor mkb

  (08 januari 2020) De provincie Noord-Holland stimuleert innovaties binnen het midden- en kleinbedrijf. De provinciale programma’s GO!-NH en Programma Investeringsgereed Innovatief MKB (PIM) zijn zo succesvol dat de provincie hiermee doorgaat.
 • Oud van nu: Dreefexpositie over herbestemming

  (07 januari 2020) In Paviljoen Welgelegen in Haarlem is vanaf vrijdag 17 januari een expositie te zien over historische Noord-Hollandse panden met een nieuwe bestemming.
 • Statenlid in Beeld: Christa Kuiper (CDA)

  (06 januari 2020) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Christa Kuiper van het CDA.
 • Hans van der Stelt directeur Concernzaken provincie Noord-Holland

  (06 januari 2020) Hans van der Stelt wordt met ingang van 16 maart 2020 directeur Concernzaken bij de provincie Noord-Holland.
 • Statenlid in beeld: Suzanne Klaassen (D66)

  (23 december 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Suzanne Klaassen van D66.
 • Kandidaten burgemeester Koggenland

  (19 december 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Koggenland hebben 19 personen gesolliciteerd: 11 mannelijke en 8 vrouwelijke kandidaten.
 • Provincie zoekt rolmodel voor vrouwen in de politiek

  (19 december 2019) De provincie Noord-Holland zoekt kandidaten voor de Ribbius Peletier-penning.
 • Provincie verkoopt grond voor motorcrossterrein

  (18 december 2019) De provincie Noord-Holland verkoopt het stuk grond op de hoek van de Alkmaarseweg (N242) en de Groetweg in Middenmeer aan de coöperatie Grond Noord-Holland. Daarmee is de ontwikkeling van een motorcrossterrein een stap dichterbij gekomen.
 • Geld van Innovatiefonds Noord-Holland voor biologische pacemakers

  (18 december 2019) PacingCure B.V. heeft een converteerbare lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland.
 • Besluiten Provinciale Staten 16 december 2019

  (17 december 2019) In de laatste vergadering van 2019 debatteerden Provinciale Staten (PS) over de problemen met de sinterkoelers van Tata Steel en verklaarden PS het burgerinitiatief ter voorkoming van bomenkap in de Schoorlse Duinen geldig. Ook benoemden PS Ibrahim Ghazi als duo-commissielid van DENK.
 • Statenlid in beeld: Rosan Kocken, GroenLinks

  (17 december 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Rosan Kocken, van GroenLinks.
 • Provincie investeert in regiodeal ZaanIJ

  (16 december 2019) De provincie Noord-Holland investeert 2,75 miljoen euro in de zogenoemde ‘Regiodeal ZaanIJ’.
 • € 5 miljoen voor rijksmonumenten in Noord-Holland

  (13 december 2019) De provincie Noord-Holland heeft € 5 miljoen subsidie verdeeld voor de restauratie van 38 rijksmonumenten. In 2019 hebben onder andere de Stolpboerderij Oldehoeve in Twisk, de Westertoren in Amsterdam, Meelfabriek De Vrede in Zaanstad en de RK Laurentiuskerk in Heemskerk subsidie gekregen.
 • Waddenfonds investeert € 13 miljoen in vismigratie

  (12 december 2019) Het Waddenfonds draagt ruim € 13 miljoen bij aan het verbeteren van de vistrek tussen de Waddenzee en het binnenland. Het project Ruim Baan voor Vissen 2 moet een belangrijke impuls geven aan de visstand in het Waddengebied.
 • Noord-Holland gaat bruggen weer zelf bedienen

  (12 december 2019) Met ingang van november 2020 gaat de provincie de bediening van ruim 50 provinciale bruggen, sluizen en pontjes in Noord-Holland weer zelf uitvoeren.
 • Vergoeding afkoop oude pacht in natuurnetwerk

  (12 december 2019) De provincie Noord-Holland stimuleert afkoop van ‘oude pacht’ en aankoop van terreinen in het natuurnetwerk met een nieuwe regeling.
 • Provincie wil meer parkeerterreinen overkappen met zonnepanelen

  (12 december 2019) De provincie Noord-Holland wil gemeenten en bedrijven ondersteunen en activeren om eigen parkeerterreinen te laten overkappen met zonnepanelen.
 • Gebiedsgerichte aanpak stikstof van start

  (11 december 2019) Het startsein voor de gebiedsgerichte aanpak stikstof in Noord-Holland is woensdag 11 december gegeven door commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap).
 • Provincie Noord-Holland sponsort SAIL Amsterdam 2020

  (11 december 2019) De provincie Noord-Holland sponsort SAIL Amsterdam 2020. De provincie verbindt zich voor de vierde keer aan het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland.
 • Provincie investeert in veiligheid lokale wegen en verkeersgedrag jongeren

  (11 december 2019) De provincie Noord-Holland stelt voor komend jaar in totaal 9,3 miljoen euro beschikbaar om risicovolle plekken op lokale wegen aan te pakken en om jongeren te stimuleren zich veiliger te gedragen in het verkeer.
 • Noord-Holland neemt aangepaste beleidsregel stikstof aan

  (10 december 2019) De provincie Noord-Holland heeft de beleidsregel over stikstof op bepaalde punten aangepast. De koppeling met dierrechten is losgelaten en ondernemers mogen de vergunde stikstofruimte van stallen of productiehallen die daadwerkelijk zijn gebouwd en in gebruik zijn genomen inzetten voor nieuwe ontwikkelingen.
 • Gedeputeerde Adnan Tekin treedt af

  (10 december 2019) Zojuist heeft gedeputeerde Adnan Tekin met onmiddellijke ingang zijn ontslag ingediend bij de commissaris van de Koning Arthur van Dijk.
 • Statenlid in beeld: Eric Jensen (FvD)

  (10 december 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Eric Jensen van Forum voor Democratie.
 • Vondst van de Maand in Huis van Hilde: een zweep uit Middenbeemster

  (10 december 2019) Vanaf dinsdag 10 december is er in Huis van Hilde weer een nieuwe Vondst van de Maand te bezichtigen. De vondst is deze keer het handvat van een zweep uit de periode van de drooglegging van de Beemster.
 • Test mee: vermijd files met proactief navigatieadvies rondom Amsterdam

  (09 december 2019) Wegbeheerders en marktpartijen starten een proef om verkeer rondom Amsterdam beter door te laten rijden.
 • Afsluiting Beatrixbrug Zaandam

  (07 december 2019) De Beatrixbrug in Zaandam gaat vanaf zaterdag 11 januari 2020 dicht. De naastgelegen Wilhelminabrug is al dicht. Door het sluiten van beide bruggen is de Wilhelminasluis (waar beide bruggen onderdeel van uitmaken) afgesloten voor het wegverkeer.
 • Gezamenlijke aanpak waterplanten in zuidelijk deel IJsselmeergebied

  (06 december 2019) Vandaag zijn afspraken gemaakt over het beheer van waterplanten die overlast geven voor de waterrecreatie in het Markermeer-IJmeer en de Randmeren.
 • Noord-Hollandse musea: doe mee aan de Challenge

  (06 december 2019) De provincie Noord-Holland nodigt musea in Noord-Holland uit om mee te doen aan een Challenge om subsidie te krijgen van het Rijk.
 • “Nu de mensen er niet meer zijn, worden spullen steeds belangrijker.”

  (06 december 2019) De provincie is tot 15 december op zoek naar foto’s van de Tweede Wereldoorlog in het project ‘Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ in het kader van 75 jaar vrijheid.
 • 9 kandidaten burgemeesterschap Den Helder

  (05 december 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Den Helder hebben 9 personen gesolliciteerd. Alle kandidaten zijn man. Dit heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, medegedeeld aan de gemeenteraad van Den Helder.
 • Hogere stofuitstoot sinterkoelers Tata

  (05 december 2019) Uit onderzoek van Tata Steel is gebleken dat de uitstoot van stof door de sinterkoelers 1,5 tot 2 keer groter is dan vergund. De provincie Noord-Holland gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.
 • Meer mensen met afstand tot werk aan de slag

  (05 december 2019) De provincie Noord-Holland maakt bij de inkoop van diensten en werken afspraken met contractpartners om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans te geven op een baan: social return. De provincie gaat dit bij nog meer contracten toepassen, nu uit een evaluatie blijkt dat de ervaringen hiermee goed zijn.
 • Rijk en provincies eens over beleidsregels stikstofaanpak

  (04 december 2019) ​Provincies en Rijk zijn het eens over eenduidige beleidsregels voor de vergunningverlening en stikstofaanpak.
 • Expositie Panorama Nederland in provinciekantoor Haarlem

  (04 december 2019) Panorama Nederland is een rondreizende expositie die laat zien hoe Nederland er in de toekomst uit zou kunnen zien. Al op tientallen locaties konden bezoekers letterlijk een blik in toekomstig Nederland werpen. Panorama Nederland is van 6 tot en met 16 december te bezichtigen in het provinciehuis aan het Houtplein in Haarlem.
 • Bijna 14.000 spelers spelen om Slimme Rijbewijs

  (04 december 2019) Bijna 14.000 spelers hebben sinds de lancering van Slimonderweg.nl op 3 juni geprobeerd om een ‘Slim Rijbewijs’ te halen.
 • Subsidie voor woningbouwprojecten die vertragen door stikstofregels

  (04 december 2019) De provincie Noord-Holland stelt geld beschikbaar om woningbouwprojecten vlot te trekken, die mogelijk vertraging oplopen door stikstofregels.
 • Statenlid in Beeld: Arja Kapitein (D66)

  (04 december 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Arja Kapitein D66.
 • Feestdagen bij Huis van Hilde

  (03 december 2019) Huis van Hilde sluit 2019 af met een Sinterklaasworkshop en een kerstvakantie vol leuke activiteiten in ridderlijke sferen.
 • Pilot Buitenpoort Santpoort Noord biedt kansen voor vervolg

  (03 december 2019) De provincie Noord-Holland, gemeente Velsen en NS hebben samen met partners, bedrijven en bewoners het concept Buitenpoorten getest in de periode april tot november 2019. Uit de pilot blijkt dat Buitenpoorten inspireert!
 • Commissaris van de Koning neemt burgerinitiatief in ontvangst

  (29 november 2019) Commissaris van de Koning Arthur van Dijk ontving vandaag een burgerinitiatief met ondersteuningsverklaringen over de voorgenomen bomenkap bij de Schoorlse duinen.
 • Verkeersveiligheid hoog op de agenda in Noord-Holland

  (29 november 2019) De provincie Noord-Holland gaat fors inzetten op meer veiligheid in het verkeer. Deze extra inzet is nodig om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen.
 • Innovatiefonds investeert in privacy op internet

  (28 november 2019) Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft een converteerbare lening van € 300.000 gegeven aan Katalysis B.V. Met deze lening ontwikkelt het bedrijf een digitale oplossing die uitgevers als consumenten de zekerheid biedt dat privacygevoelige informatie bij de consument blijft. Ook met de nieuwe privacywetten.
 • Nieuwe wandelgids voor het Noord-Hollandpad

  (28 november 2019) Gedeputeerde Jack van der Hoek van Recreatie en Toerisme ontving woensdag 27 november het eerste exemplaar van de nieuwe wandelgids van het Noord-Hollandpad uit handen van Marcia van Bijnen van Uitgeverij Open Kaart. De uitreiking vond plaats tijdens het symposium Binnenstebuiten ter ere van het 15-jarig bestaan van Recreatie Noord-Holland.
 • Start proeven Agrarisch Natuurbeheer

  (28 november 2019) De provincie Noord-Holland, verschillende natuurorganisaties, agrarische collectieven en LTO-Noord ondertekenden woensdag 27 november de overeenkomst 'Verkenningsjaar biodiversiteitsdoelen en beheerdoelen binnen het Natuurnetwerk Nederland'.
 • 3 provincies klaar voor elektrisch rijden

  (27 november 2019) Noord-Holland, Flevoland en Utrecht zijn klaar om de verwachte sterke groei van het aantal elektrische auto’s te faciliteren.
 • Statenlid in Beeld: Emre Kanik (D66)

  (27 november 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Emre Kanik van D66.
 • Rijk en regio steken € 539 miljoen in betere bereikbaarheid Amsterdam-Hoorn

