Aalsmeerderbrug, Busbrug en Prinses Irenebrug in Uithoorn centraal bediend

De Busbrug bij Uithoorn, de Aalsmeerderbrug en de Prinses Irenebrug bij Uithoorn zijn sinds december de 17e, 18e en 19e Noord-Hollandse brug die op afstand wordt bediend vanuit de provinciale bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard.

De komende jaren sluit de provincie nog eens 21 bruggen en sluizen in Noord-Holland aan op de bediencentrale. Al deze bruggen en sluizen worden dan vanuit de bediencentrale in Heerhugowaard bestuurd.

Bediencentrale
Brug- en sluisbediening vanuit Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard

De volgende brug die aan de beurt komt is de Schoorldammerbrug bij Schoorl. Deze wordt in de winter van 2024 aangesloten op de bediencentrale en, als alles goed verloopt, vanaf dan centraal bediend. Op de pagina Centrale bediening bruggen en sluizen is de planning terug te lezen.

Betere doorstroming

De provincie wil het vervoer over water stimuleren zodat de druk op het wegennet afneemt. Hierdoor verbetert de doorstroming van het wegverkeer en heeft ook de scheepvaart op termijn gemak van ruimere vaartijden en kan daardoor makkelijker doorvaren. Door te werken vanuit 1 centrale hebben we beter overzicht en kunnen we weg- en scheepvaartverkeer meer op elkaar afstemmen. De bruggen en sluizen kunnen (kosten)efficiënt en veilig worden bediend doordat de systemen voor alle bruggen gelijk zijn.

Veilige bediening op afstand

Hoe gaan de brug- en sluisbedienaren in de bediencentrale te werk? Waarom bedienen we steeds meer bruggen centraal? En waarom is dat minstens zo veilig of zelfs veiliger dan bediening vanuit een brugwachtershuisje naast de brug? Dat zie je in onderstaande video (YouTube):

video brugbediening Youtube still 570x338

Meer informatie

U kunt de voortgang van het project volgen op de pagina Centrale bediening bruggen en sluizen. Heeft u vragen of klachten over het project of de werkzaamheden? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail via servicepunt@noord-holland.nl.