Recreatie en toerisme

Vakantieparken

Veel vakantieparken in Noord-Holland zijn van hoge kwaliteit. Ze zijn aantrekkelijk en goed onderhouden om in de smaak te vallen bij consumenten. Criminelen maken ook graag gebruik van voorzieningen uit de bovenwereld en daar zijn vakantieparken een voorbeeld van. Het veilige gevoel van de andere bezoekers kan in het geding komen bij criminele activiteiten op een park. Ook hebben de activiteiten negatieve gevolgen voor de veiligheid en de economische ontwikkeling van een vakantiepark.

Brand in vakantiepark
Bron: Michel van Bergen

Wat voor criminele activiteiten kunt u tegenkomen op vakantieparken?

U kunt bijna beter vragen welke activiteiten kunt u niet tegenkomen. Criminele activiteiten zijn lastig op te sporen en dit is erg tijdsintensief, er gebeurt veel meer dan de politie kan controleren. Het gebrek aan controle maakt vakantieparken aantrekkelijk voor een groot scala aan illegale activiteiten zoals:  

  • Illegale prostitutie   
  • Drugshandel en -productie  
  • Huisvesting illegale arbeiders  
  • Uitbuiting- en mensenhandel  
  • Witwassen  
  • Rondtrekkende criminele bendes (mobiel banditisme) 

Hoe herkent u ondermijning op vakantieparken?  

Met wisselende buren en vaak beschutte plekjes zijn vakantieparken en campings dé ideale verstopplek voor allerlei illegale handelingen. Toch kunt u bepaalde signalen herkennen die niet passen bij een recreatieve omgeving, zoals: 

  • Activiteiten in de nachtelijke uren 
  • Verdachte (chemische) geuren 
  • Meer bezoekers dan slaapplekken in een accommodatie 
  • Veel wisselende bezoekers die zich ook nerveus kunnen gedragen.  

Wat doet de provincie tegen ondermijning op vakantieparken?  

Vakantieparken vallen onder stedelijke ontwikkelingen en daarom is de provincie nauw betrokken bij de ontwikkeling van parken. Zo wordt gekeken of uitbreiding wel handig of haalbaar is. Hierbij spelen economische vitaliteit en de veiligheid rondom een park een rol. Tijdens de coronacrisis werden parken minder bezocht en hadden ze het financieel soms zwaar. Dit maakt hen kwetsbaar. Verloedering ligt op de loer, en criminelen maken graag gebruik van dit soort situaties.

Om deze reden begon de provincie in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem een project om de recreatiesector alerter te maken op ondermijningssignalen. Ook worden gemeenten ondersteund. Ze krijgen meer informatie en daarmee een beter beeld van de parken. Zo worden ongewenste activiteiten zoals ondermijnende criminaliteit eerder gesignaleerd. 

De provincie heeft naast financiële hulp ook veel kennis in huis. Zo heeft de provincie bijgedragen aan de ontwikkeling van een speciaal vakantieparken-ondermijningsdashboard. Hier vindt u analyses over de risico's van bepaalde veiligheidsgebieden, bijvoorbeeld hoeveel incidenten er zijn geweest. Dit is erg waardevol voor beleidmakers en gemeenten.

Melding maken

Let wel op, een criminele indicatie is altijd een combinatie van factoren. Bij verdenkingen kunt u altijd de politie bellen op 0900-8844 en bij nood natuurlijk 112. Wilt u een anonieme melding doen bel dan naar Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of maak een melding via de website.