Slim reizen

De technieken om slim reizen mogelijk te maken ontwikkelen zich razend snel. Voertuigen krijgen steeds meer slimme hulpsystemen, ook wel ADAS (Advanced Driver Assist Systems) genoemd. Deze systemen helpen om efficiënter, milieuvriendelijker, comfortabeler én veiliger van A naar B komen. Veel auto’s kunnen bijvoorbeeld al automatisch inparkeren. Ook zijn er slimme deelsystemen waarbij reisadvies op maat centraal staat: Mobility as a Service (Maas). De techniek is er al, maar zijn wij er als reiziger ook klaar voor? 

Projecten

Test met slimme verkeerslichten

In februari 2020 hebben ruim 300 weggebruikers de slimme verkeerslichten getest op de Driemerenweg (N205) in Hoofddorp en op de N201 bij Schiphol met de app van Flitsmeister. Op dit moment is het nog niet voor iedereen mogelijk om gebruik te maken van de slimme verkeerslichten. Wel benieuwd naar de werking van de slimme verkeerslichten en wat de testers ervan vonden? Bekijk dan onderstaande video's.

Afbeelding video 'N205 van Haarlem naar Nieuw-Vennep is 'slimste' weg van de wereld'
Bekijk de video 'N205 van Haarlem naar Nieuw-Vennep is 'slimste' weg van de wereld'

Beeld uit de video 'Smart mobility: de gebruikerstest'
Bekijk de video 'De gebruikerstest'

Slim onderweg

De slimme hulpsystemen in voertuigen kunnen een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, maar dan moeten automobilisten wel weten welke systemen zij in hun auto hebben zitten en hoe zij ermee om moeten gaan. Dat blijkt nog erg onbekend. Daarom zet de provincie Noord-Holland zich in voor een veilige en verantwoorde introductie van zogenaamde ADAS-systemen (Advanced Driver Assist Systems). En blijft onderzoeken wat dat betekent voor de provinciale wegen. Daarnaast werkt de provincie juist ook aan bewustwording bij de inwoners van Noord-Holland.

Voorheen gebeurde dat op initiatief van de ANWB samen met het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, RAI Vereniging en het CBR in de 'Slim Onderweg Community'. Deze partijen pleiten voor uniforme benamingen, registratie van systemen en goede voorlichting.

Amsterdam Bereikbaar

De provincie Noord-Holland werkt nauw samen met 4 andere grote infrapartners en vervoerders in de regio Amsterdam, om Amsterdam bereikbaar te houden. Projecten worden met elkaar verbonden, planningen en communicatie op elkaar afgestemd en de reisbeleving onderzocht. Een overzicht van alle werkzaamheden in en rond Amsterdam is te vinden op 1 website: www.amsterdambereikbaar.nl.

Openbaar vervoer 

De provincie stimuleert bewust reisgedrag met schone vervoersmiddelen en vermindert de CO2 uitstoot. De eerste uitstootvrije busconcessie van Nederland met Transdev in de Gooi-en Vechtstreek is daar een mooi voorbeeld van. Ook wordt het OV slimmer gemaakt doordat rezigers een nieuwe mobiliteitsapp kunnen gebruiken. Eén handige app waar je de volledige reis mee kan plannen, boeken én betalen. Dit geldt niet alleen voor bus of trein, maar ook voor bijvoorbeeld deelfietsen. Via de app kan de reis van deur tot deur worden gepland. Deze aanpak wordt ‘mobility as a service’ genoemd en vergroot het gemak voor reizigers.  

Uitgelicht