Nieuws

 • Oog voor natuur in je eigen stad

  26 januari 2018 Oog voor natuur in je eigen stad Volgens de makers van de film ‘De Wilde Stad’ realiseren maar weinigen zich dat je voor natuur ook in de stad moet zijn. “Van de 40.000 soorten die in Nederland voorkomen, kun je er 10.000 in de stad aantreffen.”
 • Werkzaamheden natuurgebied Waalenburg dit voorjaar van start

  25 januari 2018 Werkzaamheden natuurgebied Waalenburg begin 2018 van start De provincie Noord-Holland heeft bouwborden geplaatst in natuurgebied Waalenburg op Texel. Dit voorjaar beginnen de werkzaamheden in het natuurgebied.
 • ‘Coole vogels’ wint filmwedstrijd tijdens kinderpremière Wilde Stad

  24 januari 2018 'Coole vogels' wint filmwedstrijd De kinderen van de Prinses Margrietschool uit Utrecht hebben met hun film ’Coole vogels in het Julianapark’ de filmwedstrijd “maak zelf een natuurfilm” gewonnen.
 • Miljoenenimpuls voor Noord-Holland

  19 januari 2018 Miljoenenimpuls voor Noord-Holland Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen € 69 miljoen extra investeren in energietransitie, duurzame economie, mobiliteit en natuur.
 • Laatste fase werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas op Texel

  15 januari 2018 Laatste fase werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas op Texel Afbeelding Vorige week is de provincie Noord-Holland aan de laatste fase van de werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas op Texel begonnen.
 • Waterkever en hermelijn profiteren van natuurlijke oevers

  03 januari 2018 Waterkever en hermelijn profiteren van natuurlijke oevers Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stellen bijna € 700.000 beschikbaar voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers in en langs provinciale vaarwegen in Noord-Holland. De aanleg van deze oevers is goed voor de waternatuur, de waterkwaliteit en de natuur op het land. Met het bedrag kan een flink deel van de aanleg van de in kaart gebrachte oevers worden bekostigd.
 • Aan de slag met de Oostelijke Vechtplassen

  06 december 2017 Aan de slag met de Oostelijke Vechtplassen 21 organisaties hebben hun handtekening gezet om de Oostelijke Vechtplassen klaar te maken voor de toekomst.
 • Inspecteurs RUD houden natuur schoon, heel en veilig

  06 december 2017 Inspecteurs RUD houden natuur schoon, heel en veilig Illegale mountainbikeroutes, quad-rijders door de duinen of stropers. Het zijn maar een paar van de vele overtredingen waar de inspecteurs van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) mee te maken hebben. Een ochtend mee op pad.
 • Campagne tegen stropers van start

  24 november 2017 Campagne tegen stropers van start Stroperij komt steeds vaker en op grotere schaal voor in onze natuurgebieden. Steeds meer mensen verlaten de natuur met tassen en emmers vol eten om te verkopen.
 • Alle hens aan dek voor de weidevogel

  23 november 2017 Weidevogels blijven extra aandacht verdienen De provincie Noord-Holland investeert de komende jaren extra geld in het verbeteren van de leefgebieden voor weidevogels.
 • Werkzaamheden natuurgebied Waalenburg uitgevoerd door Boskalis/KWS

  23 november 2017 Werkzaamheden natuurgebied Waalenburg uitgevoerd door Boskalis/KWS De provincie Noord-Holland start volgend jaar met de werkzaamheden in het natuurgebied Waalenburg op Texel. Aannemerscombinatie Boskalis/KWS, lokaal bekend als combinatie Tessel die momenteel werk de dijkversterking op Texel, gaat de werkzaamheden uitvoeren. 
 • Bewoners Naarden-Bussum bijgepraat over spoorwerkzaamheden

  16 november 2017 Bewoners Naarden-Bussum bijgepraat over spoorwerkzaamheden Dinsdag 14 november 2017 lieten omwonenden zich bij Jan Tabak in Bussum bijpraten over de voortgang van de werkzaamheden die ProRail in 2019 gaat uitvoeren in de omgeving van Naarden en Bussum.
 • Werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas op Texel verlopen voorspoedig

  16 november 2017 Werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas op Texel verlopen voorspoedig Deze week heeft de provincie Noord-Holland het fietspad in natuurgebied Hanenplas op Texel afgerond.
 • Verdubbelactie crowdfunding voor natuur groot succes

  10 november 2017 Verdubbelactie crowdfunding voor natuur groot succes De provinciale actie om particuliere natuurinitiatieven met crowdfunding te stimuleren is een succes.
 • Schoolplein Challenge: welke klas wint € 500,-?

