Buitenpoorten

Buitenpoorten zijn spoorwegstations op het snijvlak van stad en land, die als startpunt gebruikt worden om van het buitenleven te genieten. Door via marketing bekend te maken dat het landschap vlakbij is en door van de stations aantrekkelijke plekken te maken om te verblijven. Dat kan door het verbeteren van routes en bewegwijzering naar recreatiegebieden, maar ook door extra voorzieningen zoals een café of restaurant dichtbij het station.

Toegang tot de natuur

Steden worden steeds drukker en voller, waardoor steden verdichten door nieuwe bebouwing. Mensen zoeken om tot rust te komen een groene omgeving op. Natuurgebieden zijn dichtbij en liggen op 20 minuten afstand van de stad. De provincie wil dat toeristen en recreanten een duurzaam vervoermiddel pakken, namelijk de trein. Daarom hebben we in de Metropoolregio Amsterdam gekeken welke stations op goed bereisbare afstand dicht bij de natuur liggen.

Buitenpoorten: toegangspoorten naar het landschap
Wat is het idee achter Buitenpoorten? In deze video nemen ontwikkelaars u mee.

Om van stations toegangspoorten te maken naar de natuur moet de nabijheid van het landschap al gevoeld worden op het station zelf. Ook worden recreanten via duidelijke routes geleid naar diverse recreatiemogelijkheden, zoals wandel- en fietsroutes. We helpen natuurliefhebbers op weg door de bewegwijzering naar recreatiegebieden te verbeteren, actuele natuurinformatie over de seizoenen te geven, maar ook door extra voorzieningen te bieden, zoals een café of restaurant dichtbij het station.

Pilot Santpoort Noord

Om te onderzoeken hoe stations het beste ingericht kunnen worden als buitenpoort is in 2019 gestart met station Santpoort Noord. Dit station geeft toegang tot natuurgebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De pilot op Santpoort Noord is een samenwerking van provincie, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente Velsen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Om mensen naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland te leiden, werd op station Amsterdam Centraal een ‘tiny forest’ ingericht. Hier vingen treinreizigers een glimp op van welke planten en dieren te ontdekken zijn in het natuurgebied. Op deze manier werden dagjesmensen verleid de trein naar Santpoort Noord te pakken. Station Santpoort Noord werd tijdelijk aantrekkelijker ingericht met natuurbeelden op het perron en in de voetgangerstunnels. Daarnaast werd een nieuwe route naar het Nationaal Park Zuid-Kennemerland gemaakt om de verbinding met het station en de entrees van het natuurgebied te versterken. Eenmaal buiten kwamen reizigers in aanraking met informatiepanelen met daarop de bezienswaardigheden en recreatieve routes in de directe omgeving.

Na de pilot van een half jaar zijn de aanpassingen op het station verwijderd en de resultaten samen met alle partners geëvalueerd. In samenwerking met gemeente Velsen en andere partners, wordt nu gewerkt aan een plan voor de verbetering van de inrichting van het station en stationsgebied.

Handboek Buitenpoorten

Om de kennis die is opgedaan tijdens pilot Santpoort Noord te delen met overheden en vervoerders die aan de slag willen met buitenpoorten, is er het Handboek Buitenpoorten. Het Handboek laat zien wat de ingrediënten voor een buitenpoort zijn en hoe een station volgens een stappenplan ontwikkeld kan worden. 

Buitenpoorten in ontwikkeling

Samen met de gemeente, ProRail, NS en Metropoolregio Amsterdam wordt nu gekeken naar station Bussum-Zuid als buitenpoort. Station Bussum-Zuid heeft alle mogelijkheden om een buitenpoort te worden: het ligt 30 minuten reizen vanaf Amsterdam, de Bussumerheide met vele wandelroutes ligt dichtbij en er zijn diverse horecagelegenheden. Eind 2020 spreken de betrokken partijen af hoe ze Bussum-Zuid tot buitenpoort gaan ontwikkelen.

NS en de provincie Noord-Holland kijken ook hoe station Zaanse Schans verbeterd kan worden, als toeristische toegangspoort naar de Zaanse Schans, en hoe Wormerveer daar op aan kan sluiten als buitenpoort waar je kunt recreëren in de polder van het Guisveld.

Samenwerking

Buitenpoorten is een initiatief van de provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeenten en natuurorganisaties. Daarnaast werkt de provincie samen met psCity, ProRail, Bureau Spoorbouwmeester, lokale ondernemers, organisaties en bewoners.

Geïnteresseerd om aan de slag te gaan met buitenpoorten? Stuur een e-mail naar: ovknooppunten@noord-holland.nl.

 

Uitgelicht

Buitenpoort Santpoort Noord

Documenten