Smart Mobility

De drukte op de Noord-Hollandse (vaar)wegen neemt de komende jaren alleen maar toe en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Auto’s en schepen worden steeds slimmer en nemen bestuurders taken uit handen.

Volledig automatische auto’s en schepen zijn in ontwikkeling. Verkeerslichten worden intelligenter en kunnen communiceren met het verkeer. Mobiliteitsapps bieden meer en meer up-to-date reisinformatie. Zoals slimme alternatieven en handige opties, als lenen, delen en andere diensten.

De komende jaren investeert de provincie € 11 miljoen in het onderzoeken van en toepassen van slimme technieken voor een betere doorstroming en verkeersveiligheid op weg en water. Technieken die zorgen voor een betere bereikbaarheid van de regio en een leefbaarder omgeving. Ze bieden mogelijkheden het reizen veiliger, gemakkelijker en prettiger te maken voor de gebruiker. Dit soort vernieuwingen in de mobiliteit zowel voor auto als voor fiets, vrachtauto, bus en schip, heten Smart Mobility.

CACC N205
Afbeelding: CACC (Cooperatieve Adaptieve Cruise Control) is getest op de N205 met een treintje van 7 auto's.

Slimme verkeerslichten

De provincie bereidt zich voor op de toekomst door haar wegen adequaat te beheren en onderhouden en waar nodig uit te breiden. Maar ook door de bestaande (vaar)wegen zo optimaal mogelijk te benutten. De verkeerslichten en de Noord-Hollandse verkeerscentrale  behoren tot de modernste van Europa. De verkeerslichten zijn zo ingesteld dat het verkeer zo optimaal mogelijk wordt afgewikkeld. Data over verkeersstromen worden gedeeld met marktpartijen die deze gebruiken voor boordcomputers en navigatiesystemen in of op fietsen, auto’s, vrachtauto’s, bussen en schepen.

De N205 is volledig uitgerust met slimme verkeerslichten en daarmee de eerste slimme weg in Nederland die klaar is voor Talking Traffice.

Dit filmpje laat zien hoe de verkeerslichten communiceren met de automobilist.

Zelfrijdende bus

In onze provincie kan volop worden geëxperimenteerd met slimmer reizen op de echte weg. Provinciale wegen kennen niet de complexiteit van de stad met veel fietsers en voetgangers maar zijn wel veel ingewikkelder dan snelwegen. Op de provinciale wegen rond Schiphol is een testgebied ingericht voor  nieuwe toepassingen in de praktijk.

Voorbeelden zijn een zelfrijdende bus en vrachtwagens die praten met verkeerslichten  

Door tijdig in te spelen op de mogelijkheden van Smart Mobility blijft de provincie goed bereikbaar.