  (25 november 2019) Rijk en regio zijn het eens geworden over de financiële dekking voor een breed pakket aan maatregelen om de bereikbaarheid in de regio Amsterdam – Hoorn te verbeteren. In totaal wordt er € 539 miljoen uitgetrokken voor extra rijstroken op de A7 en A8 en maatregelen voor het lokale wegennet, de fiets en het openbaar vervoer.
 • Nieuw brugdek voor Kogerpolderbrug in Alkmaar

  (25 november 2019) De provincie Noord-Holland heeft op zaterdag 23 november het beweegbare brugdek van de nieuwe Kogerpolderbrug in Alkmaar gemonteerd.
 • OV-toekomstbeeld 2040 aangeboden aan minister

  (25 november 2019) De bereikbaarheid in de regio Noord-Holland en Flevoland staat onder druk. Onderzoeken laten zien dat de groei van het aantal reizigers en de geplande realisatie van een groot aantal nieuwe woningen tot knelpunten in de verkeersstromen leiden als er niet wordt gewerkt aan een beter openbaar vervoer.
 • Provincie helpt bedrijven met zonnepanelen

  (25 november 2019) De provincie Noord-Holland gaat bedrijven helpen om zonnepanelen op grote daken aan te leggen. In Noord-Holland liggen meer dan 14.000 grote bedrijfsdaken waar mogelijk zonnepanelen op kunnen komen. Pas 4% wordt daar nu van gebruikt.
 • Provincies scharen zich achter klimaatakkoord

  (22 november 2019) De 12 Nederlandse provincies scharen zich gezamenlijk achter het klimaatakkoord. Dat betekent dat de provincies zich inzetten om de uitstoot van broeikasgassen met 49% te verminderen ten opzichte van de uitstoot in 1990.
 • Aanpak bodemdalingen: onderzoek en maatregelen

  (22 november 2019) De provincie Noord-Holland onderschrijft de conclusie van het rapport-Veerman ‘Haren kost geen tijd!’. Veerman vindt de problematiek van bodemdaling in veenweidegebieden ‘urgent, maar niet acuut’.
 • Provinciehuis kleurt oranje op 25 november

  (22 november 2019) De provincie geeft op maandag 25 november aandacht aan de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Dat is het startsein voor de campagne Orange the World, die duurt tot de internationale dag van de rechten van de mens op 10 december.
 • Provincie wil meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit in plan Enkhuizerzand

  (21 november 2019) De provincie Noord-Holland heeft aan de gemeente Enkhuizen laten weten dat de ruimtelijke kwaliteit in het plan voor recreatiegebied Enkhuizerzand beter moet worden gewaarborgd. Er is in het huidige plan onvoldoende rekening gehouden met de zichtlijnen vanaf het water naar de stad en andersom.
 • Oud-Statenleden Noord-Holland richten vereniging op

  (21 november 2019) Tijdens een vergadering in het provinciehuis op woensdag 20 november is de Vereniging van Oud-Statenleden van Noord-Holland opgericht.
 • 75 gladheidsbestrijders op weg

  (20 november 2019) De eerste strooiactie van dit seizoen is een feit. Vannacht waren 75 gladheidsbestrijders van de provincie in actie om gladde provinciale wegen en fietspaden in Noord-Holland te bestrijden.
 • Realistische PFAS-norm voor Noord-Holland

  (20 november 2019) In de provincie Noord-Holland is de norm voor PFAS aanzienlijk verruimd. Grond die voldoet aan de ondergrens mag vrij verplaatst worden. De provincie biedt hiermee duidelijkheid en meer ruimte voor grondprojecten, zonder extra risico’s voor mens en milieu.
 • Besluiten Provinciale Staten 18 november 2019

  (19 november 2019) Tijdens deze vergadering stemden Provinciale Staten (PS) voor het klimaatakkoord. Ook keurden zij het Programma Meerjarenprogramma Onderhoud 2020-2027 en het Programma Natuurontwikkeling 2020-2024 goed.
 • Provinciale Staten steunen klimaatakkoord

  (18 november 2019) Een meerderheid van Provinciale Staten staat achter de maatregelen en afspraken uit het Klimaatakkoord. Provinciale Staten stemden maandag 18 november in met het klimaatakkoord. Tegen stemden Forum voor Democratie, PVV, Partij voor de Dieren, SP, fractie Baljeu en 50plus/PVDO.
 • Innovatiefonds NH investeert in e-Health applicatie ikherstel.nl

  (18 november 2019) Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft een een converteerbare lening van €250.000 toegekend aan GPO-Healthcare | Ik-Herstel B.V. om de e-Health applicatie 'ikherstel.nl' te ontwikkelen.
 • 30 kandidaten burgemeesterschap Wormerland

  (18 november 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Wormerland hebben 30 personen gesolliciteerd: 16 vrouwelijke kandidaten en 14 mannelijke.
 • Extra geld voor groene vrijwilligers

  (15 november 2019) Voor groene vrijwilligers komt de komende 4 jaar € 400.000 extra beschikbaar. Daardoor kan jaarlijks in totaal € 708.000 naar het belangrijke werk dat deze vrijwilligers leveren aan het onderhouden van het landschap en de natuur in de provincie Noord-Holland.
 • Waterniveau verhoogd voor nattere natuur in Waalenburg

  (15 november 2019) De provincie Noord-Holland zet een belangrijke stap in het herstel van het oudste weidevogelreservaat van Nederland, Waalenburg op Texel. Voor de eerste keer gaat de nieuwe hoofdstuw omhoog, waarmee het waterniveau stijgt en de natuur weer natter wordt.
 • ‘Mijn moeder had dit prachtig gevonden!’

  (15 november 2019) Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, presenteerde vandaag de eerste foto voor het project ‘Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’. Hij koos voor een foto met daarop 2 bekende vrouwelijke verzetsstrijders: Truus en Freddie Oversteegen.
 • Start 'Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s'

  (15 november 2019) Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft de eerste foto voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s gepresenteerd. Met de presentatie van zijn keuze-foto geeft de commissaris van de Koning het startsein voor het project, waarbij de inwoners van Noord-Holland wordt gevraagd om originele foto’s met hun verhaal in te sturen. Ook historische verenigingen en archieven doen aan het project mee.
 • Noord-Holland helpt jonge boeren bij verduurzamen bedrijf

  (14 november 2019) De provincie Noord-Holland stelt voor de vijfde keer subsidie beschikbaar voor jonge landbouwers die willen investeren in verduurzaming van hun bedrijf. Met de subsidie kunnen zij bijvoorbeeld modernere en meer duurzame installaties en machines aanschaffen. In totaal is € 280.000 beschikbaar.
 • Innovatiefonds NH investeert in terugwinnen van fosfaten

  (14 november 2019) Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft een converteerbare lening van € 300.000 gegeven aan SusPhos B.V. Deze lening helpt SusPhos met het produceren van fosfaat met hoge zuiverheid uit afvalstromen.
 • Subsidie voor nog beter zwemwater in Noord-Holland

  (14 november 2019) Het is nog geen zwemweer. Toch beginnen binnenkort de voorbereidingen voor het zwemseizoen. Beheerders van buitenzwemwater kunnen namelijk subsidie aanvragen om de kwaliteit van het water te verbeteren.
 • Aanbesteding Zaanbrug krijgt vervolg

  (14 november 2019) Eind vorig jaar heeft de provincie Noord-Holland aan 5 geselecteerde marktpartijen gevraagd een aanbieding te doen voor de vernieuwing van de Zaanbrug. Uiteindelijk hebben 2 partijen dat gedaan.
 • Gemeenten moeten beter controleren of zwembaden regels voor RVS nakomen

  (13 november 2019) Er is veel onduidelijkheid over de regels rond roestvast staal (RVS) in zwembaden. Gemeenten en inspectiebureaus hanteren de regels vaak soepeler dan dat ze in de wet staan.
 • Bouwprojecten in Noord-Holland gaan door

  (12 november 2019) Noord-Holland heeft weer toestemming gegeven voor woningbouw, kantoorontwikkeling en industrie. Projecten in Bergen aan Zee en Amsterdam kunnen doorgaan, omdat ze geen extra stikstof uitstoten op Natura 2000 gebieden. Het gaat om 2 locaties in Amsterdam (Santoriniweg en Burgerweeshuispad) en een locatie aan de Elzenlaan in Bergen aan Zee.
 • Provinciale Staten stemmen in met begroting 2020

  (12 november 2019) Provinciale Staten (PS) hebben bij de algemene beschouwingen de begroting 2020 van de provincie goedgekeurd.
 • Provincie verkoopt Landje van Geijsel

  (12 november 2019) Het Landje van Geijsel is een natuurgebied van ruim 7 hectare bij Ouderkerk aan de Amstel. Het gebied is internationaal bekend in de vogel- en natuurwereld vanwege zijn grote betekenis voor vele vogelsoorten. De provincie is eigenaar van het landje en heeft besloten het te verkopen aan de heer Geijsel en Landschap Noord-Holland.
 • Besluiten Statenvergadering van 11 november

  (12 november 2019) In deze vergadering debatteerden Provinciale Staten (PS) met Gedeputeerde Staten (GS) over de stikstofproblematiek. Tijdens de Statenvergadering protesteerden boeren tegen het stikstofbeleid en bood het bedrijfsleven een manifest aan.
 • Boeren bieden petitie over stikstof aan

  (11 november 2019) Noord-Holland is trots op haar boeren. Dit liet commissaris van de Koning (cvdK) Arthur van Dijk weten aan bijna 300 boeren die zich vandaag verzamelden bij het provinciehuis. Zij overhandigden Van Dijk en gedeputeerde Esther Rommel (Natuur) een petitie over stikstof. Ook gingen zij in gesprek met Statenleden.
 • Crys Larson nieuwe burgemeester Wijdemeren

  (11 november 2019) Crys Larson is benoemd tot burgemeester van Wijdemeren. De benoeming gaat in op 19 november 2019.
 • Afsluiting N246 tussen Ned Benedictweg en Starnmeerdijk

  (11 november 2019) Om de verkeersveiligheid en de doorstroming van de provinciale weg N246 bij Westknollendam te verbeteren richt de provincie Noord-Holland het kruispunt ter hoogte van de Noorddijk in Westknollendam opnieuw in.
 • Eerste dieren gespot in faunapassage Naardermeer

  (08 november 2019) Dieren in het Naardermeer maken nu al gebruik van 2 nieuwe verbindingen onder het spoor. Op fotobeelden van cameravallen bij de dwarsligger faunapassage, is te zien hoe onder andere ringslangen en een marter de oversteek wagen.
 • Innovatiefonds ondersteunt duurzame plantvoeding met micro-algen

  (07 november 2019) De Amsterdamse startup Algae Innovations Netherlands B.V. (AIN) heeft een converteerbare lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Door deze lening kan AIN nieuwe, op algen gebaseerde, natuurlijke plantenvoeding gebruiken in de teelt van voedings- en siergewassen.
 • Niek Meijer nieuwe burgemeester Huizen

  (07 november 2019) Niek Meijer is benoemd tot burgemeester van Huizen. De benoeming gaat in op 13 november 2019.
 • Afsluiting N201 door onderhoud Amstelaquaduct en Waterwolftunnel

  (07 november 2019) De provincie Noord-Holland voert van 14 november tot en met 16 november 2019 onderhoud uit aan het Amstelaquaduct (tussen de gemeenten Uithoorn en De Ronde Venen) en aan de Waterwolftunnel (tussen de gemeenten Aalsmeer en Haarlemmermeer).
 • Statenlid in Beeld: Aukelien Jellema (PvdA)

  (06 november 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Aukelien Jellema van de PvdA.
 • Gebiedsaanpak zonnepanelen agrarische daken

  (04 november 2019) De provincie Noord-Holland, LTO Noord en de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon gaan samenwerken om zonnepanelen op agrarische daken te stimuleren.
 • Scholieren bedenken beste circulaire idee

  (01 november 2019) Als het aan de leerlingen van klas 1e van het Petrus Canisius College in Heiloo ligt, komt er een Happy Speelgoedfabriek.
 • Noord-Holland helpt bestrijding van criminaliteit in Amstellandgemeenten

  (01 november 2019) De provincie Noord-Holland draagt € 23.000 bij aan een proef om de informatiepositie in de Amstellandgemeenten te versterken bij de bestrijding van criminaliteit.
 • Noord-Holland helpt bestrijding van crimineel vastgoed Gooi en Vechtstreek

