Video's

 • 30 jaar Natuurnetwerk Nederland, aflevering 6: Koopmanspolder

  Door de polder en het IJsselmeer te verbinden ontstaat een natuurgebied met bijzondere kenmerken. Wat doet die zoutwaterplant in het gras? Wat zoeken die vissen in die ronde poldersloten als het vrije water zo dichtbij is? Misschien wordt de Koopmanspolder wel de kraamkamer van het IJsselmeer.

 • 30 jaar Natuurnetwerk Nederland, aflevering 5: Kalverpolder

  Natuur en cultuur gaan altijd samen, zeker in het veenweidegebied. Nu het land bewerken steeds minder loont en de molens van de Zaanse Schans toeristenattracties zijn, blijft de schoonheid van de natuur over. En de betrokkenheid van de omwonenden, die als vrijwilliger meewerken aan het in stand houden van onze natuurgebieden.

 • 30 jaar Natuurnetwerk Nederland, aflevering 4: Schoonwatervallei

  Natuurgebieden dragen veel bij aan het klimaatbeleid van de provincie. Zo spelen duinen een belangrijke rol bij de opvang en zuivering van water. In de Schoonwatervallei houdt Stichting De Hoge Wijde het water van drinkwaterbedrijf PWN zo lang mogelijk vast. De vallei is daardoor een leefomgeving voor enkele bijzondere dieren en planten, zoals de Sint-jansvlinder en moeraszoutgras.

 • 30 jaar Natuurnetwerk Nederland, aflevering 3: Ecoducten Gooi en Vechtstreek

  In de Gooi en Vechtstreek liggen diverse ecoducten. Deze natuurbruggen verbinden niet alleen natuurgebieden met elkaar, maar vormen ook een veilige oversteekplaats voor hazen, reeën en vossen. Daarnaast zijn de natuurbruggen een leefgebied voor kleine insecten en planten. Wist je bijvoorbeeld dat kevers er generaties over doen om een ecoduct over te steken?

 • 30 jaar Natuurnetwerk Nederland, aflevering 2: Het Zwanenwater

  Het Zwanenwater bij Callantsoog is het grootste natuurlijke duinmeer ter wereld. Heide, orchideeën en allerlei watervogels profiteren van het meer. Maar het water lekte langzaam weg richting het binnenland. Daar wordt het grondwater kunstmatig laag gehouden voor bollenteelt en woningen. Natuurmonumenten wist de situatie te veranderen door de achterliggende polder aan te kopen en daar het grondwaterpeil te verhogen. Dankzij die buffer verbetert de natuur in duin en achterland.

 • 30 jaar Natuurnetwerk Nederland, aflevering 1: Ilperveld

  De provincie en NH Nieuws hebben 6 video's gemaakt over 30 jaar Natuurnetwerk Nederland (NNN). In deze eerste aflevering kwam natuurgebied Ilperveld aan bod. De volgende NNN-afleveringen zijn elke zaterdag vanaf 17.11 uur elk uur te zien in het programma Natuurlijk Noord-Holland van NH Nieuws.

Uitgelicht