Willem Arondéuslezing

Jaarlijks nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit de Willem Arondéuslezing te houden. Met de lezing willen Provinciale Staten de herinnering aan kunstenaar en verzetsstrijder Willem Arondéus levend houden.

Willem Arondéus (1894-1943) was een moedig en eigenzinnig mens. Al op jonge leeftijd kwam hij openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit. In die dagen - begin vorige eeuw - een ongewone en gedurfde houding die indruiste tegen de heersende opvattingen, ook zoals die golden in de liberale kunstenaarskring waarin Arondéus verkeerde.

Tijdens de bezettingsjaren ‘40-’45 was hij actief in het kunstenaarsverzet en een van de leiders van de overval in 1943 op het Amsterdams bevolkingsregister, een daad waarvoor hij met zijn leven heeft geboet. In de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem hangen enige door hem vervaardigde wandkleden.

Willem Arondéuslezing 2018 door Nazmiye Oral

De Willem Arondéuslezing 2018 werd op 8 mei gehouden door vrijdenker Nazmiye Oral.
Nazmiye Oral spreekt dan over ‘hoe het verspreiden van valse informatie’ en ‘het verdraaien van feiten’ ons steeds dieper in een leugenachtige slaap sussen, die ons uiteindelijk onze vrijheid kan kosten. Ook is zij ingegaan op de Bijbelse zin ‘de waarheid zal je bevrijden’. Hier is de tekst van haar lezing te lezen (download, pdf, 75kB)

Nazmiye Oral houdt de Willem Arondéuslezing in 2018

Nazmiye Oral is onder meer bekend van de theatervoorstelling ‘Niet meer zonder jou’. Ze won een Gouden Kalf voor haar rol in de film ‘In vrijheid’. In de strijd voor ‘kunnen zijn wie je bent’ en ‘vrijheid van meningsuiting’, ligt de overeenkomst tussen verzetsheld Willem Arondéus en schrijfster en theatermaakster Nazmiye Oral.