Podcast Jouw Noord-Holland

Hoe weet een vos waar hij de weg moet oversteken? En hoe gaan we wonen als we allemaal 100 worden? In de podcast Jouw Noord-Holland zoeken wij het antwoord op jouw vragen over Noord-Holland.

Want kun je van afval leven? En wie was eigenlijk de eerste Noord-Hollander? Zomaar wat vragen waarop het antwoord niet voor de hand liggend is. En daarom gaat podcastmaker Rolien Magendans op pad. Met een ecoloog de duinen in of op bezoek bij jonge duurzame ondernemers. En dat allemaal om het antwoord te vinden op die ene vraag. 

Abonneren op Spotify

Abonneren op Apple Podcasts

Stuur jouw vraag in!

Dus wat wil jij nou weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Of over iets heel anders? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien de volgende keer op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken!

Onderwerp insturen

Nieuwste aflevering

 

4. Heeft Noord-Holland genoeg strooizout voor barre winters?


Rolien trekt haar snowboots aan voor de koudste aflevering van het jaar. Ze bezoekt 1 van de steunpunten waar ze alles hoort over gladheidsbestrijding in de provincie. Dat 1 theelepeltje strooizout genoeg is voor het preventief strooien van een vierkante meter wegdek bijvoorbeeld. En dat voor een strooiactie in de sneeuw 100 voertuigen uitrijden om 1.100 kilometer weg, busbaan en fietspad begaanbaar te houden. Hoe verloopt zo’n operatie? Is er in Noord-Holland genoeg strooizout voor barre winters? En wat heeft gras te maken met gladheid?

Bekijk hier de shownotes

Eerdere afleveringen

Seizoen 2
 

3. Reizen we straks in 5 minuten van Amsterdam naar Brussel?


Rolien maakt kennis met het vervoer van de toekomst. Ze gaat langs bij Hardt Hyperloop, de startup die werkt aan een futuristisch vervoerssysteem. Hoe ver zijn ze? Gaan wij het nog meemaken dat we met 1.000 kilometer per uur via een buis naar ons werk worden geschoten? En is de auto straks verleden tijd? Ook bezoekt Rolien de bloemenveiling in Aalsmeer waar een proef komt met de cargoloop. Hier hoort ze wat het scheelt als alle bloemen niet meer met vrachtwagens vervoerd hoeven te worden.

Bekijk hier de shownotes

2. Hoe vervang je een schroefje bovenin een windmolen?
 

Op 120 meter hoogte werken is voor windmolenmonteurs dagelijkse kost. Hoe vervangen zij een schroefje bovenin een turbine? En hoelang duurt dat? In het grootste Nederlandse windmolenpark op land, in Wieringermeer, legt onderhoudsmanager Marcel Gorter het Rolien uit. Daarna gaat ze langs bij Marco Berkhout, programmamanager Regionale Energie Strategieën (RES) om hem te vragen hoeveel windmolens er nog nodig zijn om in 2050 energieneutraal te zijn. 

Bekijk hier de shownotes  

1. Hoe maken we van Noord-Holland een gruttoparadijs?

 

Noord-Holland is een echte weidevogelprovincie. Wist je dat 15% van alle grutto’s in Europa broedt in Noord-Holland? Toch blijft de populatie afnemen. Rolien vogelt uit hoe we van Noord-Holland een gruttoparadijs maken. Ze gaat langs bij boer Dick Hos die beschrijft hoe hij weidevogels een plezier doet met koeienpoep. Ecoloog Martin Witteveldt vertelt over het actieplan weidevogels en geeft tips waarmee inwoners de nationale vogel kunnen helpen.

Bekijk hier de shownotes

Seizoen 1
 

10. Verwarmt het binnenste van de aarde straks jouw huis?
 

Wist je dat 40% van alle energie in Nederland wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen en gebouwen? Als we van het gas af willen, kan warmte uit het binnenste van de aarde een oplossing zijn om verder te verduurzamen. Hoe komt die aardwarmte van kilometers diepte in jouw huis? Rolien vraagt expert Frank Schoof hoe dit werkt en bezoekt 1 van de 3 Noord-Hollandse geothermie-installaties. In Heemskerk ziet ze hoe de kassen van Floricultura al worden verwarmd met aardwarmte.

9. Waar zijn de 1000 eilanden van Noord-Holland gebleven?


Nog niet eens heel lang geleden had Noord-Holland een ‘Rijk der 1000 eilanden’. Als ronkende reisgidstitel had deze ‘droombestemming’ een stoet eilandhoppers naar de provincie kunnen lokken. Maar zover kwam het niet. Wat is er gebeurd met de 1000 eilanden van Noord-Holland? En waar diende die waterige lappendeken voor? Rolien onderzoekt het in Broek op Langedijk met archeoloog Frans Diederik. Maar wat hebben een exotisch klinkend eilandenrijk en kool met elkaar te maken?

