Statenlid in beeld: Michel Klein (ChristenUnie)

(03 maart 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Michel Klein van de ChristenUnie.

Michel Klein Statenlid voor de ChristenUnie in de provincie Noord-Holland
 

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Al vanaf m’n middelbareschooltijd ben ik geïnteresseerd in de politiek. Ik heb me aangesloten bij de lokale fractie van de ChristenUnie in mijn woonplaats Bussum omdat ik het waardevol vond om mee te denken over keuzes die in de gemeente gemaakt worden. Ik ben commissielid geworden en later ook gemeenteraadslid. Toen we niet herkozen werden voor de gemeenteraad, werd ik gevraagd voor de provinciale lijst. Toen ik me erin verdiepte zag ik dat de provincie een heel onderscheidende rol heeft in een aantal actuele thema’s, bijvoorbeeld de natuur en de energietransitie. Daardoor werd ik snel enthousiast.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het is heel erg interessant. Ik heb een brede interesse en je komt als Statenlid met allerlei thema’s in aanraking. Je ontmoet allerlei experts en belangengroepen: mensen die heel goed weten wat er speelt. Ik zeg weleens gekscherend dat je van statenlidmaatschap een aaneenrijging kan maken van werkbezoeken en gesprekken met mensen. Je komt op heel veel plekken waar je anders niet komt. Het is wel een hele uitdaging om het in te passen naast mijn werk op de universiteit. Want ik ben toch zeker 2 dagen per week bezig met het statenlidmaatschap.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Als ik kijk naar de grote uitdaging waarvoor we staan, dan denk ik dat het belangrijk is om samen te werken aan een toekomstbestendige landbouw. Ik hoop dat we over de polarisatie die er is heen kunnen stappen en samen kunnen kijken hoe we de landbouw in Noord-Holland kunnen vormgeven, zodat die in evenwicht is met de bodem, met de omgeving en de natuur. En op zo’n manier dat het voor boeren mogelijk blijft om hun beroep goed uit te oefenen.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik ben geboren in Waterland. Hoewel ik jaren in Amsterdam heb gewoond, vind ik het weidelandschap daar nog steeds een van de mooiste plekken. Ik woon nu in Bussum. Dat ligt heel mooi tussen mooie natuurgebieden, met aan de ene kant het Naardermeer op loopafstand en aan de andere kant de heide en de Gooische bossen. Maar het afgelopen weekend was ik op Texel en dat is ook prachtig.

Over Michel Klein

Michel Klein woont met zijn vrouw en 3 dochters in Bussum. Als hobby heeft hij zijn woning energieneutraal gemaakt. Hij werkt als onderzoeker naar kunstmatige intelligentie op de Vrije Universiteit van Amsterdam.