Buurtbussen in Noord-Holland

Buurtbussen rijden al jaren als extra dienst naast het reguliere busvervoer dat door Connexxion wordt aangeboden. Buurtbussen zijn een openbare vervoersdienst die op vrijwillige basis wordt aangeboden dóór mensen uit de regio, vóór mensen uit de regio.

Vrijwilligers

Het merendeel van de huidige vrijwilligersverenigingen is rond 2000 opgericht, in de periode dat door de marktwerking laag bezette lijnen werden geschrapt. Met name in de landelijke gebieden ontstonden vervolgens particuliere initiatieven voor het opzetten van een lokale buurtbuslijn. De provincie financiert de buurtbussen en verleent jaarlijks subsidie aan de verenigingen. Daarnaast voert Connexxion, de huidige concessiehouder in de Noord-Hollandse gebieden, onderhoud uit aan de buurtbussen en ondersteunt de verenigingen in hun dagelijkse uitvoering. Jaarlijks worden de dienstregelingen van buurtbuslijnen geëvalueerd en waar nodig verbeterd, zodat ze nog beter aansluiten op de wensen van de lokale reiziger. 

Met 19 buurtbussen extra vervoersaanbod 

In totaal telt de provincie Noord-Holland 10 buurtbusverenigingen, die dankzij de inzet van honderden vrijwilligers met 19 (8-persoons)buurtbussen op vrijwillige basis 11 buurtbuslijnen verzorgen. Alle buurtbuslijnen staan in de dienstregeling van Connexxion. Ze bieden van maandag tot en met zaterdag, van de vroege ochtend tot de vroege avond, openbaar vervoer aan reizigers in hun regio. 

Comfort en toegankelijkheid van de bussen

De buurtbussen in Noord-Holland vervoeren, dankzij de enthousiaste inzet van honderden vrijwilligers, jaarlijks gemiddeld 220.000 personen. In 2016 kregen de buurtbuslijnen nieuwe bussen met meer comfort voor zowel reiziger als chauffeur en met een instap op gelijke hoogte van toegankelijk gemaakte haltes. Ook kunnen reizigers in de nieuwe buurtbussen met hun OV-chipkaart betalen. De buurtbussen in Noord-Holland zijn echter niet geschikt voor transport van reizigers in een rolstoel. Dat is besloten nadat eerst zorgvuldig is gekeken naar het aanbod van het reguliere busvervoer in Noord-Holland, de wettelijke regels en eisen die gesteld worden aan het vervoer voor reizigers in een rolstoel, en naar de wensen en bezwaren van de buurtbusverenigingen en hun vrijwilligers. De provincie concludeerde, na overleg met Connexxion en de buurtbusverenigingen, dat reizigers met een rolstoel met het reguliere busvervoer en het door de gemeente geregeld Wmo-vervoer voldoende en vooral veilige keuzemogelijkheden hebben. Daarnaast hebben de verenigingen aangegeven dat zij vrezen voor een terugloop in vrijwilligers doordat de eisen aan het werk en verantwoordelijkheden bij rolstoelvervoer toenemen. Het voortbestaan van buurtbusverenigingen komt hierdoor mogelijk onder druk te staan, aangezien er steeds minder vrijwilligers te vinden zijn die in hun vrije tijd chauffeursdiensten willen uitvoeren op een buurtbuslijn.

Coronavirus

Actuele informatie over de gevolgen van het coronavirus op de buurtbussen staat op de coronapagina verkeer&vervoer.

Uitgelicht