Nieuws
-
(28 september 2023)
De provincie heeft de ontwerpbesluiten voor de intrekking van de natuurvergunning van 5 agrarische bedrijven verleend. Het gaat om natuurvergunningen van bedrijven die door Schiphol zijn gekocht.
-
(06 september 2023)
4 Natura 2000-gebieden in Noord-Holland hebben een nieuw beheerplan gekregen.
-
(04 september 2023)
Weidevogels leven het liefst op bodems die vol met bodemleven zitten, zoals wormen.
-
(27 juli 2023)
De kwaliteit van water is essentieel voor het onderwaterleven. Te veel fosfaat veroorzaakt vertroebeling.
-
(27 juli 2023)
Het Twiske is naast een recreatiegebied ook een natuurgebied.
-
(28 juni 2023)
De provincie Noord-Holland stuurt de startversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) op 1 juli naar het Rijk.
-
(12 juni 2023)
De aanpak piekbelasting is van start, net zoals een tweede zogeheten stoppersregeling.
-
(24 mei 2023)
Herstellen en realiseren van natuurgebieden, innovatie bij veehouderijen om stikstofuitstoot te laten afnemen, bescherming van goede landbouwgrond en een verhoging van het grondwaterpeil in de veenweiden. Met onder andere deze maatregelen willen Gedeputeerde Staten (GS) de natuur, waterkwaliteit, het klimaat en de landbouw verbeteren en verduurzamen. Vooralsnog is voor deze plannen ruim € 1,2 miljard nodig van het Rijk.
-
(02 juni 2023)
Inwoners van Noord-Holland zijn eensgezind: de provincie moet zorgen voor een gezonde leefomgeving, problemen door te veel of juist te weinig water voorkomen en de natuur verbeteren.
-
(01 juni 2023)
Gedeputeerde Staten (GS) gingen 30 mei 2023 akkoord met het toevoegen van grond in Zanderij Noord aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN) als natuurgebied. Dit voorjaar heeft de provincie die grond aangewezen om in het Natuurnetwerk te komen. Door het Natuurnetwerk ontstaat er nieuwe natuur tussen Castricum en de duinen.
-
(31 mei 2023)
Gedeputeerde Staten (GS) zijn akkoord met de voorgestelde grensaanpassingen van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Ze namen dit besluit op dinsdag 30 mei 2023. Voor een optimaal Natuurnetwerk is het nodig om de grens op sommige plekken aan te passen. Zo komen percelen met kansen voor de natuur in het netwerk te liggen en percelen met minder natuurwaarde juist buiten het NNN. Het Natuurnetwerk neemt daarmee toe in kwaliteit.
-
(06 april 2023)
Om de karakteristieke laagveennatuur van Het Hol in de Oostelijke Vechtplassen niet alleen te behouden maar ook verder te ontwikkelen, wordt de natuur in dit gebied verbeterd. De werkzaamheden worden in 2 fases uitgevoerd.
-
(06 april 2023)
In Polder Mijzen (Ursem) koopt de provincie Noord-Holland 53 hectare grond. Ruim de helft van de grond ligt in het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Een ander deel van de grond ligt buiten het NNN en kan onder andere worden ingezet als ruilgrond voor agrariërs die nu in het Natuurnetwerk ondernemen.
-
(31 maart 2023)
De provincie Noord-Holland heeft 12 concept-natuurdoelanalyses opgesteld over de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Conclusie: er zijn aanvullende maatregelen nodig om de natuurdoelen te halen. “Deze analyses moeten een stimulans zijn om keihard aan de slag te gaan. Dan kunnen we het oplossen.”
-
(16 maart 2023)
In Egmond aan den Hoef koopt de provincie Noord-Holland ruim 15 hectare grond die geschikt is voor bloembollenteelt. De 5 percelen kunnen onder andere worden ingezet als ruilgrond voor agrariërs die nu in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) ondernemen en daar uit willen.
-
(10 maart 2023)
Voor natuurgebieden Eilandspolder, Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske, Polder Westzaan en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder zijn de beheerplannen om natuurgebieden te beschermen aangepast. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen tot 27 april 2023 reageren op de ontwerp-beheerplannen.
-
(22 februari 2023)
Om te komen tot een aaneengesloten natuurnetwerk heeft Noord-Holland een concept-besluit genomen over 61 verzoeken om de grenzen aan te passen.
-
(31 januari 2023)
Heeft u een vraag over stikstof? Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur & Stikstof) gaat tijdens een 3de webinar in op de laatste ontwikkelingen van de Noord-Hollandse stikstofaanpak. Aanmelden voor het webinar op donderdag 9 februari 2023 tussen 12.00 en 13.00 uur is nu mogelijk.
-
(26 januari 2023)
De provincie wil € 20 miljoen extra beschikbaar stellen voor de aankoop van agrarische bedrijven van boeren die willen stoppen. Daardoor vermindert een deel van de stikstofuitstoot op beschermde natuur, ontstaat er mogelijk ruimte voor PAS-melders én kunnen boeren die willen blijven, doorgaan. Provinciale Staten nemen hier op 6 maart een besluit over.
-
(25 november 2022)
“Esther, doe jij stikstof er ook bij?” Ik kan me de vraag 3,5 jaar geleden nog goed herinneren.
-
(23 november 2022)
Provincie Noord-Holland verbindt steeds meer natuurgebieden met elkaar. Daardoor kunnen planten en dieren zich beter verspreiden en voortplanten.
-
(11 november 2022)
De ontwikkelingen over de stikstofaanpak volgen elkaar snel op. Dat er in Noord-Holland veel vragen over dit onderwerp leven, bleek tijdens het 1e webinar over stikstof. Daarom organiseert de provincie een 2e webinar.
-
(09 november 2022)
De provincie Noord-Holland stelt in de Noordelijke Vechtstreek circa 85,5 hectare grond beschikbaar voor onder andere koop, ruil en (erf)pacht.
-
(02 november 2022)
De Raad van State zet een streep door de bouwvrijstelling van 21 juli 2021 van het Rijk. Dit heeft ook gevolgen voor bouwprojecten in Noord-Holland.
-
(19 oktober 2022)
Het Natura 2000-beheerplan Oostelijke Vechtplassen 2022-2028 is door Noord-Holland en Utrecht vastgesteld. In het beheerplan staat beschreven welke maatregelen nodig zijn voor het behoud, het herstel en de verbetering van de natuur.
-
(07 oktober 2022)
“Wat is uw reactie op het rapport van Remkes?”, “Met welke natuurgebieden in Noord-Holland gaat het slecht?” en “Waarom richt de overheid zich alleen op boeren om het stikstofprobleem op te lossen?” Deze en andere vragen werden gesteld tijdens het webinar over stikstof dat de provincie op vrijdag 7 oktober organiseerde.
-
(05 oktober 2022)
Noord-Holland werkt hard om het Natuurnetwerk Nederland in de provincie af te maken. Dit heeft tot nu toe al gezorgd voor de terugkeer van bijzondere diersoorten zoals de otter en zeldzame plantensoorten als groenknolorchis en veenmosorchis.
-
(24 maart 2021)
De provincie heeft vastgesteld hoeveel minder stikstof er moet neerslaan op de verschillende Noord-Hollandse natuurgebieden.
Uitgelicht