Slim reizen

De technieken om slim reizen mogelijk te maken ontwikkelen zich razend snel. Voertuigen krijgen steeds meer slimme hulpsystemen, ook wel ADAS (Advanced Driver Assist Systems) genoemd. Deze systemen helpen om efficiënter, milieuvriendelijker, comfortabeler én veiliger van A naar B komen. Veel auto’s kunnen bijvoorbeeld al automatisch inparkeren. Ook zijn er slimme deelsystemen waarbij reisadvies op maat centraal staat: Mobility as a Service (Maas). De techniek is er al, maar zijn wij er als reiziger ook klaar voor?

Projecten

Weginspecteur stuurt waarschuwing naar automobilist bij pech of ongeval

De provincie Noord-Holland onderzoekt een slimme techniek waarmee de weginspecteur bij een pech- of ongeval een waarschuwing naar automobilisten kan sturen. Aankomend verkeer krijgt hierdoor vroegtijdig een signaal op het dashboard dat zij een hulpvoertuig op de route naderen. Automobilisten kunnen hierdoor alwaar verder kijken dan hun voorruit en daardoor sneller anticiperen op (onverwachtse) verkeerssituaties. Dat verhoogt de veiligheid van de weggebruikers én van de weginspecteurs.

Automobilisten kunnen dit soort waarschuwingen nu al via de Flitsmeister app ontvangen. Om in de toekomst zoveel mogelijk automobilisten te bereiken en daarmee de veiligheid van mensen op de weg te verhogen beproeft de provincie Noord-Holland deze nieuwe techniek. Hoe deze techniek werkt laat deze video zien.

Weginspecteur

Slimme maatregelen in de toolbox Smart Mobility

De provincie Noord-Holland zet steeds vaker slimme maatregelen in om de hinder bij (weg)werkzaamheden en evenementen te beperken. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Er worden nieuwe slimme technieken ingezet voor beter verkeers- en mobiliteitsmanagement en om sneller, gerichter en persoonlijker te communiceren met de omgeving en (vaar)weggebruikers. Denk bijvoorbeeld aan slimme camera’s langs de weg, analyses om het verkeer beter in beeld te brengen of pushberichten via social media naar de weggebruiker met informatie over wegafsluitingen. Ook tijdens de studie-en planfase zijn er diverse nieuwe, slimme mobiliteitsmaatregelen in te zetten om slim om te gaan met de schaarse ruimte. Alle slimme maatregelen zijn gebundeld in de Toolbox Smart Mobility.

Voorkant Toolbox Smart Mobility

Autodeelwedstrijd 'Auto van de Straat'

De komende jaren worden er heel veel huizen bijgebouwd. Als mensen hun reisgedrag niet veranderen, leidt dat tot meer verkeer en CO2-uitstoot, en staat iedereen straks stil. Om Noord-Holland bereikbaar én leefbaar te houden, investeert de provincie in bewust reisgedrag en slimme oplossingen. Autodelen is hét alternatief voor het bezit van een auto. Het vermindert het aantal auto's, het aantal files, de CO2 uitstoot, de parkeerdruk en de individuele kosten voor het gebruik van een auto. Met autodelen maak je je buurt beter bereikbaar en leuker om in te wonen. Met de autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’ zorgt de provincie samen met Natuur & Milieu, MRA-elektrisch en Mobicoop dat 3 straten of buurten kans maken om een half jaar bijna gratis een elektrische auto te delen met de buren en zo de voordelen van autodelen te ervaren. Meer weten? Kijk op www.autovandestraat.nl.

Auto van de Straat Noord-Holland
Bekijk de video
over de Autodeelwedstrijd 'Auto van de Straat'

Test met slimme verkeerslichten

In februari 2020 hebben ruim 300 weggebruikers de slimme verkeerslichten getest op de Driemerenweg (N205) in Hoofddorp en op de N201 bij Schiphol met de app van Flitsmeister. Op dit moment is het nog niet voor iedereen mogelijk om gebruik te maken van de slimme verkeerslichten. Wel benieuwd naar de werking van de slimme verkeerslichten en wat de testers ervan vonden? Bekijk dan onderstaande video's.

N205 van Haarlem naar Nieuw-Vennep is 'slimste' weg van de wereld
Bekijk de video
'N205 van Haarlem naar Nieuw-Vennep is 'slimste' weg van de wereld'

Beeld uit video Smart mobility de gebruikerstest
Bekijk de video
'De gebruikerstest'

Slim onderweg

Auto's worden steeds slimmer en nemen bestuurders taken uit handen. De zogenaamde rijhulpsystemen kunnen bijdrage aan het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar dan moeten automobilisten wel weten welke systemen zij in hun auto hebben zitten en hoe zij ermee om moeten gaan. Anders werkt het averechts. Daarom zet de provincie Noord-Holland zich in om de bekendheid van deze rijhulpsystemen (officieel ADAS-systemen: Advanced Driver Assist Systems) onder inwoners te vergroten.Ook blijft de provincie het effect van deze systemen op provinciale wegen onderzoeken zodat ook slimme auto's veilig over de Noord-Hollandse wegen kunnen rijden. Meer informatie over deze rijhulpsystemen vind je op de pagina slimme auto's.

Infographic rijhulpsystemen nieuwe auto's

Amsterdam Bereikbaar

De provincie Noord-Holland werkt nauw samen met 4 andere grote infrapartners en vervoerders in de regio Amsterdam, om Amsterdam bereikbaar te houden. Projecten worden met elkaar verbonden, planningen en communicatie op elkaar afgestemd en de reisbeleving onderzocht. Een overzicht van alle werkzaamheden in en rond Amsterdam is te vinden op de website: www.amsterdambereikbaar.nl.

Openbaar vervoer

De provincie stimuleert bewust reisgedrag met schone vervoersmiddelen en vermindert de CO2 uitstoot. De eerste uitstootvrije busconcessie van Nederland met Transdev in de Gooi-en Vechtstreek is daar een mooi voorbeeld van. Ook wordt het OV slimmer gemaakt doordat rezigers een nieuwe mobiliteitsapp kunnen gebruiken. Eén handige app waar je de volledige reis mee kan plannen, boeken én betalen. Dit geldt niet alleen voor bus of trein, maar ook voor bijvoorbeeld deelfietsen. Via de app kan de reis van deur tot deur worden gepland. Deze aanpak wordt ‘mobility as a service’ genoemd en vergroot het gemak voor reizigers.