  08 november 2017 Schoolplein Challenge: welke klas wint € 500 ? Opsomming De makers van de film 'De Wilde Stad' dagen leerlingen van basisscholen en hun leerkrachten uit om een filmpje te maken over de dieren en planten op of in de buurt van het schoolplein.
 • Noord-Hollandse natuurvrijwilligers goed gemutst aan de slag

  26 oktober 2017 Noord-Hollandse natuurvrijwilligers goed gemutst aan de slag Noord-Hollandse natuurvrijwilligers doen hun werk met plezier, zijn erg gemotiveerd en geven hun werk gemiddeld een 7,6. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek naar de tevredenheid onder 1000 natuurvrijwilligers.
 • Help met wilde dieren spotten op Wildspotter.nl

  25 oktober 2017 Help met wilde dieren spotten op Wildspotter.nl Reeën, vossen en bunzings maken nu al gebruik van het nieuwe ecoduct bij Bloemendaal. Met wildspotter.nl onderzoekt de provincie Noord-Holland welke en hoeveel dieren gebruik maken van zulke natuurbruggen. En jij kan daar bij helpen! Meld je aan via Wildspotter.nl.
 • Natuurbrug Zeepoort genomineerd voor Betonprijs 2017

  17 oktober 2017 Natuurbrug Zeepoort genomineerd voor Betonprijs 2017 De natuurbrug Zeepoort in Bloemendaal is genomineerd voor de Betonprijs 2017. De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarbij beton op een bijzondere wijze is toegepast.
 • Zenderonderzoek schieraal Noordzeekanaal

  09 oktober 2017 Zenderonderzoek schieraal Noordzeekanaal Elke winter trekken meer dan honderdduizend schieralen (volwassen palingen) vanuit de polders rondom het Noordzeekanaal naar de Noordzee.
 • Provincie Noord-Holland investeert € 194 miljoen in natuur

  27 september 2017 Provincie Noord-Holland investeert € 194 miljoen in natuur Extra kilometers fiets- en wandelpad, een grotere variatie aan dieren en planten, weidevogelbeheer en het afmaken van het Natuurnetwerk Nederland.
 • Gezond naar buiten op eerste Beleefdag Noord-Holland

  25 september 2017 Gezond naar buiten op eerste Beleefdag Noord-Holland Opsomming Buiten zijn in de natuur is gezond! Uit onderzoek blijkt dat er een directe link is tussen groen en gezondheid.
 • Informatiemarkt over natuurgebied Waalenburg

  22 september 2017 Informatiemarkt over natuurgebied Waalenburg De provincie Noord-Holland houdt op dinsdagavond 26 september tussen 19.00 en 21.30 uur een informatiemarkt op het gemeentehuis in Den Burg over het natuurgebied Waalenburg. Op deze inloopavond lichten de provincie en projectpartners de plannen toe en beantwoorden zij vragen.
 • Provincie start opruimwerkzaamheden in natuurgebied Hanenplas

  21 september 2017 Provincie start opruimwerkzaamheden in natuurgebied Hanenplas Deze week start de provincie Noord-Holland met voorbereidende werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas op Texel.
 • Pilot Buitenpoorten brengt het landschap dichterbij

  20 september 2017 Pilot Buitenpoorten brengt het landschap dichterbij Slimme marketing en een goed ruimtelijk ontwerp zorgen voor meer bezoekers aan natuur- en recreatiegebieden in de Metropoolregio Amsterdam. Dat is de belangrijkste uitkomst van de ‘pilot Buitenpoorten’.
 • Feestelijke opening Natuurbrug Zeepoort in Bloemendaal

  15 september 2017 Feestelijke opening Natuurbrug Zeepoort in Bloemendaal De natuurbrug Zeepoort over de Zeeweg in Bloemendaal is klaar. Dat viert de provincie met alle betrokkenen én natuurliefhebbers. Vrijdag 15 september is de natuurbrug officieel geopend. Op zaterdag 16 september is er een publieksdag met allerlei gratis activiteiten voor jong en oud.
 • September in het teken van Landschap en natuur

