Zaancorridor

De Zaancorridor is de spoorlijn tussen Amsterdam en Heerhugowaard met daarop 13 OV-knooppunten. Door de goede bereikbaarheid vanuit Amsterdam liggen langs deze corridor volop kansen voor woningzoekenden, bedrijven en voorzieningen. Sinds november 2014 werken provincie, de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Castricum, Uitgeest, Heiloo, Alkmaar en Heerhugowaard, de NS en Prorail samen aan diverse projecten die worden uitgevoerd op de stationsomgevingen.

Sloterdijk

Een van de meest in het oog springende ontwikkelingen is de metamorfose van de omgeving van station Sloterdijk. Dit gebied wordt in de komende jaren getransformeerd van een bedrijvengebied naar een hoogstedelijk, gemengd stuk stad met centrumachtige voorzieningen waar gewerkt, gewoond en gerecreëerd wordt. Er komen 10.000 nieuwe woningen bij, waarvan ongeveer de helft door transformatie van bestaande gebouwen.

Zaanstad

Vanuit station Zaandam sta je in 10 minuten op Amsterdam Centraal. Zaanstad biedt woningzoekenden dus een goed alternatief voor Amsterdam. De stad werkt daarom hard aan het verbeteren van haar 6 stationsomgevingen. NS bouwt naar verwachting in 2019 een nieuw station in Zaandam met winkels en voorzieningen. Het centrum van Zaandam wordt dan verbonden met de westkant van het station door een fiets- en voetgangersverbinding over het spoor. Rond de stations Kogerveld en Zaanse Schans Zaandijk komen veel nieuwe woningen op voormalige industrieterreinen en door transformatie van bedrijfspanden. Ook wordt gekeken hoe de bereikbaarheid van de gebieden rond de stations verbeterd kan worden voor automobilisten, fietsers en voetgangers.

Castricum en Heiloo

Tussen Zaanstad en Alkmaar liggen mooie dorpen in een historisch en groen landschap. Hier liggen volop kansen voor recreatie, toerisme en landelijk wonen. Castricum werkt aan het vernieuwen van het station en het verbeteren van de aansluiting daarvan op het duingebied en dorp. Castricum wil in de komende jaren  430 nieuwe woningen bouwen binnen 10 fietsminuten van het station. Heiloo bouwt in de komende jaren 550 nieuwe woningen in de nieuwe wijk Zuiderloo.

Heerhugowaard en Alkmaar

Het stedelijk gebied van Heerhugowaard en Alkmaar heeft een belangrijke regionale functie, met uitgebreide voorzieningen, de historische binnenstad van Alkmaar en een goede treinverbinding met Amsterdam. Dit gebied kan zich verder ontwikkelen als een schakel tussen de Metropoolregio Amsterdam en Noord-Holland Noord. Alkmaar ontwikkelt het voormalig bedrijventerrein Overstad met ruimte voor wonen, kantoren en voorzieningen. Heerhugowaard ontwikkelt haar stationsgebied met nieuwe woningen en voorzieningen en een verbeterde bereikbaarheid. 

Meer fietsparkeerplaatsen

Prorail legt de komende jaren rond diverse stations langs de Zaancorridor duizenden extra fietsparkeerplaatsen aan.

Uitgelicht

Verdichten in Zaandam

Verdichten in Zaandam