In Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder komen natuur, landbouw en recreatie samen. De eeuwenlange inspanningen voor het afwateren en droogleggen van het moeras zijn mooi in het landschap terug te zien. Net als de vroegere veenwinning, inpolderingen en dijkdoorbraken door overstromingen van de Zuiderzee.
Grote delen van het Wormer- en Jisperveld en van de Kalverpolder zijn Bijzonder Provinciaal Landschap en Natura 2000-gebied. Dit is Europees beschermende natuur om zeldzame planten en dieren te behouden, zoals de grutto, de kemphaan, de modderkruiper en unieke orchideeën.
Voor deze polders zijn er diverse opgaven, zoals de stikstofuitstoot verminderen, tegengaan van bodemdaling, en uitdagingen op het gebied van klimaat, landbouw en water. De provincie wil met een gebiedsproces samen met belanghebbenden komen tot oplossingen voor de diverse opgaven. Daarbij wil zij de komende jaren grondeigenaren en -gebruikers, ondernemers en organisaties uit het gebied betrekken.
Het uiteindelijke doel van het gebiedsproces is een sterker, vitaler en toekomstbestendig Wormer- en Jisperveld en Kalverpolder, met perspectief voor (agrarische) bedrijvigheid, natuur en recreatiemogelijkheden voor bewoners en bezoekers op een manier die het gebied dragen kan.
Tot het gebiedsproces Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder behoren ook de Enge Wormer en Wijde Wormer. Kijk op de kaart voor de grenzen van het gebied. (pdf, 116 kB)
De provincie wil samen met belanghebbenden in het gebied oplossingen vinden voor bestaande uitdagingen, kansen in kaart brengen en duidelijkheid creëren over de toekomst. Dat kan door samen een gebiedsproces te doorlopen. Tijdens dit proces maken de belanghebbenden samen een toekomstperspectief, inrichtingsplan en beheerplan.
Momenteel worden de opgaven in kaart gebracht en invulling gegeven aan de opzet van het gebiedproces. Zodra hierover meer bekend is en duidelijk is hoe u kunt deelnemen, vindt u meer informatie op deze pagina en in de nieuwsbrief. Bent u grondeigenaar, ondernemer, boer of inwoner? En heeft u nu al interesse in een gesprek over de verkennende fase en/of om uw persoonlijke (bedrijfs)situatie te bespreken? Neem dan contact op met de procesmanager via wjk@noord-holland.nl.
Om te zorgen voor een zorgvuldig en gebalanceerd gebiedsproces, waarin ruimte is voor ieders inbreng en ideeën is Bert Smink van Aveco de Bondt als onafhankelijke procesbegeleider aangesteld. Hij zal gesprekken met (individuele) grondeigenaren, -gebruikers en -beheerders en organisaties begeleiden. Voor de uitwerking van het gebiedsproces zijn externe partijen BWZ Ingenieurs en BoschSlabber Landschapsarchitecten geselecteerd. Daarnaast wordt een zogeheten werkgroep gevormd bestaande uit vertegenwoordigers van organisaties als het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de gemeenten Wormerland, Zaanstad en Purmerend, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LTO Noord en de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken.
Het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder is een van de gebieden waar de provincie werkt met een gebiedsproces, gebaseerd op de algemene werkwijze 'Integrale gebiedsprocessen landelijk gebied Noord-Holland' (pdf, 53,6 kB). De werkwijze bestaat uit 3 fasen:
De provincie gaat met belanghebbenden aan de slag met 5 samenhangende opgaven (in willekeurige volgorde):
In de huidige verkennende fase van het gebiedsproces wordt onderzocht welke opgaven precies waar in het gebied en in welke mate aan de orde zijn, hoe ze zich tot elkaar verhouden en wat nodig is.
De provincie Noord-Holland werkt momenteel het Provinciaal Programma Landelijk Gebied uit. Dat is een provinciale invulling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. De verwachting is dat de bestaande opgaven en input vanuit het gebiedsproces terechtkomen in het provinciale programma en vice versa. Dat betekent dat de bestaande opgaven ook verder worden geconcretiseerd en/of dat andere opgaven volgen.
Het Wormer- en Jisperveld en de Kalverpolder is een van de deelgebieden binnen het programma Laag Holland. De gebieden die onder dit programma vallen, hebben vergelijkbare uitdagingen die niet op zichzelf kunnen worden opgelost. Het programma Laag Holland faciliteert de processen in deelgebieden, door coördinatie, afstemming en regie van de regiegroep Laag Holland.
Karst zegt op 16-11-2022 15:32
Ik vind het in het licht van dit project heel vreemd dat de gemeente Wormer een tenniscomplex wil aanleggen op nog geen 200 meter van het Natura2000 gebied. Zowel de vogelbescherming als Natuurmonumenten verklaren dat dit zeer nadelige gevolgen zal hebben voor de foeragerende grutto’s en broedende weidevogels. Toch lijkt ook de Provincie haar zegen te geven aan dit voornemen. Het betreft een gebied waar een BPL bestemming op zit, aangewezen is als stiltegebied en weidevogelhabitat.