  (01 november 2019) De provincie Noord-Holland draagt € 50.000 bij aan een proef in de Gooi en Vechtstreek om ondermijning van de vastgoedsector te bestrijden.
 • Meer woningen gebouwd, maar aantal bouwvergunningen daalt

  (01 november 2019) In het afgelopen jaar zijn er 3.000 meer nieuwbouwwoningen gebouwd dan in het jaar ervoor. Tegelijkertijd daalt het aantal bouwvergunningen. Dat blijkt uit de Monitor Woningbouw 2019.
 • Akkoord over beperking boskap Schoorl

  (01 november 2019) De provincie Noord-Holland, de gemeente Bergen en Staatsbosbeheer hebben besloten dat 94 procent van het Schoorlse duinbos, waaronder het Baaknolbos, blijft staan.
 • Uitsluitend duurzame energie voor 8 provincies

  (31 oktober 2019) Vanaf 1 januari 2020 gebruiken 8 provincies uitsluitend duurzame energie. Door de nieuwe aanbestedingswet krijgen zij hun energie niet meer via het Rijk.
 • Aanleg vrijliggende busbaan Schiphol stap dichterbij

  (31 oktober 2019) De provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer en Vervoerregio Amsterdam hebben op 31 oktober 2019 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een vrijliggende busbaan over Schiphol-Rijk. De nieuwe busbaan loopt over de Fokkerweg van Schiphol Oost via de Oude Meer naar Schiphol-Rijk.
 • Spoedherstel hefbrug Oterleek op 1 november

  (31 oktober 2019) De provincie verricht op vrijdag 1 november spoedherstel aan de hefbrug Oterleek. De brug werd op 24 oktober 2018 om veiligheidsredenen gesloten voor al het gemotoriseerde wegverkeer en was al gestremd voor scheepvaartverkeer hoger dan 1.55 meter.
 • Statenlid in beeld: Hanneke Kaamer van Hoegee (VVD)

  (31 oktober 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Hanneke Kaamer van Hoegee van de VVD.
 • Heel Noord-Holland sluit aan op Meld Misdaad Anoniem

  (30 oktober 2019) De provincie Noord-Holland streeft ernaar de eerste provincie te zijn waarin alle gemeenten zijn aangesloten bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem.
 • Boeren met Statenleden en gedeputeerden in gesprek over stikstof

  (28 oktober 2019) Vandaag ging een aantal Noord-Hollandse boeren in gesprek over de stikstofproblematiek met gedeputeerden Esther Rommel (Natuur) en Jack van der Hoek (Economie en Landbouw) en de Statenleden van de commissie Economie, Financiën en Bestuur (EFB).
 • Samen aan de slag voor bijen, vlinders en vogels

  (23 oktober 2019) Zaterdag 2 november 2019 is het Landelijke Natuurwerkdag, de grootste groene vrijwilligersactie van Nederland.
 • Provinciehuis inspiratiebron voor hedendaagse kunst

  (22 oktober 2019) Tijdens de Haarlemse kunstlijn is in het provinciehuis Paviljoen Welgelegen een bijzondere expositie te zien: Voyage through a gallery's skin. Bezoekers kunnen op zaterdag 2 en zondag 3 november het eeuwenoude interieur ervaren in wisselwerking met hedendaagse kunst. Ook in vertrekken die anders gesloten zijn.
 • Weekendafsluiting Provincialeweg (N246) tussen Middelweg (Starnmeer) en Woudhaven (Kogerpolder)

  (21 oktober 2019) De provincie Noord-Holland legt in november een rotonde aan ter hoogte van De Woude. In de nieuwe situatie kan verkeer uit de richting van De Woude of uit de Starnmeer veiliger invoegen op de N246.
 • Is uw onderneming de beste van Noord-Holland?

  (21 oktober 2019) De 14e editie van dé ondernemingsverkiezing van Noord-Holland – de OVNH – is op 17 oktober van start gegaan. Noord-Hollandse bedrijven kunnen tot en met 12 januari 2020 worden aangemeld voor de hoogst haalbare onderscheiding in hun provincie.
 • Provincie wil kansen smart mobility benutten

  (21 oktober 2019) Vlieg jij in 2050 met een drone door Noord-Holland? Wanneer kunnen zelfrijdende auto’s de weg op? Kan jouw Ford straks met een Ferrari communiceren? Zo maar een greep uit de thema’s van het Congres Connected Cars en Data, donderdag 17 oktober in Haarlem.
 • Provincie Noord-Holland steekt € 4,5 miljoen in zonne-energie

  (18 oktober 2019) De provincie Noord-Holland investeert € 4,5 miljoen in zonne-energieprojecten. Dit geld wordt in de eerste plaats gebruikt om meer zonne-energie op daken, parkeervoorzieningen en bedrijventerreinen mogelijk te maken. Daarnaast wordt gekeken hoe zonnepanelen kunnen worden gebruikt langs provinciale wegen en fietspaden, bij provinciale bruggen en tunnels en op de eigen gebouwen van de provincie.
 • Fortwachterswoning Fort bij Penningsveer hersteld

  (17 oktober 2019) De gerestaureerde fortwachterswoning van Fort bij Penningsveer in de gemeente Haarlemmermeer is op donderdag 17 oktober door gedeputeerde Zita Pels feestelijk geopend. Dit fort maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, waar de provincie Noord-Holland medeverantwoordelijk voor is.
 • Kwaliteit busvervoer scoort goed in Noord-Holland

  (17 oktober 2019) In de Gooi en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord is de kwaliteit van het busvervoer in 2018 verbeterd ten opzichte van het jaar ervoor. Reizigers geven het busvervoer in deze regio’s gemiddeld een 7,8. Bij het onderzoek is gekeken naar de reizigerstevredenheid, sociale veiligheid en de betrouwbaarheid van de dienstregeling. Dit staat in het OV-jaarverslag 2018 van de provincie Noord-Holland.
 • N244 eerder afgesloten door olie op wegdek

  (17 oktober 2019) Op de provinciale weg N244 tussen Alkmaar en de Kogerpolderbrug is gisterenochtend een ongeluk gebeurd met twee auto’s. Hierdoor is er in beide richtingen meer dan een kilometer olie op het wegdek terecht gekomen. Ondanks een grondige reiniging is 200 meter van de rijbaan te glad. Daarom is vanwege de veiligheid van de weggebruiker besloten dit deel van de N244 in zijn geheel af te sluiten.
 • Circulaire economie biedt kansen voor innovatieve ondernemers

  (17 oktober 2019) Circulaire economie: het is een hot begrip in ondernemersland. Maar wat is het en waar liggen de kansen voor Noord-Hollandse bedrijven? Rabobank deed samen met KPMG onderzoek en wil samen met de provincie Noord-Holland de kansen in de circulaire economie omzetten naar realiteit. Daarom ontving gedeputeerde Zita Pels van provincie Noord-Holland op 15 oktober de resultaten van deze zogenoemde circulaire regioscan. Pels gaf aan blij te zijn met het onderzoek: “Het bevestigt dat er in onze provincie veel kansen liggen voor innovatieve ondernemers. De uitdaging is groot. We moeten veel effectiever met onze grondstoffen omgaan. Zodat ook toekomstige generaties gezond en goed kunnen leven.”
 • PIM hielp in 2 jaar 275 innovatieve en duurzame ondernemers

  (16 oktober 2019) Programma Investeringsgereed innovatief Mkb (PIM) Noord-Holland viert op 16 oktober zijn 2-jarig bestaan. In de afgelopen 2 jaar heeft PIM innovatieve en duurzame Noord-Hollandse ondernemers geholpen met financieringsvragen.
 • Provincie vervolgt onderzoek naar gezondheid IJmond

  (16 oktober 2019) De provincie Noord-Holland start nog dit najaar met verder onderzoek naar de gezondheid in de IJmond. Het RIVM heeft in juli een overzicht met vragen van inwoners gepubliceerd. Daarbij hebben zij opties in kaart gebracht voor vervolgonderzoek.
 • Zita Pels: "Doet u mee?"

  (16 oktober 2019) Vandaag is het Wereldvoedseldag. Graag vraag ik jullie aandacht voor onze voeding, of eigenlijk voor de verspilling ervan. In Nederland verspillen we jaarlijks een derde van ons voedsel.
 • Kom samen met Hilde feestvieren in Castricum

  (15 oktober 2019) Hilde viert zondag 20 oktober haar 4de verjaardag met een groots ridderspektakel in middeleeuwse sfeer. Van heinde en ver komen ridders, handelaren, ambachtslieden en muzikanten naar het archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.
 • N244 (Zuiddijk en Westdijk) in Alkmaar tijdens herfstvakantie afgesloten

  (15 oktober 2019) De provincie Noord-Holland vervangt het asfalt op de provinciale weg N244 in de herfstvakantie vanaf vrijdag 18 oktober 20.00 uur tot en met maandag 28 oktober 5.00 uur.
 • Schade aan museumstoomtram met spoed gerepareerd

  (14 oktober 2019) De museumstoomtram is met spoed gerepareerd. Vandalen hebben vorig weekend flinke schade aangebracht aan de museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik.
 • Boerenprotest bij het provinciehuis over stikstof

  (14 oktober 2019) Gedeputeerden Esther Rommel en Jack van der Hoek gaan in gesprek met de landbouwsector. Dat beloofden ze tijdens het boerenprotest op 14 oktober 2019 aan de Dreef naast het provinciehuis in Haarlem. Het protest vond plaats voorafgaand aan de vergadering van de Statencommissie over het stikstofbeleid.
 • Noord-Holland heeft primeur met stillere wegmarkering

  (11 oktober 2019) De provincie Noord-Holland heeft de primeur met innovatieve ‘longdot’ markering. Deze nieuwe vorm van wegmarkering geeft minder geluid bij overrijden en reflecteert beter. De longdot wordt toegepast op 500 meter belijning aan de Duinweg (N502) in de gemeente Schagen. Dit is het eerste wegdek in Nederland met deze markering.
 • Provincie pakt belemmerende regelgeving circulaire economie aan

  (11 oktober 2019) Regelgeving is vaak belemmerend voor de ontwikkeling van de economie. Zeker als het gaat om de nieuwe, circulaire economie en het nuttig gebruik van afvalstoffen. De landelijke Taskforce herijking afvalstoffen onder leiding van oud-minister Sorgdrager heeft hier vandaag haar rapport over gepresenteerd.
 • Regenboogvlag wappert bij provinciehuis

  (11 oktober 2019) Over de hele wereld is het 11 oktober Coming-outdag. Gedeputeerden Zita Pels en Esther Rommel hesen daarom vanochtend de regenboogvlag in de mast voor het provinciehuis op de Dreef.
 • Vernielingen aan de museumstoomtram

  (11 oktober 2019) Vandalen hebben afgelopen weekend flinke schade aangebracht aan de museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Zij hebben de kast vernield die de signaalborden van de tram aanstuurt. Hierdoor kunnen de spoorbomen niet naar beneden. Het autoverkeer op de N307 wordt met een tijdelijke wegafzetting tot stilstand gebracht, zodat de trein veilig kan oversteken.
 • Statenleden bezoeken Amsterdam Wetlands

  (10 oktober 2019) Statenleden van de Commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid brachten deze week een bezoek aan Amsterdam Wetlands. Terreinbeherende Organisaties (TBO) organiseerden dit werkbezoek om Statenleden te informeren over hun activiteiten. Ook vroegen zij aandacht voor het thema recreatie in natuur.
 • Provincie zoekt locaties voor uitbreiding elektriciteitsnetwerk

  (10 oktober 2019) De provincie Noord-Holland gaat inventariseren wat het meest geschikte tracé is voor nieuwe elektriciteitsleidingen tussen Beverwijk en Oterleek (gemeente Alkmaar).
 • Op zoek naar ridders en kastelen in Noord-Holland

  (10 oktober 2019) Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Het resultaat van de zoektocht is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in Huis van Hilde.
 • De oudste vindplaats van honing in Nederland

  (10 oktober 2019) Een Romeinse wachttoren uit de 1e eeuw na Christus en de oudste vindplaats van honing in Nederland. Daarover en meer is te lezen in ‘De archeologische kroniek 2018’. De provincie Noord-Holland brengt elk jaar een editie uit over archeologische onderzoeken en vondsten van het afgelopen jaar. De nieuwste uitgave staat weer vol wetenswaardigheden over opgravingen en ontdekkingen in de hele provincie.
 • Vergunningverlening gaat weer van start