  27 december 2017 September in het teken van Landschap en natuur Natuur en landschap staan de hele maand september in de schijnwerpers in Noord-Holland. Naast de Landschapstriënnale met ruim 50 activiteiten is er deze maand ook het MOOOISTE landschapsfestival, de nationale Natuurtop en de opening van de natuurbrug Zeepoort. Een maand vol excursies, tentoonstellingen en debatten.
 • Publieksdag natuurbrug Zeepoort in bezoekerscentrum De Kennemerduinen

  04 september 2017 Publieksdag natuurbrug Zeepoort in bezoekerscentrum De Kennemerduinen Opsomming De natuurbrug Zeepoort over de Zeeweg in Overveen, Bloemendaal, is klaar. Om de opening en de overdracht van de provincie Noord-Holland aan beheerder PWN te vieren is er bij het bezoekerscentrum De Kennemerduinen een publieksdag georganiseerd.
 • Provincie zoekt Bedrijvig Groen

  31 augustus 2017 Provincie zoekt Bedrijvig Groen De provincie Noord-Holland heeft onder de naam Bedrijvig Groen een prijsvraag uitgeschreven om bedrijventerreinen groener en daarmee aantrekkelijker te maken voor mens én dier.
 • Werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas van start en financiering van STIFT rond

  25 augustus 2017 Werkzaamheden in natuurgebied Hanenplas van start en financiering van STIFT rond De provincie Noord-Holland start in september met de werkzaamheden aan natuurgebied Hanenplas op Texel. De natuur krijgt de komende jaren een impuls, het gebied wordt uitgebreid en een aan te leggen fietspad biedt nieuwe mogelijkheden om van de natuur te genieten. Toeristisch investeringsfonds STIFT kende subsidie toe voor het nieuwe fietspad.
 • Provincie keurt Faunabeheerplan goed

  20 juli 2017 Provincie keurt Faunabeheerplan goed 10 diersoorten die veel schade veroorzaken mogen, onder voorwaarden, zonder ontheffing bestreden worden in Noord-Holland.
 • Provincie verdubbelt crowdfunding voor natuur

  19 juli 2017 Provincie verdubbelt crowdfunding voor natuur Wie plannen heeft voor stadsnatuur, een bijenlint, een tiny forest of een ander natuurinitiatief in Noord-Holland kan maximaal € 5.000,- ontvangen van de provincie mits zij de andere helft via crowdfunding ophalen.
 • Oostelijke Vechtplassen: op weg naar gebiedsakkoord

  06 juli 2017 Oostelijke Vechtplassen: op weg naar gebiedsakkoord Ruim 20 bij de Oostelijke Vechtplassen betrokken (semi-) overheden, bewoners- en natuurorganisaties en ondernemers hebben de intentie uitgesproken om een groot aantal problemen in dit gebied samen aan te pakken.
 • De mus een beschermd dier?

  04 juli 2017 De mus een beschermd dier? Het aantal soorten planten en dieren is wereldwijd met 58% afgenomen in de laatste 45 jaar. Nederland is hier geen uitzondering op. Van alle Europese landen is de afname in Nederland het grootst.
 • Brakke natuur onder de rook van Amsterdam

  22 juni 2017 Brakke natuur onder de rook van Amsterdam Kluut De Houtrakpolder tussen Amsterdam en Haarlem krijgt 57 hectare bijzondere natuur. De provincie Noord-Holland trekt daar € 900.000,- voor uit.
 • In actie voor de tapuit

  16 juni 2017 In actie voor de tapuit Het gaat slecht met de tapuit want het aantal broedparen neemt af. De tapuit is een bijzonder mooie broedvogel waar er nog maar weinig van over zijn (250 paartjes in heel Nederland).
 • De Vuntus weer open voor recreanten

  14 juni 2017 De Vuntus weer open voor recreanten Natuurgebied de Vuntus is weer geopend voor wandelaars, fietsers en waterliefhebbers.
 • Provincie investeert in karakteristieke natuurlijke landschapselementen

  13 juni 2017 Provincie investeert in karakteristieke natuurlijke landschapselementen De provincie Noord-Holland stelt vanaf volgend jaar subsidie beschikbaar voor het natuurbeheer van een aantal karakteristieke landschapselementen in de provincie.
 • Natuurbrug Zeepoort over de Zeeweg bijna klaar

