Over het project

De huidige, oostelijke Cruquiusbrug richting Heemstede stamt uit 1932 en is aan vervanging toe. In 2023 – 2025 wordt het brugdeel richting Heemstede vervangen en het brugdeel richting Hoofddorp onderhouden. Hierdoor blijft de brug bereikbaar en veilig en is er een goede doorstroming van verkeer.

De oostelijke Cruquiusbrug (richting Heemstede) wordt ook verbreed, waardoor er meer ruimte ontstaat voor fietsers en voetgangers. De huidige voetgangerstunnel wordt aangepakt en er komt aan de kant van gemeente Haarlemmermeer een fietsonderdoorgang, waardoor het fietsverkeer de N201 in de toekomst ongelijkvloers kruist.

Hoge ambities

De provincie heeft grote ambities voor de nieuwe Cruquiusbrug. De nieuwe brug wordt energieneutraal, circulair en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd. Een energieneutrale brug is zelfvoorzienend en wekt evenveel energie op als dat de brug verbruikt.

Circulair bouwen betekent efficiënt en slim omgaan met grondstoffen en materialen zoveel mogelijk hergebruiken. De provincie past hierbij de principes van modulair bouwen toe, oftewel Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen (filmpje). Ook wordt gekeken hoe de brug zo onderhoudsarm mogelijk kan worden gerealiseerd. Dat levert in de toekomst minder hinder voor het verkeer op. De Cruquiusbrug is een goed voorbeeld van hoe - door de inzet van innovatieve technologie - een bijdrage wordt geleverd aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Prototype

Goede, duurzame infrastructuur is van groot belang voor de bereikbaarheid en groei van de economie in Noord-Holland. Ook is het belangrijk voor het werk en sociale leven van inwoners en bezoekers. De provincie ziet de vervanging van de Cruquiusbrug als een kans om aan de slag te gaan met slimme, innovatieve én duurzame oplossingen voor energieneutraal, circulair en onderhoudsarm bouwen. De geleerde lessen en succesvolle oplossingen neemt de provincie mee in de vervanging van volgende bruggen. De nieuwe Cruquiusbrug wordt daarmee het prototype voor energieneutrale en circulaire bruggenbouw.

Planning

De aannemerscombinatie van Hattum en Blankevoort/ Hollandia Infra start medio 2023 met de werkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2025 afgerond.

Inloopbijeenkomst

In het eerste kwartaal 2023 organiseert de provincie samen met de aannemerscombinatie een inloopbijeenkomst voor omwonenden en belanghebbenden. Tijdens deze inloopbijeenkomst wordt het ontwerp van de brug, de duurzame plannen en de planning van de werkzaamheden gepresenteerd. De datum van deze bijeenkomst wordt nog bekend gemaakt.

Uitgelicht