Stage lopen

Stage lopen of afstuderen in een politieke organisatie als de provincie Noord-Holland? Dat kan.

Of het nu gaat om mobiliteit, natuur of cultuur, de provincie speelt in op ontwikkelingen in de samenleving. Als stagiair(e) kun je daar aan bijdragen. Regelmatig zoeken wij mbo-, hbo-, of wo-stagiair(e)s in allerlei vakgebieden. Wil je stage lopen bij de provincie of meer informatie?

Kijk hier

Hoe is het om stage te lopen bij de provincie Noord-Holland?

Als stagiair bij de provincie draai je mee op een afdeling die aansluit bij jouw opleiding. We overleggen met jou over je stageopdracht en begeleiden je in het wegwijs worden in je team. 

Als je bij ons stage komt lopen, bieden we jou het volgende:

  • Een stageovereenkomst bij de provincie Noord-Holland;
  • De stagevergoeding bedraagt € 625,- bruto per maand, indien je stage langer duurt dan een maand. Dit bedrag is gebaseerd op een werkweek van 36 uur; 
  • Een OV vergoeding wanneer je niet over een studenten-OV beschikt;
  • Begeleiding van een ervaren collega die jou wegwijs maakt binnen de provincie;
  • Veel ruimte om aan je eigen ideeën te werken.

Waar kun je stage lopen?

De provincie is een werkplek voor mensen met veel verschillende beroepsachtergronden. Wist je bijvoorbeeld dat de provincie ook juristen heeft? Of financiële experts? Daarnaast is de provincie eigenaar of beheerder van vele wegen, bruggen en vaarwegen. Vanuit veel opleidingen is er daarom een stageplek bij ons mogelijk.

Mail ons op stage@noord-holland.nl om te kijken hoe jouw opleiding aansluit bij een stageplek.

Maak kennis met andere stagiairs van de provincie 

Bij de provincie lopen al langer stagiairs rond. Een paar stellen we graag aan je voor, zij vertellen wat ze tijdens hun stage hebben gedaan.

Als provincie hebben we bepaalde taken, waar je misschien niet meteen aan had gedacht. Ken je bijvoorbeeld Huis van Hilde? Ons archeologisch depot en museum. Binnen Huis van Hilde willen we met archeologie het fascinerende verleden van onze provincie laten zien. Mark liep er stage en vertelt er graag wat over.

Mark 

Mark"Voor mijn opleiding Cultureel Erfgoed loop ik stage bij het Archeologie museum en depot Huis van Hilde, dat ook onder provincie Noord-Holland valt. Hier doe ik onderzoek naar de menselijke resten in de tentoonstellingen. Het is een hele open en behulpzame werksfeer waar je naar iedereen toe kan lopen om iets te bespreken. Je bent vrij  om je stage zelf vorm te geven. Toen ik aan mijn stage begon, kreeg ik de kans om zelf te kiezen op welke opdracht ik mij wilde richten, en hoe ik te werk ging. Hier werk je samen met iedereen in het museum, ook met de vele vrijwilligers die een belangrijke rol spelen in de organisatie. Al snel word je gezien als collega en betrokken bij de gezellige werksfeer en evenementen. Zeker een aanrader voor stagiaires geïnteresseerd in archeologie, erfgoed of museologie."

Ilias 

Ilias Bouakil"Voor mijn opleiding Juridisch administratief dienstverlener loop ik stage bij de afdeling Subsidies en Inkoop. Heel leerzaam. Ik adviseer en informeer aanvragers over subsidieregelingen en verwijs hen door als dat nodig is. De provincie is een superorganisatie die veel mogelijkheden biedt aan stagiairs. Het is de eerste stageplek waar ik echt het gevoel heb dat ik een steentje bijdraag en waar ik mijn stem kan en mag laten horen. Als stagiair vind je bij de provincie de beste stageplek die je maar kunt wensen." 

Aaron 

Aaron"Voor de opleiding Watermanagement heb ik een minor gevolgd over Integraal Projectmanagement. Hiervoor heb ik drie praktijkdagen in de week meegedraaid bij twee projectteams van de provincie Noord-Holland. De begeleiding was uitstekend en ik heb ook enkele leuke opdrachten mogen uitvoeren. Ik vond het mooi om te zien hoe iedereen zich elke dag weer keihard inzet voor de natuur en verduurzaming van de provincie. Als je daar wat aan wilt bijdragen, zit je hier zeker op je plek! Ik heb me vanaf dag één welkom gevoeld, en kijk met veel plezier terug op deze periode.”

Stageopdrachten

Hieronder staan enkele voorbeelden van stageopdrachten. Deze zijn bedoeld ter informatie en inspiratie, het zijn geen concrete stageplekken.

Statengriffie 

Dit is een voorbeeldopdracht voor een stageplek voor mbo-niveau 4 administratief/juridische dienstverlening.

Als stagiair werk je mee bij de administratieve en financiële afhandeling van alle faciliteiten voor PS-, commissie- en werkgroepvergaderingen. Je zorgt voor het agendabeheer en regelt vergaderfaciliteiten. Ook ben je betrokken bij de publicatie van vergaderstukken, het verwerken van ingekomen en uitgaande post, verwerken en publiceren van schriftelijke vragen, het bijhouden en publiceren van de jaarkalender, CRM-beheer voor geheime verzendingen per post, het beheren van de website en Statensites, het opstellen en verzenden van nieuwsmails en het verwerken van moties. 

Juridische zaken 

Dit is een voorbeeldopdracht voor een stageplek voor een hbo/wo rechten (privaatrecht).

Vind je het leuk om in een politiek-bestuurlijke omgeving te werken in een team van ongeveer 40 juristen? Als stagiair word je ingezet voor de sector Juridische Zaken en de sector Subsidies & Inkoop. De stageopdracht is het inventariseren van alle typen inkoopcontracten die de provincie Noord-Holland aangaat met derden. Dit doe je samen met de aanbestedingsjurist en contractadviseurs van Inkoop. Ook ontwikkel je daar formats voor. Daarnaast maak je kennis met zaken waar een jurist bij een overheidsinstantie mee te maken krijgt. Je woont bijvoorbeeld hoorzittingen bij de bezwaarschriftencommissie of een gerechtelijke instantie bij, maar ook vergaderingen van Provinciale Staten en overleggen met andere disciplines. Na jouw stage heb je een behoorlijk goed beeld van de juridische werkzaamheden van de provincie. 

Solliciteren

Wil jij stage lopen bij de provincie? Stuur dan een open sollicitatie naar stage@noord-holland.nl. Wil je de volgende zaken vermelden in je mail?

  • Het is handig om in je brief al aan te geven in welke richting je interesse ligt. Hier vind je meer informatie over waar de provincie zich mee bezig houdt.
  • Wat jou bijzonder maakt
  • Wat je wil doen en bereiken tijdens je stage
  • De stageperiode, uren en dagen 

Adviseurs stagebureau: Amy van Oyen, Pascalle Beekman en Yvonne Wuck.