  12 juni 2017 Natuurbrug Zeepoort over de Zeeweg bijna klaar Opsomming De afgelopen periode is hard gewerkt rond de natuurbrug Zeepoort aan de Zeeweg. De bovenkant van de brug is klaar, de middenberm is netjes afgewerkt en de tijdelijke asfaltstrook die nodig was om het verkeer van de ene naar de andere rijbaan te kunnen geleiden, is verwijderd.
 • Otter, ringslang, fietser en wandelaar samen door tunnel

  06 juni 2017 Otter, ringslang, fietser en wandelaar samen door tunnel Fietsers, wandelaars én dieren gaan profiteren van de tunnel en de faunapassages die de provincie Noord-Holland laat aanleggen onder de spoorlijn bij het Naardermeer.
 • Inschrijving provinciale pachtgronden voor 2018 gestart

  02 juni 2017 Inschrijving provinciale pachtgronden voor 2018 gestart De provincie Noord-Holland wil met de gronden die zij verpacht bijdragen aan biodiversiteit, waterkwaliteit, duurzame landbouw en natuurwaarden. Daarom stelt zij voorwaarden aan de agrariërs die de gronden willen pachten. Wie in 2018 grond van de provincie wil pachten kan dat tot uiterlijk 30 juni laten weten.
 • Provincie gaat handhaven om natuur te beschermen

  31 mei 2017 Provincie gaat handhaven om natuur te beschermen Per 1 januari 2017 hebben de provincies nieuwe bevoegdheden en taken gekregen met de komst van de Wet natuurbescherming. Deze wet vervangt de Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet en Boswet. De wet dient ter bescherming van gebieden, plant- en diersoorten en bossen.
 • Vondelpark en duinen populair in Noord-Holland

  31 mei 2017 Vondelpark en duinen populair in Noord-Holland Gaasperplas, Loosdrechtse Plassen of Texel Bos en duin? Dit zijn drie van de in totaal 65 natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland waar de populariteit is gemeten.
 • Grootschalige renovatie waterzuivering Naardermeer

  30 mei 2017 Grootschalige renovatie waterzuivering Naardermeer Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat de waterzuiveringsinstallatie bij het Naardermeer grootschalig renoveren. De installatie haalt fosfaat uit het Vecht-water vóórdat het water het Naardermeer instroomt.
 • Noord-Holland wil investeren in de Oostelijke Vechtplassen

  18 mei 2017 Noord-Holland wil investeren in de Oostelijke Vechtplassen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen geld beschikbaar stellen voor het gebiedsakkoord voor het Oostelijk Vechtplassengebied. In de Kaderbrief 2018 is hiervoor € 11,9 miljoen beschikbaar gesteld.
 • Wildspotten vanuit je luie stoel

  11 april 2017 Wildspotten vanuit je luie stoel Met tientallen camera’s monitort de provincie Noord-Holland welke dieren gebruik maken van de faunapassages.
 • Provincie Noord-Holland in gesprek met omgeving voor herstel Natura 2000-gebieden

  31 maart 2017 Provincie Noord-Holland in gesprek met omgeving voor herstel Natura 2000-gebieden De provincie Noord-Holland wil meer in gesprek met de omgeving als het gaat om de toekomstige herstelmaatregelen in Natura 2000-gebieden. Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie.
 • Duinlandschap Noord-Holland hersteld

  30 maart 2017 Duinlandschap Noord-Holland hersteld Het duinlandschap in Noord-Holland is een van de parels van de Noord-Hollandse natuur. Om dit beschermde natuurgebied optimaal te behouden en waar nodig te herstellen zijn voor de verschillende gebieden die deel uitmaken van de duinstrook beheerplannen opgesteld. De plannen zijn opgesteld in samenspraak met de omgeving. U kunt de conceptplannen in zien van 30 maart 2017 tot en met 10 mei 2017. In deze periode kunt u op het plan reageren door een zienswijze in te dienen.
 • Nieuw land in de Loosdrechtse plassen

  24 maart 2017 Nieuw land in de Loosdrechtse plassen Vijf bestuurders zitten op hun knieën aan de rand van het drijvende ponton in de Loosdrechtse plassen. Onder een mooi lentezonnetje knopen ze de laatste wilgentakken aan een raster dat over een lengte van 250 meter het water insteekt. Deels is het raster al gevuld met bagger, om een idee te krijgen hoe de legakker langs de Muyeveldse Wetering er straks uit gaat zien.
 • Timelapse bouw natuurbrug Zeepoort