  (08 oktober 2019) De provincies hebben nieuwe beleidsregels vastgesteld voor het verlenen van vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming. Vanaf 11 oktober 2019 kunnen er weer vergunningen verleend worden.
 • Grootste zonnewarmtesysteem van Nederland geopend

  (04 oktober 2019) In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is het grootste zonthermische project van Nederland in gebruik genomen. Het gaat om een installatie van 9.300 vierkante meter aan zonthermische panelen. Deze panelen leveren warmte aan de naastgelegen kassen van Tesselaar Freesia.
 • Innovatiefonds NH investeert in nieuwe microscoop

  (04 oktober 2019) Confocal.nl B.V. heeft een converteerbare lening van € 255.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Hierdoor kan de Amsterdamse startup een snellere digitale microscoop ontwikkelen met hoge 3D-resolutie. Deze wordt onder meer gebruikt bij onderzoek van (levende) cellen en weefsels.
 • Financieringstafel NH helpt ondernemers bij zoektocht naar financiers

  (04 oktober 2019) Het aanbod van financiering aan mkb-ondernemers en startups wordt steeds diverser. Dit geeft ondernemers meer mogelijkheden, maar maakt de toegang tot investeringskapitaal ook onoverzichtelijk. Op initiatief van de provincie Noord-Holland organiseert de regio Holland boven Amsterdam daarom een regionale Financieringstafel.
 • Provincie wil meer bekendheid voor biologische bloembollen

  (02 oktober 2019) De provincie Noord-Holland wil dat de populariteit van verkoop en teelt van biologische bloembollen toeneemt.
 • Provincie Noord-Holland in het gelijk gesteld over Harsco

  (02 oktober 2019) De rechtbank Haarlem geeft de provincie Noord-Holland gelijk dat zij aan Harsco tweemaal een Last onder Dwangsom heeft opgelegd van in totaal 450.000 euro.
 • Besluiten Provinciale Staten van 30 september 2019

  (02 oktober 2019) In de Statenvergadering installeerde commissaris van de Koning Arthur van Dijk 3 duo-commissieleden, van de fracties FvD, PVV en PvdD.
 • 8 provincies gaan voor duurzame energie

  (01 oktober 2019) 8 provincies tekenen op 31 oktober 2019 samen nieuwe energiecontracten voor uitsluitend duurzame energie. Het gaat om de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten.
 • Cultuur proeven langs het Noordzeekanaal

  (01 oktober 2019) Het programma voor de Week van de Industriecultuur in het Noordzeekanaalgebied is bekend. Van vrijdag 18 tot en met zondag 27 oktober zijn er veel activiteiten, voorstellingen en rondleidingen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.
 • Kinderpostzegels verkocht op provinciehuis

  (01 oktober 2019) Leerlingen van groep 8 van De Trapeze in Haarlem hebben dinsdag 1 oktober kinderpostzegels en wenskaarten verkocht aan bestuurders en medewerkers van de provincie Noord-Holland.
 • Beste 13 teams gekozen voor GO!-NH Accelerator Circulaire Economie

  (27 september 2019) In een spannende finale zijn uit 26 initiatieven de beste 13 teams gekozen die deel mogen nemen aan de GO!-NH Accelerator Circulaire Economie.
 • Fietsroutes Gooi en Vechtstreek worden uitgebreid

  (27 september 2019) Het fietsnetwerk in de Gooi en Vechtstreek wordt verbeterd. Belangrijke fietsroutes die woonkernen, werk- en winkelgebieden, onderwijslocaties, OV-knooppunten en recreatiegebieden met elkaar verbinden, worden uitgebreid. Hierdoor wordt fietsen voor meer inwoners aantrekkelijk en veilig.
 • Minder leegstand kantoren en veel meer banen

  (26 september 2019) De leegstand van kantoren in Noord-Holland is in 2018 gedaald van 12,7% naar 11,9%. Ook zijn er meer bedrijfskavels in gebruik genomen en is de werkgelegenheid flink toegenomen. Dit blijkt uit de Monitor Werklocaties Noord-Holland 2019 die de provincie Noord-Holland heeft gepubliceerd.
 • Sylvia Bronmans directeur Concernzaken provincie Noord-Holland

  (26 september 2019) Sylvia Bronmans wordt met ingang van 1 oktober 2019 directeur Concernzaken a.i. bij de provincie Noord-Holland.
 • Sybilla Dekker voorgedragen als voorzitter van Ribbius Peletier Penning

  (25 september 2019) De voorzitter van het presidium, commissaris van de Koning Arthur van Dijk, draagt Sybilla Dekker voor als voorzitter van de jury van de Ribbius Peletier Penning.
 • Weekendafsluiting Provincialeweg (N246) tussen Noorddijk (Wormerveer) en Markenbinnen (Starnmeer)

  (25 september 2019) De provincie Noord-Holland vernieuwt de aansluiting Provincialeweg (N246) met de Starnmeerdijk. Door de werkzaamheden is de N246 vanaf vrijdag 27 september 20.00 uur tot en met maandagochtend 30 september 5.00 uur afgesloten.
 • Statenlid in beeld: Joost van Gilse (VVD)

  (25 september 2019) Een groot aantal nieuwe volksvertegenwoordigers is na de Statenverkiezingen van 20 maart 2019 geïnstalleerd als Statenlid bij de provincie Noord-Holland. Wil je weten wie dit zijn? Volg de rubriek ‘Statenlid in beeld’. Deze week stelt Joost van Gilse van de VVD zich voor.
 • Jeroen Nobel benoemd tot waarnemend burgemeester Den Helder

  (24 september 2019) In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Den Helder heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, met ingang van 30 september 2019 de heer J. (Jeroen) J. Nobel benoemd tot waarnemend burgemeester.
 • Bijzonder initiatief biodiversiteit: Bloemenzaadmengsel N508 Oterleek

  (24 september 2019) Het behoud en stimuleren van biodiversiteit staat bij de provincie Noord-Holland en haar gebiedsaannemer BAM-Engie-Krinkels hoog op de agenda. De verschillende soorten flora en fauna houden namelijk de natuur in balans: een belangrijke voorwaarde voor een duurzame wereld, nu en straks.
 • PS en GS helpen met opruimen

  (21 september 2019) Statenleden, gedeputeerden en de commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland ruimen vandaag zwerfvuil op het strand van Schoorl op. Zij doen mee met de wereldwijde campagne World Clean Up Day die jaarlijks in ruim 160 landen wordt georganiseerd.
 • Vondst van de Maand in Huis van Hilde: zwanenhalsband 18e eeuw

  (20 september 2019) In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde ligt vanaf 18 september een bijzondere zwanenhalsband van messing, gevonden in de slotgracht van Kasteel Egmond in 1934.
 • Provincie investeert ruim € 270 miljoen in natuur en biodiversiteit

  (19 september 2019) Om de biodiversiteit in Noord-Holland te verbeteren investeert de provincie de komende jaren ruim € 230 miljoen in natuur. Dat staat in het Programma Natuurontwikkeling 2020-2024. Ook komt er ruim € 44 miljoen beschikbaar voor natuurbeheer, uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland en agrarisch natuurbeheer.
 • Provincie valt in de prijzen op WOW-dag 2019

  (19 september 2019) Het Integraal Ruimtelijk Programma Durgerdam (IRP Durgerdam) heeft op de landelijke WOW-dag 2019 de juryprijs ontvangen. De publieksprijs ging naar de zandige dijkversterking Prins Hendrikdijk Texel. De provincie Noord-Holland werkt bij beide projecten samen met andere partijen.
 • Statenlid in beeld: Anouk Gielen (GroenLinks)

  (18 september 2019) Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Anouk Gielen van GroenLinks. Zij is 20 jaar oud en het jongste Statenlid van Nederland.
 • Plannen voor proefgebieden Natuurnetwerk Nederland

  (17 september 2019) In 3 proefgebieden wordt de komende jaren geëxperimenteerd met diverse oplossingen om het Natuurnetwerk Nederland af te maken, waaronder een nieuwe vorm van agrarisch natuurbeheer.
 • Strooiwagens provincie gereed voor winterseizoen

  (17 september 2019) De winter lijkt nog ver weg, maar de strooiwagens van de provincie Noord-Holland zijn er klaar voor. Tijdens de jaarlijkse schouw in Middenbeemster hebben chauffeurs de wagens gecheckt en getest.
 • Noord-Holland in 2020 strategisch partner Prinsjesfestival

  (17 september 2019) Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, heeft vanmiddag het strategisch partnership van Prinsjesfestival overgedragen gekregen uit handen van de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.
 • Hoe deed jouw gemeente het in 2018?

  (17 september 2019) De provincie Noord-Holland beoordeelt per jaar hoe gemeenten het doen als het gaat om financiën, informatie en archiefbeheer, omgevingsrecht en de huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers. Het jaarverslag Interbestuurlijk Toezicht 2018 geeft inzicht in de beoordelingen per gemeente.
 • Provincie geeft regionale cultuur steuntje in de rug

  (13 september 2019) De provincie Noord-Holland zet zich in voor een toegankelijk cultureel aanbod met voldoende diversiteit. Om dat te bereiken is het van belang dat gemeenten en culturele instellingen samenwerken. De provincie stimuleert die samenwerking met een subsidieregeling.
 • Prinses Amaliabrug feestelijk geopend

  (12 september 2019) De Prinses Amaliabrug in de N246 bij Westknollendam is feestelijk geopend door Adnan Tekin, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland, en Jan Jorna, directeur van Dura Vermeer Infra Noord West. De brug is een mijlpaal in het groot onderhoud van de N246-N244, dat eind 2020 gereed is. Dankzij de werkzaamheden verbetert de verkeersveiligheid en doorstroming op het traject.
 • Noord-Holland: € 1,45 miljoen voor structurele verbetering spoor naar Zandvoort

  (12 september 2019) Het spoor naar Zandvoort wordt geschikt gemaakt voor maximaal 10 treinen per uur. Hiermee wordt de capaciteit en de kwaliteit van deze lijn structureel verbeterd, een van de ambities uit het coalitieakkoord ‘Duurzaam Doorpakken’. Van de totale kosten van € 7 miljoen neemt de provincie Noord-Holland € 1,45 miljoen voor haar rekening.
 • Ploos van Amstel schenkt schilderij aan provincie

  (12 september 2019) Jaap Ploos van Amstel schenkt de provincie Noord-Holland het schilderij ‘Laokoön en het Vlooienveld’. De 92-jarige schilder heeft het kunstwerk aan de commissaris van de Koning Arthur van Dijk overhandigd in het provinciehuis in Haarlem.
 • Provincie onderzoekt veiligheid platte daken en illegaal gebruik agrarische gebouwen

  (12 september 2019) De provincie Noord-Holland beoordeelt jaarlijks hoe gemeenten het doen als het gaat om financiën, informatie- en archiefbeheer, omgevingsrecht en de huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers. Aanvullend start dit jaar een onderzoek naar de constructieve veiligheid van platte daken, evenementen en omgevingsrecht, water- en gewasbeschermingsmiddelen en illegaal gebruik van agrarische (op)stallen. In het Uitvoeringsplan Interbestuurlijk Toezicht 2019-2020 staat hoe dit toezicht verloopt.
 • Voorlopig geen aansluiting A9 bij Heiloo vanwege stikstofuitspraak

  (11 september 2019) De Raad van State heeft op 11 september jl. de bestemmingsplannen vernietigd waarmee de ‘aansluiting A9 bij Heiloo’ mogelijk werd gemaakt. Doorslaggevend is het gebruik van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) om dit project mogelijk te maken. In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat het PAS in strijd is met de Europese natuurbeschermingsregels.
 • N244 (Zuiddijk en Westdijk) tijdens herfstvakantie afgesloten door wegwerkzaamheden

  (11 september 2019) De provincie Noord-Holland gaat het asfalt vervangen van de N244. Het betreft het stuk tussen de kruising met de N242-N243 (nabij de Leeghwaterbrug) in Alkmaar en de aansluiting met de N246-Kogerpolderbrug bij het Alkmaardermeer.
 • Nieuwe Dreefexpositie: Transforming the Future

  (10 september 2019) Handtassen gemaakt van de maag van een koe en trendy sneakers met een zool van gerecyclede kauwgom. 2 voorbeelden van duurzame objecten die te zien zijn in de Dreefexpositie ‘Transforming the Future’.
 • David Moolenburgh nieuwe burgemeester Zandvoort

