Redden studenten de provincie van een watersnoodramp?

Scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’ komt met een nieuw interactief spel om mbo-studenten kennis te laten maken met de provincie.

Het is 2031. Dankzij klimaatverandering is de zeespiegel flink gestegen. Het water staat zo hoog, dat heel Noord-Holland is ondergelopen. Alles ligt in puin. Het tij is te keren, maar hoe? Dit fictieve – maar niet ondenkbare – toekomstbeeld staat centraal in het nieuwe spel van het scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’. Studenten moeten de provincie zo snel mogelijk weer opbouwen én een nieuwe overstroming zien te voorkomen.
  
Mbo-studenten van het Nova College in Haarlem kregen als eerste de kans om het spel uit te testen. Ze kwamen daarbij voor moeilijke vragen te staan: Welke plannen voor dijkversterking gaan ze als eerste goedkeuren? Waar moeten ze nieuwe wegen aanleggen? Hoe richten ze het landschap van Noord-Holland opnieuw in? Alleen als de studenten alle 5 de puzzels binnen de tijd wisten op te lossen, kregen ze de code om hun kistjes te openen.

Verschillende belangen

“Het idee van een overstroming is erg interessant, omdat het daadwerkelijk kan gebeuren”, aldus media- en marketingstudent Bo Kovalchuk. “Tijdens het spel leer je wat de provincie zoal doet en wat er allemaal geregeld moet worden bij zo’n ramp. Dat is nog best wel een klus.” Ook het spelelement kan Bo waarderen. “Dit is leuker dan alleen maar in de les zitten en luisteren.”

De studenten steken niet alleen wat op over de taken van de provincie, zoals waterbeheer, onderhoud van infrastructuur, ruimtelijke inrichting en stimuleren van duurzame energie, maar moeten ook afwegingen maken tussen verschillende belangen. Gaan ze voor industrie, woningen, duurzaamheid of toch natuur? Bo: “Als ik de baas zou zijn van Noord-Holland, dan zou er voor mij niet 1 onderwerp uitspringen. Ze zijn allemaal even belangrijk en moeten in verhouding blijven.”

Samen uitzoeken

Het spel, ook wel een Break-In-Box genoemd, is nog in ontwikkeling. Na afloop werden de studenten daarom gevraagd om feedback. “Het is een heel leuk concept, maar sommige spellen hadden iets te veel mogelijkheden. Daardoor kostte het teveel tijd om de puzzels op te lossen. Gelukkig is dat vrij makkelijk te verhelpen door iets meer regels aan de opdrachten te verbinden.” 

Helemaal nieuw waren de onderwerpen niet voor Yara. Dankzij haar stage bij de sector Inkoop en Subsidies van de provincie Noord-Holland had ze al een goede basiskennis. “Het was alsnog heel leuk om samen uit te zoeken wat we moesten doen om de puzzels op te lossen en hoe we dat gingen aanpakken.”

Baas van Noord-Holland 

Met het scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’ wil de provincie zoveel mogelijk jongeren bereiken en kennis laten maken met de taken van de provincie. De Break-In-Box is een aanvulling op onder andere het Provinciespel en de Scholierenbattles. De provincie zoekt enthousiaste docenten die met hun klas willen meedoen. Aanmelden kan via: baasvannoordholland@noord-holland.nl