  23 maart 2017 Timelapse bouw natuurbrug Zeepoort De werkzaamheden aan de natuurbrug Zeepoort zijn in volle gang. Het betonnen dak van de natuurbrug is gestort. Deze moet de komende weken uitharden.
 • Meer duidelijkheid voor Westpoort en Hoogtij over Programma Aanpak Stikstof

  22 maart 2017 Meer duidelijkheid voor Westpoort en Hoogtij over Programma Aanpak Stikstof Bedrijven op de bedrijventerreinen Westpoort en Hoogtij die zich willen vestigen of die willen uitbreiden krijgen meer duidelijkheid over de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Nieuwe beleidsregels van de provincie Noord-Holland in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) moeten ervoor zorgen dat de bedrijven in het havengebied rond Amsterdam niet meer depositieruimte aanvragen dan ze nodig hebben. De nadere beleidsregels zijn opgesteld in samenwerking met het havenbedrijf Amsterdam, gemeente Zaanstad en met de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord.
 • Ontdek het Noord-Hollandpad op Texel

  22 maart 2017 Ontdek het Noord-Hollandpad op Texel Wandelliefhebbers kunnen op 12 april 2017, samen met gedeputeerde Jaap Bond, etappe 2 van het Noord-Hollandpad op Texel lopen.
 • ‘De Wilde Stad’ voor jongeren

  21 maart 2017 'De Wilde Stad' voor jongeren De provincie Noord-Holland sponsort de film ‘De Wilde Stad’. Door samen met de makers van de film op te trekken wil de provincie jongeren laten zien hoe mooi natuur in je eigen omgeving is.
 • Programma Aanpak Stikstof aangepast

  20 maart 2017 Programma Aanpak Stikstof aangepast Opsomming Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is geactualiseerd voor 2017. De provincie Noord-Holland en de andere provincies hebben op 31 januari ingestemd met de aanpassingen van het Rijk.
 • Betonnen dak natuurbrug Zeepoort gestort

  14 maart 2017 Betonnen dak natuurbrug Zeepoort gestort Zaterdagmiddag In het weekend van 11 en 12 maart 2017 werd het beton gestort voor het dak van de natuurbrug Zeepoort, dat verrijst langs de Zeeweg in Bloemendaal.
 • Subsidie voor agrariërs die uit natuurgebied verhuizen

  10 maart 2017 Subsidie voor agrariërs die uit natuurgebied verhuizen Agrariërs die geen mogelijkheden zien voor natuurbeheer en hun bedrijf uit een natuurgebied willen verplaatsen, kunnen daarbij hulp krijgen van de provincie Noord-Holland. Zo ontstaat ruimte voor het Natuurnetwerk Nederland. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor jaarlijks € 500.000 beschikbaar.
 • Kaas is goed voor weidevogels

  Kaas is goed voor weidevogels prijsvraag 'Rondje Rondehoep’, zo heet de kaas die Mathilde van Otterloo en Joost van der Kroon maken. Kaas die goed is voor de weidevogels bij Amsterdam. Want een deel van de verkoopopbrengst gaat naar het weidevogelbeheer. Met deze kaas wonnen de kaasmakers 8 maart 2017 €15.000 met de prijsvraag Amstelland Natuurlijk Culinair voor het meest duurzame streekproduct uit Amstelland.
 • Kappen zieke bomen langs provinciale wegen N243 (Beemster) en N247 (Scharwoude)

  Kappen zieke bomen langs provinciale wegen N243 Beemster en N247 Scharwoude Bij een aantal bomen langs de Schermerhornerweg in Beemster (N243) en tussen Edam en Scharwoude (N247) is essentaksterfte geconstateerd. Om te voorkomen dat de veiligheid van de weggebruikers in gevaar komt, worden de zieke bomen tussen 13 en 17 maart 2017 gekapt.
 • Weidevogels blijven extra aandacht verdienen

  09 maart 2017 Weidevogels blijven extra aandacht verdienen De weidevogel is niet weg te denken uit het Noord-Hollands landschap. Daarom investeert de provincie Noord-Holland ook in 2017 in zijn leefgebied.
 • Let op! Broedseizoen start in maart

  28 februari 2017 Let op! Broedseizoen start in maart Om vogelnesten maar ook konijnen, hazen, hagedissen en das beter te beschermen tegen verstoring door recreanten in de natuur is er een voorlichtingscampagne gestart.

Uitgelicht