Slim reizen

De technieken om slim reizen mogelijk te maken ontwikkelen zich razend snel. Voertuigen krijgen steeds meer slimme hulpsystemen, ook wel ADAS (Advanced Driver Assist Systems) genoemd. Deze systemen helpen om efficiënter, milieuvriendelijker, comfortabeler én veiliger van A naar B komen. Veel auto’s kunnen bijvoorbeeld al automatisch inparkeren. Ook zijn er slimme deelsystemen waarbij reisadvies op maat centraal staat: Mobility as a Service (Maas). De techniek is er al, maar zijn wij er als reiziger ook klaar voor? 

Projecten

Test met slimme verkeerslichten

In februari 2020 hebben ruim 300 weggebruikers de slimme verkeerslichten getest op de Driemerenweg (N205) in Hoofddorp en op de N201 bij Schiphol met de app van Flitsmeister. Op dit moment is het nog niet voor iedereen mogelijk om gebruik te maken van de slimme verkeerslichten. Wellicht later dit jaar. Wel benieuwd naar de werking van de slimme verkeerslichten en wat de testers ervan vonden? Bekijk dan het nieuwsbericht en de video.

Afbeelding video 'N205 van Haarlem naar Nieuw-Vennep is 'slimste' weg van de wereld'
Bekijk de video 'N205 van Haarlem naar Nieuw-Vennep is 'slimste' weg van de wereld'

Doe mee met de proef: minder files rond Amsterdam

Wegbeheerders en marktpartijen starten een proef om verkeer rondom Amsterdam beter door te laten rijden. Bij dreigende files krijgen automobilisten via het navigatiesysteem tijdig een alternatieve route aangeboden. Het verkeer wordt dan beter gespreid over het totale wegennet, waardoor er minder files ontstaan. Rijd jij regelmatig in de Amsterdamse regio? Dan kun je je aanmelden als testgebruiker via socrates2.org/amsterdam. Testgebruikers ontvangen een aantal korte enquêtes met vragen over hun ervaringen met de verbeterde navigatiediensten. De proef loopt van december 2019 tot de zomer van 2020.

Slim Onderweg: de community

De slimme hulpsystemen in voertuigen kunnen een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, maar dan moeten automobilisten wel weten welke systemen zij in hun auto hebben zitten en hoe zij ermee om moeten gaan. Dat blijkt nog erg onbekend. Om die reden is Slim Onderweg opgericht. Een initiatief van de ANWB, het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, RAI Vereniging, CBR en de provincie Noord-Holland. Met het convenant pleiten wij voor uniforme benamingen, registratie van systemen en goede voorlichting.

Slim Onderweg community 

Amsterdam Bereikbaar

De provincie Noord-Holland werkt nauw samen met 4 andere grote infrapartners en vervoerders in de regio Amsterdam, om Amsterdam bereikbaar te houden. Projecten worden met elkaar verbonden, planningen en communicatie op elkaar afgestemd en de reisbeleving onderzocht. Een overzicht van alle werkzaamheden in en rond Amsterdam is te vinden op 1 website: www.amsterdambereikbaar.nl. Benieuwd hoe de reisbeveling rondom Amsterdam ervaren wordt? Bekijk het reisbelevingsonderzoek.  

Uitgelicht