Veilig werken

Bedreiging en intimidatie 

In een publieke of openbare functie is het tegenwoordig bijna gebruikelijk om te maken te hebben met bedreigingen, intimidatie of agressie. Bijna 6 op de 10 provinciale bestuurders gaven aan dit jaar daar last van te hebben. In 2010-2020 kreeg jaarlijks tussen de 21 en 33 % van de burgemeesters te maken met bedreigingen en intimidatie. 

Veilig werken
Bron: United Photos/ Paul Vreeker

Bedreigingen, agressie en intimidatie komen veelvuldig voor in allerlei lagen binnen het openbaar bestuur van de provincie. Van ambtenaar tot Statenlid, van burgemeester tot commissaris van de Koning. Een ervaring met bedreigingen, agressie en intimidatie is uiteraard heel naar. Een onveilig werkklimaat kan het bestuurlijke en politieke ambt onaantrekkelijk maken. In Haarlem stopte een raadslid omdat de intimidaties te veel werden. Wat doet het met een democratie als niemand deze meer wil besturen? 

Veel berichten zijn een reactie op beleid of zaken die de betreffende persoon aangaat. Zo kan iemand met de dreigingen sturen op beleidsveranderingen of wil diegene besluitvorming omgedaan maken. Dit kan een beangstigend effect hebben op bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren. Ook is er het risico dat hieraan wordt toegegeven. Bedreigingen zetten dus de veilige werkomgeving onder druk en kunnen de integriteit van bestuurders en ambtenaren beïnvloeden. 

Wat doet de provincie hiertegen?  

In het programma ‘Weerbaar Noord-Holland' wordt onder andere gewerkt aan het vergroten van de interne weerbaarheid bij de provincie. Het is lastig om bedreigingen, agressie en intimidatie te verminderen. Daarom is een belangrijk onderdeel van het programma hoe ambtenaren, bestuurders en politici er zelf mee omgaan. Zo krijgen Statenleden een weerbaarheidscursus bij aantreden en leren ze omgaan met agressie. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan thema's zoals integriteit en weerbaarheid bij de eedaflegging voor nieuwe provincieambtenaren.  

Ook de commissaris van de Koning heeft een belangrijke rol. De commissaris is de persoon die de meldingen van de burgemeesters ontvangt en meedenkt over oplossingen of een mogelijk aanpak. Dit staat in bredere lijn met zijn rol om de lokale besturen te ondersteunen.