  (05 september 2019) David Moolenburgh is benoemd tot burgemeester van Zandvoort. De benoeming gaat in op 19 september 2019.
 • Nanning Mol nieuwe burgemeester Laren

  (05 september 2019) Nanning Mol is benoemd tot burgemeester van Laren. De benoeming gaat in op 30 september 2019.
 • Opening natuurgebied Waalenburg op Texel

  (05 september 2019) De provincie Noord-Holland opent op 18 september met Natuurmonumenten en partners het vernieuwde natuurgebied Waalenburg. Het oudste weidevogelgebied van Nederland herbergt vele beschermde vogels en bijzondere planten en is nu vergroot tot een gebied van 500 hectare aan natuur. Daarmee heeft Noord-Holland er een natuurgebied van internationaal formaat bij.
 • Breng het verleden tot leven in prinses- of ridderkostuum

  (05 september 2019) Het provinciehuis aan de Dreef in Haarlem opent zijn deuren tijdens de Open Monumentendagen. Op zaterdag 14 en zondag 15 september is er voor elk wat wils. Zo kunnen kinderen zich op zondag in prinsessen- of ridderkostuum laten portretteren door een professionele fotograaf. De toegang en activiteiten zijn gratis.
 • Voorrangsplein en rotonde verbeteren verkeerssituatie bij Noord-Scharwoude (N504)

  (05 september 2019) De provincie Noord-Holland gaat in Noord-Scharwoude (N504) een verkeersplein (LARGAS-plein) en rotonde aanleggen. Hiermee verbeteren de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming in en rond Noord-Scharwoude, zowel nu als in de toekomst. Binnenkort begint de provincie met de voorbereidende werkzaamheden. De daadwerkelijke aanleg van verkeersplein en rotonde is gepland van eind april tot juli 2020.
 • Aantal huishoudens en woningbehoefte Noord-Holland blijft groeien

  (04 september 2019) De bevolking van Noord-Holland groeit en blijft de komende tijd verder groeien. Volgens de verwachting neemt de bevolking toe van ruim 2,8 miljoen in 2019 naar ruim 3,2 miljoen in 2040, een toename van circa 390.000 inwoners. De groei in heel Noord-Holland komt voornamelijk door arbeidsmigratie en vergrijzing.
 • Stelling van Amsterdam opent deuren tijdens Fortenfestival

  (04 september 2019) Van zaterdag 7 tot met zondag 15 september zijn er allerlei activiteiten rondom de Stelling van Amsterdam tijdens het jaarlijkse Fortenfestival. Geniet van escaperoom tot kinderworkshops en van dinerconcert tot een boottocht.
 • Monitor arbeidsmarkt Noord-Holland: recordaantal banen

  (04 september 2019) De provincie Noord-Holland heeft een overzicht gemaakt van de meest actuele cijfers van de Noord-Hollandse arbeidsmarkt. In deze Monitor arbeidsmarkt 2019 geeft de provincie onder andere inzicht in de groei van de bevolking, de werkloosheid en leerlingenaantallen. Het overzicht laat zien dat Noord-Holland in 2018 een recordaantal van 1.581.000 banen telde.
 • Innovatiefonds Noord-Holland viert eerste verjaardag

  (03 september 2019) Noord-Hollandse ondernemers kunnen sinds de zomer van 2018 een beroep doen op het Innovatiefonds Noord-Holland. In een jaar tijd is aan 13 projecten ruim € 3.500.000,- uitgeleend.
 • ‘Alkmaarse kaaskop’ zet voetafdruk in Provinciale Atlas

  (02 september 2019) Forten, kerken, raadhuizen en schoolgebouwen: voor de Provinciale Atlas Noord-Holland legt fotograaf Lars van den Brink tientallen historische panden met een nieuwe bestemming vast. Noord-Hollands erfgoed in een nieuw jasje: “Het moet een beetje wringen en schuren.”
 • Noord-Hollandse monumentenschildjes dalen neer

  (30 augustus 2019) De provincie Noord-Holland is vandaag begonnen met het uitreiken van provinciale monumentenschildjes. De ruim 500 Noord-Hollandse monumenten kunnen dit schildje op de gevel aanbrengen.
 • Startups werken onder 1 dak samen met provincie

  (28 augustus 2019) Hoe zorgt de provincie dat er zo snel mogelijk zonnepanelen op alle daken in Noord-Holland liggen? Met deze en andere uitdagingen gaan 4 startups aan de slag tijdens het 3e Startup in Residence-programma van de provincie Noord-Holland.
 • Heemskerkerduin-Noorddorp vitaal tuinbouwgebied

  (28 augustus 2019) De provincie Noord-Holland heeft in haar ruimtelijke verordening het ruimtelijk beleid voor het gebied Heemskerkerduin-Noorddorp vastgelegd.
 • Nieuwe buurtbusverbinding dankzij vrijwilligers

  (23 augustus 2019) Met de komst van buurtbus 407 is er weer een OV-verbinding tussen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. De nieuwe bus maakte deze week haar eerste ritten. Met dank aan tientallen nieuwe vrijwilligers.
 • Leeghwaterbrug in maart 2020 opgeleverd

  (23 augustus 2019) De aannemer heeft in overleg met de provincie Noord-Holland de aangepaste planning voor de oplevering van de Leeghwaterbrug (N242) vastgesteld op maart 2020. De eerdere opleverdatum van eind augustus werd niet gehaald omdat voor sommige onderdelen meer tijd moest worden genomen dan eerder was voorzien.
 • Noord-Holland helpt Zaanstad met bestrijding ondermijning

  (21 augustus 2019) De provincie Noord-Holland draagt € 50.000 bij aan een proef in Zaanstad om ondermijning van de overheid te bestrijden.
 • Innovatief Noord-Holland op de Uitmarkt

  (14 augustus 2019) In perspectief! Tijdens de Uitmarkt Amsterdam (op 24 en 25 augustus 2019) presenteert de provincie Noord-Holland de innovaties van de Gouden Eeuw samen met de innovaties van nu.
 • Innovatiefonds NH investeert mee in circulair inkopen

  (12 augustus 2019) Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft een converteerbare lening van €300.000 verstrekt aan Circular IQ B.V.
 • Eerste element Voormeerpassage op zijn plaats gehesen

  (09 augustus 2019) In opdracht van provincie Noord-Holland legt ProRail tijdens spoorwerkzaamheden bij Naarden-Bussum 9 faunapassages aan voor kleine zoogdieren, reptielen en amfibieën. Een van de faunapassages is de Voormeerpassage.
 • Data voor de natuur

  (06 augustus 2019) Er komt steeds meer data beschikbaar. Dat geldt ook voor data over de natuur, bijvoorbeeld verzameld door vrijwilligers of camera’s met beeldherkenning.
 • € 5 miljoen beschikbaar voor Noord-Hollandse topondernemers

  (01 augustus 2019) Om duurzame innovaties te bevorderen, stelt de provincie Noord-Holland dit jaar € 5 miljoen beschikbaar voor Noord-Hollandse ondernemers die kansen pakken en willen uitblinken.
 • Subsidie voor onderhoud en restauratie provinciale monumenten

  (31 juli 2019) Eigenaren van provinciale monumenten kunnen vanaf 25 juli 2019 subsidie aanvragen voor onderhoud en restauratie.
 • Uitstel start bouw nieuwe brug Ouderkerk (N522)

  (30 juli 2019) De provincie Noord-Holland stelt de start van de bouw van de nieuwe brug over de Amstel uit. De beoogde start in september 2019 is niet haalbaar omdat er nog geen alternatief is voor het verkeer op de Amsteldijk Noord in Amstelveen.
 • Aangepaste bediening provinciale bruggen Noord-Holland

  (18 juli 2019) De provincie Noord-Holland moet sommige bruggen en sluizen deze zomer op aangepaste tijden bedienen. Ondanks wervingsacties, aangepaste werktijden en pendelende brugwachters is het niet gelukt om voldoende brugbedieners te vinden.
 • Lening Innovatiefonds NH voor digitaal alternatief plastic festivalmunt

  (17 juli 2019) Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft Airchip B.V. een lening van €296.000 gegeven.
 • Onno Beljaars directeur Bedrijfsvoering Sociale Verzekeringsbank

  (16 juli 2019) Drs. L. W. M. M. (Onno) Beljaars, directeur Concernzaken van de provincie Noord-Holland, is per 1 oktober benoemd in de functie van directeur Bedrijfsvoering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 • 20 groene ideeën van vrijwilligers krijgen financiële bijdrage

  (15 juli 2019) Mensen betrekken bij de natuur is het belangrijkste doel van het Betrekken bij Groen Fonds. De provincie Noord-Holland verdeelt € 45.000,- over projecten waarbij groene en niet-groene organisaties samenwerken.
 • Rekenmodel voor stikstofdepositie aangepast

  (12 juli 2019) Het rekenmodel dat de neerslag van stikstof berekent wordt deze zomer verbeterd. Tot die tijd verlenen het Rijk en de provincies geen toestemming voor activiteiten die stikstofdepositie veroorzaken in Natura 2000-gebieden.
 • Kampeer op Pampus en verduurzaam het forteiland

  (12 juli 2019) Vanaf juli 2019 kun je kamperen op het onbewoonde eiland Pampus. Kampeerders steunen hiermee de restauratie en verduurzaming van Forteiland Pampus, onderdeel van het Unesco Werelderfgoed Stelling van Amsterdam.
 • Start aanbesteding OV-concessie Gooi en Vechtstreek

  (11 juli 2019) Gedeputeerde Staten hebben het Programma van Eisen voor de aanbesteding van het openbaar busvervoer voor de concessie Gooi en Vechtstreek vastgesteld. Hiermee start de aanbesteding van de nieuwe concessie, die loopt van 11 juli 2021 tot medio december 2030.
 • Oplevering Leeghwaterbrug (N242) later dan gepland

  (10 juli 2019) Ondanks dat er nog geen nieuwe planning bekend is, is het wel duidelijk dat de werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug op 25 augustus niet zijn afgerond.
 • Provincie Noord-Holland in race voor Wow-prijs 2019

  (09 juli 2019) De top 3 voor de tweejaarlijkse WOW-prijs 2019 is bekend, dé prijs voor de beste samenwerking bij (vaar)weg- en waterbeherende overheden. Provincie Noord-Holland is bij alle drie de projecten betrokken als het gaat om samenwerking met andere partijen.
 • Bodemdaling: “Wel urgent, niet acuut”

  (09 juli 2019) Bodemdaling beperken of een halt toeroepen is een enorme opgave in oppervlakte, maatschappelijke impact en in financiële zin. Met de aanpak kan niet gewacht worden, maar er is wel tijd om met verstandige, beproefde en kosteneffectieve maatregelen te komen die werken. Samengevat: “Wel urgent, niet acuut.”
 • Provincie en Gooise Meren sluiten overeenkomst over verontreinigd grondwater

  (08 juli 2019) De provincie Noord-Holland neemt de verantwoordelijkheid en het beheer over van 4 grondwaterverontreinigingen in Gooise Meren.
 • Noord-Holland eerste wegbeheerder met ISO 9001 certificaat

  (08 juli 2019) De provincie Noord-Holland is als eerste publieke wegbeheerder in Nederland naast ISO 55001 voor assetmanagement (sinds 2015) nu ook ISO 9001 gecertificeerd. ISO 9001 is de internationale kwaliteitsnorm voor organisaties.
 • Nieuwe editie SCHATRIJK over archeologie Kennemerduinen

  (08 juli 2019) Gouden sieraden uit de bronstijd bij Velsen, een orkawervel bij de ruïne van Brederode en karresporen bij Bloemendaal.
 • Marianne Schuurmans nieuwe burgemeester Haarlemmermeer

  (05 juli 2019) Schuurmans is benoemd tot burgemeester van Haarlemmermeer. De benoeming gaat in op 10 juli 2019.
 • Let op! De eikenprocessierups is gesignaleerd

  (05 juli 2019) Langs een van de provinciale wegen, de N 232 is de eikenprocessierups gesignaleerd. De rupsen zijn inmiddels verwijderd, maar losse brandharen in de omgeving kunnen nog geruime tijd voor ongemak blijven zorgen zolang het niet geregend heeft.
 • Rijk en regio Amsterdam tekenen woondeal voor meer betaalbare woningen

