Bezoekersonderzoek natuur- en recreatiegebieden Noord-Holland

Onlangs is er een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar het gebruik en de waardering van 65 Noord-Hollandse natuur- en recreatiegebieden.

De provincie Noord-Holland heeft samen met beheerders van de natuur- en recreatiegebieden (TBO) hiertoe opdracht gegeven.
Het onderzoek is uitgevoerd door NBTC-Nipo onder ruim 10.000 online panelleden die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking. De 65 gebieden die in het onderzoek zijn opgenomen hebben een divers karakter; het gaat om recreatieschappen, natuurgebieden en cultuurlandschappen.  Het is voor het eerst dat een onderzoek hiernaar in deze omvang in Noord-Holland is uitgevoerd. Per gebied zijn onder andere bezoekersaantallen, bezoekmotieven, waardering en bestedingen in beeld gebracht. Buitenlands toerisme en verblijfsrecreatie zijn in dit onderzoek niet meegenomen.

Grote verschillen tussen gebieden

Opvallend zijn de grote verschillen tussen de gebieden wat betreft aantallen bezoekers, waardering, bestedingen en vervoerskeuze. Ook is er een grote diversiteit aan redenen om een gebied te bezoeken en de activiteiten die men er onderneemt. De nabijheid van gebieden – ten opzichte van de eigen woonomgeving - speelt een belangrijke rol: hoe dichterbij, hoe vaker een bezoeker per jaar komt. 

Quotes panelleden

Stof tot nadenken en wellicht een goede voorbereiding op de Staten- en radenconferentie zijn de antwoorden die door de panelleden bijvoorbeeld over de recreatieschappen worden gegeven. Hieronder een willekeurige selectie uit de grote hoeveelheid opmerkingen die door panelleden  zijn gemaakt:

“Er is eigenlijk altijd wel ruimte genoeg, meestal zijn we met een groep vrienden (ongeveer gemiddeld 10), en dan is het voor andere recreanten niet leuk als wij daar aan het voetballen zijn. We hebben allemaal beetje harde stem, dus ook niks rustig voor anderen. Maar we vinden altijd een plek waar niemand last van ons heeft.”

“Heerlijk dichtbij, lekker zwemmen en leuk om te picknicken.”

“Je hebt er alles”

“Veel herrie. Druk autoverkeer. er lopen vreemde types rond. Zou hier nooit alleen naar toe gaan.”

“Geen irritatie punten, maar het is niet bepaald een mooi landschap.”

“Oefenen met fietsen ging hier perfect.”

“Het zijn daar is al een en al rust, even uit deze hectische wereld.”

“Ik vind het een leuk gebied, je kunt om het meer wandelen, goede en gezellige horecagelegenheid.”

“Perfecte locatie voor Mysteryland.”

“Ik moest mee met m’n moeder.”

“Waar ik loop met de hond zou ik zonder hond absoluut niet gaan wandelen. Er is langs de kanten duidelijk te zien dat hier mensen komen die dingen doen die niet als normaal beschouwd worden, zoals seks en drugsgebruik.”

“Mooi gladde fietspaden waarop je goed kan skaten/skeeleren.”

“Veelzijdig, goede parkeerplekken, goed te doen met scootmobiel.”

“Het is zo uitgestrekt... er zijn wellicht veel mensen, maar er zijn veel plekken waar je toch weer het gevoel hebt dat je daar wel alleen bent... dat vind ik heerlijk!”

“Het ziet er niet zo mooi uit om te zijn, maar sporten kan je er wel.”

Schat aan informatie

Voor de recreatieschappen bevat het onderzoek (pdf, 16 Mb) naast deze antwoorden nog een schat aan feitelijke informatie zoals u uit het hieronder bijgevoegde voorbeeld van het recreatieschap Twiske kunt zien. Informatie die ongetwijfeld op 20 september ook aan de orde komt.

Kengetallen recreatiegebied Twiske

Download de kengetallen en profielkenmerken van 't Twiske (pdf, 517 Kb).

Kengetallen 't Twiske 2

Download de informatie over activiteiten en vervoer van 't Twiske (pdf, 128 Kb).

Kengetallen 't Twiske 3

Download de waardering en feedback over 't Twiske (pdf, 178 Kb).

Uitgelicht