8. Eten we straks allemaal insecten en zeewier?


In Noord-Holland vinden mooie duurzame voedselinitiatieven plaats met zeewier, slateelt op water en zelfs buffelmozzarella. Rolien gaat op zoek naar het eten van de toekomst. Bij poelier Ruig hoort ze hoe je insecten kunt verwerken in je maaltijd en hoe gezond die zijn. Gedeputeerde Ilse Zaal vertelt hoe we bewust en gezond kunnen blijven eten met een goede prijs voor consument én boer. En wat vinden de ‘proefkonijnen’ in huize Magendans van snacks met pootjes?

7. Wat gebeurt er met een gewonde egel langs de weg?


Wat moet je doen als je een gewond dier vindt langs de provinciale weg? Voor het antwoord klopte Rolien aan bij weginspecteur Arjen Timmers die vaak als eerste ter plaatse is na een melding. Ook bezoekt ze een wildopvangcentrum waar ze alles leert over eerste hulp bij egel-ongelukken. Waarom hebben de patiënten een speciaal slaapzakje? Hoe groot is hun overlevingskans? En waarom stinkt het zo in de opvang?

6. Wie was de eerste Noord-Hollander?
 

Wie was de eerste Noord-Hollander? En hoe zag Noord-Holland er eeuwen geleden eigenlijk uit? Rolien zoekt én vindt de antwoorden in Huis van Hilde, het archeologiemuseum en -depot van de provincie Noord-Holland. Ze spreekt er met beleidsadviseur archeologie Rob van Eerden, maakt een reis door de tijd en heeft een ontmoeting met Cees de Steentijdman. Zo ontstaat een levendig beeld van de Noord-Hollander van eeuwen geleden. 

5. Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek?
 

Waarom zitten er zo weinig vrouwen in de politiek? Rolien zoekt het antwoord met Liza Mügge, hoofddocent politicologie van de UvA. Met haar bespreekt ze onder meer hoe belangrijk het is dat kinderen goede voorbeelden te zien krijgen van beroepen die ze kunnen gaan doen. Daarnaast gaat Rolien in gesprek met Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede. Zij gaat in op rare vragen tijdens sollicitatiegesprekken en op het belang van een samenleving waarin iedereen kan meedoen.

4. Kun je helemaal van afval leven?
 

Kun je helemaal van afval leven? Rolien gaat dit keer op zoek naar het antwoord met expert circulaire economie Franck Kuiper van de provincie Noord-Holland. Met hem bespreekt ze onder meer de vraag of we vroeger, toen we nog kleding repareerden en sokken stopten, niet veel circulairder leefden. En wat doet de provincie om die zogenoemde circulaire economie verder te helpen? Ook spreekt Rolien met Bob Vos van het Amsterdamse bedrijf Polimeer. Daar verwerken ze plastic afval tot duurzame nieuwe producten als meubels en lampen. Hoe kwam dat idee tot stand? En hoeveel plastic tasjes zitten er in een lamp?

3. Waar gaan we wonen als we allemaal 100 worden?
 

Er wonen steeds meer mensen in Noord-Holland. En we worden ook steeds ouder. En de woningmarkt in Noord-Holland is al aardig overbelast. Hoe gaan we dat aanpakken, als we straks allemaal veel ouder worden? Is er dan nog wel genoeg woonruimte voor iedereen? Of moeten we heel anders gaan wonen? Rolien ging op pad met bouwambassadeur Lex Brans en stelde hem die ene vraag: waar gaan we wonen als we allemaal 100 worden? 

2. Hoe slim is een slim verkeerslicht eigenlijk?
 

Slimme verkeerslichten. Je hoort er steeds vaker iets over. Hoeven we daardoor nooit meer in de regen op de fiets te wachten voor rood licht? En is het remmen en optrekken, en daardoor ook de uitstoot, door vrachtverkeer hierdoor verleden tijd? Rolien zocht het voor je uit langs de N205 in de buurt van Schiphol. Want daar worden deze slimme verkeerslichten getest. Ze sprak met John Steendijk, die alles weet over deze verkeerslichten. En uiteindelijk krijg je antwoord op de ene vraag: hoe slim is een slim verkeerslicht nou eigenlijk?

1. Hoe weet een vos waar hij de weg moet oversteken?
 

Fietsend of rijdend ben je vast al eens onder zo’n brug met natuur doorgereden. Ziet er altijd mooi uit. Maar hoe weet een vos nou eigenlijk dat hij precies daar de snelweg moet oversteken? Rolien trok met ecoloog Judith Weijers van de provincie Noord-Holland de duinen in bij Zandvoort. Want hoe bouw je zo’n natuurbrug nou eigenlijk? Waarom zijn die bruggen er? Is de vos nou zo slim? En je krijgt natuurlijk het antwoord op die éne vraag: hoe weet een vos waar hij de weg moet oversteken?

Trailer

Uitgelicht