  (05 juli 2019) Het Rijk en de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar de provincie Noord-Holland bij aangesloten is, gaan een langjarige samenwerking aan om het woningtekort terug te dringen en te zorgen voor structureel voldoende betaalbaar woningaanbod. Tot 2025 kan de regio er met de inzet van het Rijk ruim 100.000 woningen bijbouwen.
 • Private partijen willen investeren in Pallas

  (05 juli 2019) Het plan voor Pallas, de nieuwe onderzoeksreactor voor medische isotopen in Petten, wordt steeds concreter. Meerdere private partijen willen investeren in het project.
 • Leerlingen bedenken ontwerp fietstunnel N512

  (04 juli 2019) Ongeveer 60 scholieren presenteerden woensdag 3 juli tijdens de finale van de scholierenbattle hun ontwerp van de fietstunnel over de N512 bij Egmond aan den Hoef.
 • Waterstof en warmtenetten nodig voor ontlasten elektriciteitsnet Noord-Holland

  (04 juli 2019) Investeringen in waterstof en warmtenetten zijn nodig om het elektriciteitsnet in Noord-Holland substantieel te ontlasten. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam in samenwerking met netbeheerders Gasunie, TenneT en Alliander.
 • Dennis Straat benoemd tot waarnemend burgemeester Landsmeer

  (02 juli 2019) In goed overleg en met instemming van de overgrote meerderheid van de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Landsmeer heeft commissaris van de Koning Arthur van Dijk besloten Dennis Straat met ingang van 12 augustus 2019 te benoemen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Landsmeer.
 • Provincialeweg (N246) tussen Noorddijk en Starnmeerdijk afgesloten

  (02 juli 2019) De provincie Noord-Holland vervangt het asfalt op de Provincialeweg (N246) tussen de afslag naar de Noorddijk in Westknollendam en de afslag naar de Starnmeerdijk in Starnmeer. Dit deel van de Provincialeweg is daarom van 8 juli tot en met 12 juli elke avond en nacht afgesloten van 20.00 uur tot 5.00 uur.
 • Afsluiting N201 door onderhoud aan Amstelaquaduct en Waterwolftunnel

  (02 juli 2019) De provincie Noord-Holland voert van 11 tot en met 13 juli 2019 onderhoud uit aan het Amstelaquaduct (tussen de gemeenten Uithoorn en De Ronde Venen) en aan de Waterwolftunnel (tussen de gemeenten Aalsmeer en Haarlemmermeer). Het verkeer op de N201 wordt in de avond en nacht omgeleid en moet rekening houden met enige vertraging.
 • Registratie gratis webinar smart mobility geopend

  (02 juli 2019) Donderdag 4 juli om 15.00 uur organiseert de provincie Noord-Holland voor de eerste keer een gratis webinar over smart mobility. Slimme technieken zijn volop in ontwikkeling en de inzet en het gebruik van data spelen op steeds meer terreinen een grote rol, ook bij mobiliteit. Samen met data-science-bedrijf HAL24K neemt de provincie je mee in de wereld van slim verkeersmanagement.
 • Geld Innovatiefonds voor opleiding programmeurs

  (02 juli 2019) Winc Academy B.V. heeft een lening van € 282.900 gekregen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Met het geld ontwikkelt het bedrijf uit Amsterdam korte, praktijkgerichte opleidingen waarmee mensen worden omgeschoold tot programmeur.
 • Staatsbosbeheer trekt vergunningaanvraag boskap in

  (02 juli 2019) Na overleg tussen de provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Bergen, trekt Staatsbosbeheer de vergunningaanvraag voor het omvormen van 20 hectare dennenbos tot duingrasland in de Schoorlse Duinen in. Hierdoor ontstaat ruimte om de gemeenteraadsleden verder te informeren over de relatie tussen de natuurherstelmaatregelen en het klimaatakkoord.
 • Provincie Noord-Holland: klimaat speerpunt

  (28 juni 2019) Niet alleen het Rijk zet een stevige stap in de richting van energietransitie. Ook Noord-Holland gaat vol aan de slag voor het klimaat. De provincie zet fors in op energiebesparing, versnelling van de opwekking van duurzame energie, innovatie en samenwerking met onze partners.
 • New Feminine: nieuwe expositie in paviljoen Welgelegen

  (27 juni 2019) Hoe laat nieuwe vrouwelijkheid zich vangen in kunst? Vanaf 12 juli laten Iris Woutera, Larissa Ambachtsheer en Viktoryia Shydlouskaya dit zien in de nieuwste Dreefexpositie.
 • Afkoelen in speelwater natuurgebied Waalenburg op Texel

  (27 juni 2019) Het deel van natuurgebied Waalenburg op Texel dat speciaal is ingericht om vrij in rond te wandelen, picknicken, bloemen plukken en in het water spelen, staat vol in bloei.
 • Geen draagvlak voor grenscorrectie Spaarndam

  (26 juni 2019) Er is geen maatschappelijke noodzaak om Spaarndam-Oost bij Haarlem te voegen. De gemeenten Haarlemmermeer en Haarlem hebben ook geen plannen om samen een grenscorrectie bij Spaarndam voor te bereiden. Dit concluderen Gedeputeerde Staten (GS) op basis van een verkenning die zij hebben uitgevoerd op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
 • Kinderschoenen uit de grond

  (24 juni 2019) In de nieuwe Vondst van de Maand vitrine in Huis van Hilde staan kinderschoentjes centraal. In de vitrine zijn 4 kinderschoenen uit de Gouden Eeuw te zien.
 • Boeren krijgen natuurinclusieve oplossingen tijdens hackathon

  (21 juni 2019) Tijdens de hackathon ‘Boer & Business in Balans’ bogen boeren, studenten en experts zich deze week over 8 vraagstukken rond het thema natuurinclusieve landbouw.
 • Noord-Hollandse gedeputeerden geïnstalleerd

  (17 juni 2019) Provinciale Staten van Noord-Holland hebben het nieuwe college van Gedeputeerde Staten formeel geïnstalleerd. Het college bestaat uit GroenLinks, VVD, D66 en PvdA.
 • Jaap Bond en Joke Geldhof, bedankt!

  (17 juni 2019) Provinciale Staten van Noord-Holland namen vandaag afscheid van de laatste 2 afzwaaiende gedeputeerden: Joke Geldhof en Jaap Bond. Elisabeth Post nam al eerder afscheid en Cees Loggen, Adnan Tekin en Jack van der Hoek zijn vandaag toegetreden tot het nieuwe college van Gedeputeerde Staten.
 • Bewonersavond grafiet en gezondheid op 19 juni

  (17 juni 2019) De provincie Noord-Holland houdt op 19 juni 2019 in dorpshuis de Moriaan Dorpsduinen 4 in Wijk aan Zee, een informatieavond voor bewoners van de IJmond over grafietregen en gezondheid. Het RIVM en de gedeputeerde Milieu zijn op deze avond aanwezig om vragen over de rapportage ‘Inschatting gezondheidsrisico’s grafietregen in Wijk aan Zee’ te beantwoorden.
 • Slingerende paden voor vlinders in Kop van Noord-Holland

  (13 juni 2019) Speciaal voor vlinders en andere insecten past de provincie Noord-Holland langs de provinciale weg N245 in Schagen een nieuwe manier van maaien toe: sinusmaaien. Door slingerend te maaien ontstaan stroken met meer variatie in vegetatiehoogte, windluwte, temperatuur en bloeitijdstip. Dat is vooral goed voor bloemzoekende insecten als vlinders.
 • Innovatiefonds investeert in modern camerasysteem

  (13 juni 2019) Amsterdam Scientific Instruments (ASI) heeft een converteerbare lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. De startup uit Amsterdam ontwikkelt een nieuw camerasysteem voor de wetenschap en industrie. De camera kan worden gebruikt voor microscopie, materiaalonderzoek en medische toepassingen.
 • Coalitie Noord-Holland ‘Duurzaam doorpakken!’

  (12 juni 2019) Noord-Holland heeft een nieuwe coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA. Samen met formateur Laura Bromet presenteerden zij woensdag 12 juni 2019 hun plannen voor de komende 4 jaar.
 • Provinciale subsidie voor mkb-innovatie

  (11 juni 2019) Vanaf 11 juni kunnen Noord-Hollandse ondernemers subsidie aanvragen voor onderzoek dat bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzamere producten, productieprocessen of diensten.
 • Presentatie coalitieakkoord provincie Noord-Holland

  (07 juni 2019) De onderhandelaars van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA in Noord-Holland presenteren woensdag 12 juni hun coalitieakkoord. De presentatie begint om 12.30 uur en is online te volgen.
 • Ruim 50 hectare voor nieuwe natuur en recreatie Oostelijke Vechtplassen

  (07 juni 2019) De provincie Noord-Holland is sinds eind mei eigenaar van nieuwe percelen in het Oostelijk Vechtplassengebied (gemeente Wijdemeren). Het gaat om de Nieuwe Polderplas, percelen in natuurgebied ’t Hol en een perceel langs de Horndijk. Deze grond maakt de aanleg mogelijk van nieuwe natuur, recreatieve verbindingen en de verwerking van bagger.
 • Groene Menukaarten helpen monumenteneigenaren met verduurzamen

  (06 juni 2019) Gedeputeerde Jack van der Hoek neemt vandaag tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres 4 gloednieuwe ‘Groene Menukaarten’ in ontvangst. De menukaarten helpen pandeigenaren met het toekomstbestendig maken van hun historische pand.
 • Noordhollandsch Kanaal bij Kogerpolderbrug tijdelijk gestremd voor scheepvaart

  (06 juni 2019) Van maandag 17 juni tot en met vrijdag 5 juli is het Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van de Kogerpolderbrug in West-Graftdijk gestremd.
 • Avond- en nachtwerkzaamheden aan N246 (Provincialeweg) en N244 (Zuiddijk) in West-Graftdijk

  (06 juni 2019) De provincie Noord-Holland gaat in West-Graftdijk de kruising N246 (Provincialeweg)-N244 (Zuiddijk) ombouwen tot een rotonde. De werkzaamheden vinden ’s avonds en ’s nachts plaats: van dinsdag 11 juni tot en met zaterdag 15 juni van 20.00 uur tot 5.00 uur.
 • Mogelijk langere wachttijden aantal bruggen

  (05 juni 2019) De provincie Noord-Holland heeft de bediening van provinciale bruggen en sluizen uitbesteed aan een externe partij. Deze partij heeft in de maand mei op een aantal plekken onder de maat gepresteerd. Daarom heeft de provincie deze partij nu in gebreke gesteld en boetes opgelegd voor het niet bedienen van bruggen en sluizen.
 • Afsluiting deel N307 richting Enkhuizen tussen de Markerwaardweg en de Slimweg

  (05 juni 2019) Voor het plaatsen van een bewegwijzeringsmast is de N307 richting Enkhuizen tussen de Markerwaardweg (Zwaagdijk-Oost) en de Slimweg (Hoogkarspel) op donderdag 13 en vrijdag 14 juni 2019 tussen 6.00 en 21.00 uur afgesloten voor al het verkeer.
 • Eerste resultaten RIVM-onderzoek ‘grafiet en gezondheid’

  (04 juni 2019) Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de eerste resultaten van het onderzoek ‘grafiet en gezondheid’ bekendgemaakt. Uit een eerste inschatting blijkt dat in de grafietregen zware metalen en PAK’s zitten. Voor de metalen lood, mangaan en vanadium is de geschatte blootstelling voor jonge kinderen zodanig dat dit ongewenst is voor de gezondheid.
 • Slimonderweg.nl

  (03 juni 2019) De provincie Noord-Holland heeft samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), de ANWB, de RAI vereniging en het CBR een online community opgezet over slimme mobiliteit.
 • Weekendafsluiting Stolperbasculebrug (N248) in Schagen voor spoedreparatie

  (28 mei 2019) De provincie Noord-Holland voert spoedreparaties uit aan de Stolperbasculebrug (N248) in de gemeente Schagen. De brug is daarom afgesloten van vrijdag 31 mei 19.00 uur tot en met zondag 2 juni 21.00 uur.
 • Uitslag Noord-Hollandse verkiezing Eerste Kamer

  (27 mei 2019) Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland kozen in hun vergadering van maandag 27 mei 2019 de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Het stembureau heeft de stemmen geteld. Er zijn in totaal 55 geldige stemmen uitgebracht.
 • Geitenstop in Noord-Holland vastgesteld

