Over het project

De afgelopen jaren is gewerkt aan een nieuwe inrichting van de N243 tussen Alkmaar en Koggenland. Met de aanpassingen is de weg veiliger gemaakt, heeft deze een meer ‘groene’ uitstraling gekregen en kan de weg weer jaren mee.

Aannemer Boskalis Nederland voerde deze werkzaamheden uit in 2022 en 2023.

  • Op de rijbaan en fietspaden van de N243 ligt nieuw asfalt.
  • De kruisingen met de Zuidervaart, Oterlekerweg, Rustenburgerweg, Molendijk, Westdijk en Kathoek zijn vervangen door rotondes.
  • De in- en uitritten bij de circa 100 percelen langs de weg kregen een ander soort verharding voor een meer 'groene' uitstraling.
  • Langs de weg zijn ook nieuwe bomen geplant. Bij de Middenweg (N243) is daarmee beoogd de weg beter te laten passen in de droogmakerij Beemster (Unesco).
  • Daarnaast zijn op verschillende bruggen langs de weg teksten op de leuningen geplaatst als eerbetoon aan de Beemster en Schermer. 

3D-betongeprinte bruggen

Over de Beemsterringvaart, Vrouwensloot en Jispersloot langs de Schermerhornerweg (N243) zijn fietsbruggen geplaatst om de weg voor fietsers veiliger te maken. Deze zijn gemaakt met een 3D-betonprinter. Dankzij deze innovatieve techniek waren minder materiaal en minder stappen op de bouwplaats nodig. Daardoor was er minder uitstoot van CO2.

Ontwerp

Het ontwerp voor de N243 is tot stand gekomen na intensief overleg met de omgeving, betrokken gemeenten Alkmaar, Koggenland en Purmerend, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de politie. 

Visualisatie ontwerp