Provincie Noord-Holland en de Dorpsraad Broek in Waterland zijn een co-creatieproces met elkaar aangegaan over de mogelijkheden voor een (onder)doorgang door Broek in Waterland (N247). Bewoners en ondernemers kunnen meedenken in ontwerpateliers en informatieavonden.
Van november 2016 tot en met juni 2018 hebben de provincie en de Dorpsraad Broek in Waterland gezamenlijk gewerkt aan de de schetsontwerpen van de (onder)doorgang in Broek in Waterland (N247). Alle varianten zijn tot hetzelfde technische niveau uitgewerkt als het schetsontwerp van de bovengrondse variant. In samenwerking met de Dorpsraad en belanghebbenden uit de regio worden eisen en wensen voor de meest optimale doorstroming op de N247 in kaart gebracht. De leefbaarheid en de natuur mogen er niet op achteruitgaan. Deze vorm van participatie is nieuw voor de provincie Noord-Holland.
Het participatieproces was zo ingericht dat verschillende betrokkenen, op gezette tijden, hun kennis en ervaring kunnen delen. Zo werd recht gedaan aan de kennis, ervaring, wensen en eisen van de weggebruikers en de omgeving in Broek in Waterland.
Het ontwerp- en vergelijkingsproces rondom de co-creatie gebeurt in drie ronden met de volgende thema’s:
Iedere ronde bestaat uit 2 delen:
Alle ateliers en inloopavonden zijn voor dit moment afgerond. In afwachting van de politieke besluitvorming zijn er voorlopig geen nieuwe bijeenkomsten gepland.
In de online samenwerkingsomgeving https://onderdoorgangbroekinwaterland.pleio.nl/ werken provincie, dorpsraad Broek in Waterland en ook klankbordgroepen uit de regio samen aan de mogelijkheden voor de (onder)doorgang Broek in Waterland. Bewoners en ondernemers uit de regio die niet deelnemen aan een klankbordgroep kunnen hun ideeën ook kwijt via een e-mail of op de facebookpagina van het programma Bereikbaarheid Waterland.
De Dorpsraad Broek in Waterland moet in ieder geval akkoord gaan met de technische uitwerking van de ondergrondse variant (50 km/uur).
De stuurgroep Bereikbaarheid Waterland adviseert aan Gedeputeerde Staten welk van de 5 varianten de voorkeur heeft. Uiteindelijk besluiten zowel Provinciale Staten, de Regioraad als de gemeenteraden over het totale maatregelenpakket. In de stuurgroep hebben bestuurders van de provincie, de Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Amsterdam, Purmerend, Edam-Volendam en Waterland zitting.
De Dorpsraad en provincie Noord-Holland hebben hun samenwerking samengevat in 7 statements. Dit document heeft geen juridische betekenis, maar helpt beide partijen in de co-creatie beter samen te werken. Het geeft betekenis aan wat de provincie en de Dorpsraad met elkaar willen bereiken. We hebben geen enkel voorbeeld kunnen vinden in Nederland of internationaal, waarin de samenwerking tussen burgers en overheid op deze manier is vastgelegd, met recht uniek te noemen dus.