  (27 mei 2019) Provinciale Staten hebben nieuwe regels voor de geitenhouderijen in Noord-Holland vastgesteld. Er mogen geen nieuwe geitenbedrijven in de provincie gevestigd worden, bestaande bedrijven mogen niet uitbreiden en omschakeling naar geitenhouderij is niet meer toegestaan.
 • Makkelijk inzicht in mogelijkheden OV-knooppunten

  (27 mei 2019) De provincie Noord-Holland geeft gemeenten met het Kennisportaal OV-Knooppunten inzicht in de mogelijkheden voor ontwikkelingen rond OV-Knooppunten.
 • Lening innovatiefonds voor inspectie kademuren

  (27 mei 2019) Het bedrijf Sonarski ontwikkelt een oplossing waarmee onderwaterbeelden op hoge resolutie kunnen worden gemaakt. De startup uit Haarlem krijgt voor deze 'Google Streetview, maar dan onder water' een lening van € 297.716 van het Innovatiefonds Noord-Holland. Het systeem wordt onder meer ingezet bij de inspectie van kademuren en het detecteren van vervuiling in Amsterdam en Haarlem.
 • Adviescommissie droeg ook in 2018 bij aan ruimtelijke kwaliteit

  (24 mei 2019) Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zijn nodig in onze provincie, maar moeten passen bij de identiteit en schaal van het landschap. Lees in het Jaarverslag 2018 van de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) hoe de ARO bijdraagt aan een goede inrichting van de provincie Noord-Holland.
 • Van ruïne naar hét Atlantikwall Centrum

  (24 mei 2019) In Den Helder is het restant van het indrukwekkende Administratiegebouw nu open voor publiek. Gedeputeerde Jack van der Hoek en wethouder Heleen Keur hebben het centrum geopend.
 • Verkiezingen Eerste Kamer

  (24 mei 2019) Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland kiezen in hun vergadering van maandag 27 mei 2019 de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Tijdens deze vergadering wordt tevens een aantal nieuwe duo-commissieleden benoemd.
 • Boer vraagt frisse blik

  (20 mei 2019) De provincie Noord-Holland organiseert van 17 tot en met 19 juni 2019 een hackathon Boer & Business in Balans; natuurlijk doen we het samen!
 • Provincie versoepelt voorwaarden subsidie InVesta

  (16 mei 2019) De provincie Noord-Holland wil dat bedrijven zich snel kunnen vestigen op InVesta, het expertisecentrum voor biomassa en vergassingstechnologie in Alkmaar.
 • Noord-Hollands duurzaamheidsfonds met 11 miljoen verhoogd

  (15 mei 2019) Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) investeert in duurzame bedrijven die innovatieve technologieën ontwikkelen op het gebied van energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit.
 • Noord-Holland gaat 24 uur per dag insecten tellen met cameraval

  (15 mei 2019) Provincie Noord-Holland is de eerste afnemer van een door Naturalis gelanceerde automatische insectenherkenning.
 • Provincie maakt 200 bijenhotels op scholen mogelijk

  (15 mei 2019) De stichting Bijenvrienden gaat 200 bijenhotels op schoolpleinen plaatsen.
 • Provincie enthousiast over komst Formule 1

  (14 mei 2019) “Fantastisch dat het Zandvoort en het circuit is gelukt dit wereldevenement naar Noord-Holland te halen. Felicitaties aan het gemeentebestuur en organisatoren van het evenement”, aldus gedeputeerde Jaap Bond, verantwoordelijk voor onder andere Economie, Recreatie en Toerisme in de provincie Noord-Holland.
 • Word Gast van de Staten tijdens verkiezingen Eerste Kamer

  (14 mei 2019) De verkiezing van de Eerste Kamer staat voor de deur. Op maandag 27 mei om precies 15.00 uur kiezen de leden van Provinciale Staten van alle 12 provincies de nieuwe Eerste Kamer.
 • Tjapko Poppens nieuwe burgemeester Amstelveen

  (10 mei 2019) Tjapko Poppens is benoemd tot burgemeester van Amstelveen. De benoeming gaat in op 28 mei 2019.
 • Laatste kans: stem op beste onderneming van Noord-Holland

  (10 mei 2019) Welk bedrijf verdient de publieksprijs tijdens de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland (OVNH)? Stemmen kan nog tot en met maandag 13 mei 2019. De winnaar wordt woensdagavond 15 mei 2019 bekendgemaakt in de Philharmonie in Haarlem.
 • Lastige rivierkreeft uit Vechtplassengebied wordt lekkernij

  (10 mei 2019) De provincie Noord-Holland start met het bestrijden van de Amerikaanse rivierkreeft in de Oostelijke Vechtplassen. De zoetwaterkreeft, geen oorspronkelijke inwoner van het gebied, verstoort en bedreigt de unieke flora en fauna in de plassen. De kreeft wordt daarom nu op de markt gebracht als lekkernij.
 • “Vrede zonder verzoening vraagt om volgend conflict”

  (09 mei 2019) “Willem Arondéus begreep dat je moet blijven nadenken, moet blijven open staan voor anderen. Niet nadenken en niets doen is geen optie.” Deze woorden sprak Peter van Uhm, voormalig commandant der Strijdkrachten, op 8 mei 2019 in de Grote of St Bavo kerk in Haarlem tijdens de Willem Arondéuslezing.
 • Verkeerscentrale geeft stremmingen door aan routeapps

  (09 mei 2019) De provincie Noord-Holland heeft een succesvolle test uitgevoerd over het realtime leveren van actuele informatie over verkeersstremmingen aan de routeapps Google Maps en Waze. Deze verkeersinformatie komt vanuit de eigen verkeerscentrale in Hoofddorp.
 • Onderzoek Groene Hart 20 mei gepresenteerd

  (09 mei 2019) De Provinciaal Adviseurs Ruimtelijke Kwaliteit van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht presenteren op 20 mei de uitkomsten van de scenariostudie Ontwerpend Onderzoek Groene Hart.
 • Bezoek de Westfriese week van de circulaire economie

  (08 mei 2019) Wil jij duurzamer ondernemen? Kom dan van 13 tot en met 17 mei naar de 1ste Westfriese week van de circulaire economie. Met inspirerende activiteiten, masterclasses en rondleidingen op diverse locaties.
 • Meimaand #meedenkmaand en bloggende onderhandelaars

  (08 mei 2019) Formateur Laura Bromet onderhandelt met GroenLinks, VVD, D66 en PvdA over de vorming van een nieuwe college van Gedeputeerde Staten.
 • Wegafsluitingen Franse Kampweg (N236) in Bussum

  (08 mei 2019) De provincie Noord-Holland verbetert het wegdek van de Franse Kampweg (N236) in Bussum. Om de onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren is de Franse Kampweg (N236) tussen 10 mei en 24 mei 2019 meerdere keren afgesloten.
 • Zwerfkeien in Waalenburg op Texel weer schoon

  (07 mei 2019) Een Texels schoonmaakbedrijf heeft de bekladde zwerfkeien weer schoon gekregen. De 500 miljoen jaar oude stenen lagen in het Texelse natuurgebied Waalenburg en waren besmeurd met verschillende soorten verf. Wie de dader is, is nog onduidelijk.
 • Provincie Noord-Holland krijgt uniek portret van verzetsheld Arondéus

  (03 mei 2019) De stichting Roze in Verzet schenkt een schilderij van Willem Arondéus aan de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Joke Geldhof en voormalig Statenlid Aukelien Jellema nemen het schilderij op 8 mei na de Willem Arondéuslezing in ontvangst. De lezing wordt gehouden door voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.
 • Inschrijving Start-up in residence Noord-Holland 2019 van start

  (02 mei 2019) Voor de derde keer op rij organiseert de provincie Noord-Holland Start-up in residence. Start-ups kunnen zich tot en met eind mei inschrijven voor verschillende uitdagingen waar de provincie voor staat.
 • Meer registraties geuroverlast

  (02 mei 2019) In 2018 is er meer geuroverlast geregistreerd dan in 2017. In totaal nam het aantal registraties toe met 23%. Dit staat in het jaarverslag over het eNose-netwerk van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
 • Start schoonmaak zwerfkeien in Waalenburg op Texel

  (30 april 2019) Een Texels schoonmaakbedrijf start op woensdag 1 mei met de schoonmaak van de 500 miljoen jaar oude zwerfkeien die werden beklad in natuurgebied Waalenburg. Het is nog steeds onbekend om wat voor soort verf het gaat.
 • Bevrijdingspop Haarlem: Op de catwalk met tweedehands pareltjes

  (30 april 2019) Van de 173 kledingstukken die Nederlanders gemiddeld in de kast hebben hangen worden er 50 langer dan een jaar niet gedragen.
 • Provincie investeert in veilig verkeersgedrag van jongeren

  (29 april 2019) Jongeren en verkeer, het blijft een spannende combinatie. Vooral in een fietsland als Nederland, waar kinderen jong aan het verkeer deelnemen.
 • Raster Blaster: nieuwe expositie in provinciehuis

  (29 april 2019) In de nieuwe Dreefexpositie Raster Blaster staat de zeefdruktechniek centraal.
 • Zwemseizoen op 1 mei van start

  (26 april 2019) Het zwemseizoen start dit jaar officieel op woensdag 1 mei en loopt tot 1 oktober 2019. In Noord-Holland zijn ruim 150 officiële zwemplekken waar de veiligheid en de waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd.
 • Ruim 800 hectare nieuwe natuur in Vechtplassengebied

  (26 april 2019) De provincie Noord-Holland maakt de komende jaren ruim 800 hectare nieuwe natuur in het Vechtplassengebied. De gebieden, die nu vaak een agrarische functie hebben, zijn belangrijk voor de bescherming en ontwikkeling van de waardevolle laagveennatuur in het gebied.
 • Vaar mee op de Blauwe Golf met de digitale vaargids

  (26 april 2019) De provincie Noord-Holland start op 26 april een campagne om het gebruik van de digitale vaargids (ontsloten via de app RiverGuide Recreant) op de Blauwe Golf te stimuleren.
 • Jonge boeren investeren massaal in duurzame modernisering

  (26 april 2019) De afgelopen maanden konden jonge boeren niet ouder dan 41 jaar subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland voor het duurzaam moderniseren van hun boerenbedrijf. De provincie ontving maar liefst 58 aanvragen. Om deze allemaal te kunnen honoreren heeft de provincie besloten om meer geld beschikbaar te stellen. In plaats van € 550.000 wordt het € 1.072.000.
 • Steeds meer woningen rondom stations in Noord-Holland

  (25 april 2019) Gemeenten bouwen steeds meer nieuwbouwwoningen rondom de OV-knooppunten. Dit geldt zowel binnen 1200 meter als voor de 10 minuten fietsafstand. Dat blijkt uit de tussentijdse monitor waarmee de provincie Noord-Holland de voortgang van ontwikkelingen rond OV-knooppunten meet.
 • Versterking dijk rond Marken stap dichterbij

  (25 april 2019) De Zuidkade en Westkade van de dijk rond Marken worden versterkt, omdat ze niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen tegen overstromingen. De ontwerpplannen voor die dijkversterking liggen van 25 april tot en met 5 juni aanstaande ter inzage. Inwoners kunnen in die periode reageren.
 • Egmond aan den Hoef (N511 en N512): bermbrandjes door sigarettenpeuken

  (24 april 2019) De provincie Noord-Holland ontving de afgelopen dagen diverse meldingen van kleine brandjes in het strooisel onder de haagjes tussen rijbaan en fietspad aan de Herenweg in Egmond aan den Hoef (N511 en N512).
 • 25 kandidaten burgemeester Wijdemeren

  (24 april 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Wijdemeren hebben 25 personen gesolliciteerd: 17 mannelijke en 8 vrouwelijke kandidaten.
 • Start onderhandelingen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA

  (24 april 2019) Deze week is formateur Laura Bromet gestart met de vorming van een college dat bestaat uit GroenLinks, VVD, D66 en PvdA.
 • Nieuwe regels voor geitenhouders

  (24 april 2019) Een halfjaar nadat een voorlopige stop op de toename van het aantal geiten in de provincie Noord-Holland is gezet, hebben Gedeputeerde Staten dat opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Ordening (PRV).
 • 500 miljoen jaar oude zwerfkeien in Waalenburg beklad

  (23 april 2019) In natuurgebied Waalenburg op Texel zijn meerdere potten verf geleegd over 500 miljoen jaar oude zwerfkeien.
 • Meer biodiversiteit in bermen door insectenhotels

  (23 april 2019) De provincie Noord-Holland heeft in april langs verschillende provinciale wegen insectenhotels geplaatst. Deze hotels moeten de biodiversiteit in bermen langs wegen en vaarwegen verhogen.
 • Uitvoeringen Beleidsagenda Energietransitie 2019 bekend

  (23 april 2019) De provincie Noord-Holland wil in 2050 energieneutraal en circulair zijn. In de Uitvoeringsparagraaf bij de Beleidsagenda Energietransitie 2016-2020 maakt de provincie inzichtelijk welke activiteiten in 2019 worden uitgevoerd om dat doel te bereiken.
 • Website verbindt verhalen UNESCO werelderfgoed in Noord-Holland

  (19 april 2019) In de provincie Noord-Holland liggen rondom Amsterdam 3 erfgoederen van wereldformaat: De Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Grachtengordel Amsterdam. Op het oog lijken deze UNESCO werelderfgoederen heel verschillend. Toch hebben zij veel gemeen.
 • Strooiseizoen: 2100 ton zout en minder strooiacties

  (19 april 2019) De provincie heeft afgelopen strooiseizoen 2100 ton zout gestrooid. Verder hoefden strooiwagens minder vaak uit te rukken dan voorgaande jaren. Het strooiseizoen is vorige maand officieel beëindigd.
 • Geld Innovatiefonds voor financiële app Dyme

  (19 april 2019) De Amsterdamse startup Dyme heeft van het Innovatiefonds Noord-Holland een lening ontvangen van € 300.000. Het bedrijf gebruikt het geld voor het ontwikkelen van een applicatie die een einde maakt aan verborgen of te hoge vaste lasten van gebruikers.
 • Vlieg over de Stelling van Amsterdam met nieuwe belevingsroute

  (19 april 2019) Gedeputeerde Joke Geldhof opende donderdag 18 april op Forteiland Pampus de nieuwe attractie van het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam: Het geheime Wapen van Amsterdam. Deze belevingsroute biedt een geheel nieuwe kijk op het UNESCO werelderfgoed.
 • Bromet formateur: onderzoek naar coalitie GroenLinks, VVD, D66 en PvdA

  (18 april 2019) Op verzoek van Statenleden Zita Pels (GroenLinks) en Cees Loggen (VVD) was er donderdag 18 april een ingelaste Statenvergadering. Provinciale Staten (PS) namen daar unaniem een motie aan waarmee besloten is Laura Bromet als formateur aan te wijzen met als opdracht formatiegesprekken te voeren met GroenLinks, VVD, D66 en PvdA.
 • Beweegbare brugdek Leeghwaterbrug aangekomen in Alkmaar

  (18 april 2019) Het beweegbare brugdek van de Leeghwaterbrug (N242) heeft donderdag 18 april het laatste deel van de tocht naar Alkmaar over water afgelegd. Het transport vond plaats in opdracht van de provincie Noord-Holland.
 • Topvondsten van grootste Noord-Hollandse opgraving ooit te zien

  (18 april 2019) De nieuwe familietentoonstelling ‘Liefs van Julia’ toont de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit, die vooraf ging aan de aanleg van de Westfrisiaweg. Alle topvondsten uit de bronstijd, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn voor het eerst bijeen.
 • Minder winkels en meer banen in Noord-Hollandse detailhandel

  (18 april 2019) Het aantal winkels in Noord-Holland is in 2018 afgenomen, het aantal banen in de detailhandel nam toe. De helft van die toename zit bij internetwinkels en postorderbedrijven.
 • 19 kandidaten burgemeester Huizen

  (17 april 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Huizen hebben 19 personen gesolliciteerd: 15 mannelijke en 4 vrouwelijke kandidaten.
 • Uitgifte agrarische pachtgronden provincie Noord-Holland

  (17 april 2019) De provincie Noord-Holland gaat voor de periode 1 november 2019 tot en met 31 december 2020 weer agrarische grond verpachten.
 • Provincie steunt ontwikkeling Hyperloop

  (17 april 2019) De provincie Noord-Holland gaat samenwerken met Hardt Hyperloop. Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een luchtdrukbuis waardoor goederen en mensen op hoge snelheid (1000 kilometer per uur) getransporteerd kunnen worden.
 • Hondenbezitters opgelet!

  (16 april 2019) Loslopende honden kunnen voor problemen zorgen in natuurgebieden. Zeker nu, in het broedseizoen, wanneer veel dieren jongen krijgen.
 • 'Draagvlak voor coalitie met GroenLinks, VVD, D66 en PvdA'

  (15 april 2019) De informateurs van GroenLinks en VVD, Laura Bromet en Cornelis Mooij, concluderen dat verdere formatiegesprekken tussen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA goede kansen bieden. Deze coalitie kan volgens Bromet en Mooij rekenen op voldoende draagvlak in Provinciale Staten van Noord-Holland.
 • Provincie Noord-Holland wordt Direct Duidelijk

  (12 april 2019) De provincie Noord-Holland heeft als eerste provincie de landelijke Direct Duidelijk-deal ondertekend. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en algemeen directeur Renée Bergkamp beloven zich ervoor in te zetten dat de provincie duidelijk communiceert. Dat betekent: rekening houden met je lezer, een persoonlijke benadering kiezen en ervoor zorgen dat de taal die gebruikt wordt begrijpelijk is.
 • Bedrijventerreinen en kantoorlocaties van de toekomst

  (12 april 2019) Van het aantal pakketten dat retour wordt gestuurd tot het lokaal hergebruiken van onder meer metalen, papier en karton. Tijdens het symposium Circulaire werklocaties 2050 presenteerden architecten, ontwerpers en adviseurs hun kijk op de bedrijventerreinen en kantoorparken in 2050.
 • Onmiddellijke afsluiting N194 Koggenland

  (11 april 2019) De provincie Noord-Holland heeft de N194 tussen rotonde Westeinde en rotonde Spierdijkerweg om veiligheidsredenen per direct afgesloten. Er is sprake van een gat naast de weg, dat onder het asfalt doorloopt.
 • Reizigers tevreden over busvervoer Noord-Holland

  (11 april 2019) Reizigers in Noord-Holland zijn tevreden over het openbaar busvervoer in 2018. Tussen de 3 concessiegebieden zijn kleine verschillen. Zo gaven reizigers uit de Gooi en Vechtstreek en Haarlem/IJmond het busvervoer een 7,9. Noord-Holland Noord scoorde gelijk aan het landelijke gemiddelde en haalde een 7,7.
 • Verdiepende gesprekken informateurs met GroenLinks en VVD

  (10 april 2019) Informateurs Laura Bromet (GroenLinks) en Cornelis Mooij (VVD) hebben Provinciale Staten (PS) via een brief geïnformeerd over hun volgende stap in het informatieproces.
 • Treintje auto’s sneller over kruispunten N205

  (10 april 2019) Auto’s die met elkaar én met de verkeerslichten communiceren, rijden sneller over kruispunten dan andere auto’s. Dit is één van de resultaten uit het onderzoek van de provincie Noord-Holland op de N205 (eerste slimme weg).
 • Provincie start met weginspecteurs op de motor

  (09 april 2019) De provincie Noord-Holland is maandag 8 april 2019 officieel gestart met de pilot ‘Weginspecteur op de motor’, een proef gericht op het verkorten van de aanrijtijd door de inzet van motoren. De provincie Noord-Holland is de eerste provincie van Nederland die motoren inzet voor weginspecteurs.
 • Kandidaten burgemeester Laren

  (08 april 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Laren hebben 20 personen gesolliciteerd: 15 mannelijke en 5 vrouwelijke kandidaten. Dit heeft Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, meegedeeld aan de gemeenteraad van Laren.
 • Provinciale MIT-subsidie voor duurzame innovaties in Noord-Holland

  (08 april 2019) Vanaf 9 april kunnen ondernemers subsidie aanvragen om de haalbaarheid te onderzoeken van een nieuw product, proces of dienst. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor € 1.728.000 beschikbaar.
 • Kroon op 100 jaar NLR

  (08 april 2019) Ter ere van het 100-jarige bestaan is door Zijne Majesteit Koning Willem Alexander aan het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), het Koninklijk predicaat toegekend. Deze eervolle onderscheiding is de bekroning op het werk van het NLR als toonaangevend technologisch kennisinstituut op het gebied van lucht- en ruimtevaart in Nederland.
 • Informatiegesprekken gestart

  (08 april 2019) De informateurs, Laura Bromet (GroenLinks) en Cornelis Mooij (VVD), zijn op maandag 8 april begonnen met de gesprekken met de lijsttrekkers. Op maandag 8 april spreken zij met 7 partijen. Op woensdag 10 april spreken zij met de overige partijen.
 • Val van de Prinses Amaliabrug passeert de Wilhelminasluis

  (08 april 2019) Zondag heeft het beweegbare brugdek (val) van de nieuwe Prinses Amaliabrug het laatste deel van de tocht naar zijn eindbestemming in Westknollendam gevaren.
 • Keerkom Fort Uitermeer hersteld

  (05 april 2019) De oude keerkom op het fortterrein van Fort Uitermeer is op 5 april officieel geopend door gedeputeerde Joke Geldhof. De keerkom is tijdens de werkzaamheden uitgegraven en de oude schutsluis is hersteld.
 • Eerste Buitenpoort geopend op station Santpoort Noord

  (05 april 2019) Vanuit de trein direct het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in en genieten van de natuur. Dat kan in Santpoort Noord. Op het station is vrijdag 5 april de eerste Buitenpoort van Nederland geopend.
 • MRA-Elektrisch geeft elektrisch rijden grote ‘laadimpuls’

  (04 april 2019) De provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht krijgen in 2019 tussen de 1500 en 2000 nieuwe publieke laadpunten. Daarmee groeit het totaal aantal laadpunten naar zo’n 5000 en krijgt het laadnetwerk in de regio van MRA-Elektrisch een enorme impuls.
 • Geld Innovatiefonds Noord-Holland voor nieuwe aanpak verduurzamen woningen

  (04 april 2019) Startup De Woonpas in Naarden heeft een lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland voor het project Calculatiemodellen en -tools. Het project is bedoeld om woningen van particulieren te verduurzamen.
 • 2 informateurs aan de slag in Noord-Holland

  (03 april 2019) Gisteren maakte GroenLinks bekend Laura Bromet aan te stellen als informateur. GroenLinks heeft de VVD uitgenodigd om ook een informateur te leveren om te onderzoeken of de verschillen overbrugbaar zijn. GroenLinks en de VVD hebben elkaar vandaag gesproken over de recente ontwikkelingen. De VVD heeft daarin laten weten dat zij die uitnodiging aanneemt; de partij stelt Cornelis Mooij aan als informateur.
 • 12 kandidaten burgemeester Haarlemmermeer

  (03 april 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer hebben 12 personen gesolliciteerd: 8 mannelijke en 4 vrouwelijke kandidaten.
 • Lindy Molenkamp directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord-Holland

  (03 april 2019) Lindy Molenkamp wordt met ingang van 1 juli 2019 benoemd als directeur Beheer en Uitvoering (B&U) van de provincie Noord-Holland.
 • Jan Franx waarnemend burgemeester Koggenland

  (02 april 2019) In goed overleg met de fractievoorzitters van de gemeente Koggenland heeft de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, besloten de heer J. (Jan) Franx te benoemen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Koggenland.
 • Provinciefonds draagt bij aan duurzame ontwikkelingen in Noord-Holland

  (02 april 2019) PDENH (Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland) investeert sinds 2015 namens de provincie Noord-Holland in duurzame ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit.
 • 25 kandidaten voor burgemeestersambt Zandvoort

  (02 april 2019) Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Zandvoort hebben 25 personen gesolliciteerd, 16 mannelijke en 9 vrouwelijke kandidaten.
 • Avondafsluitingen Westerweg (N242) bij Heerhugowaard en Waarland

  (02 april 2019) In de avond en nacht van 3 op 4 april 2019 wordt de Westerweg (N242) nogmaals op 2 plekken afgesloten.
 • Informatieronde Smits afgerond

  (01 april 2019) Informateur Hans Smits heeft vanavond een brief aan de leden van Provinciale Staten gestuurd waarin hij zijn bevindingen van het informatieproces toelicht.
 • Werkzaamheden Afsluitdijk van start

  (01 april 2019) Maandagochtend gaf minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat het startsein voor de versterking van de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel zijn de komende 4 jaar aan het werk op en rond de dijk.