"Bij Financiën komt alles samen"

Joris Koning ging na zijn afstuderen aan de slag als trainee bij de provincie Noord-Holland. Nu is hij als senior adviseur verantwoordelijk voor de provinciebegroting. Ook is hij aanspreekpunt voor de organisatie en het bestuur bij financiële vragen.

Joris Koning

Waarom heb je gekozen voor een baan bij de provincie?

“Ik wil met mijn werk iets bijdragen aan de maatschappij. Dat kan in deze functie. We beheren immers het belastinggeld van Noord-Hollanders. Daarnaast vind ik het leuk om met cijfers te werken en collega’s te adviseren over het verhaal achter deze cijfers. Ik heb finance gestudeerd en ben geïnteresseerd in politiek. Die combinatie maakt deze functie voor mij perfect.”

“Nieuwe, jonge collega’s zorgen voor nieuwe inzichten; ze willen er écht iets van maken.”

Wat vind je zo spannend aan cijfers?

“Cijfers geven structuur aan iets vaags en abstracts. Het is daarnaast belangrijk dat de provincie financieel gezond blijft en dat we ons geld effectief en efficiënt inzetten. De afdeling Financiën heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Naast het adviseren en organiseren vind ik het heerlijk om af en toe helemaal op te gaan in een data- en cijferanalyse van de provinciale financiën.”

Zou je het traineeship bij de provincie aan anderen aanbevelen?

“De provincie is heel veelzijdig. Je kunt hier iets bijdragen aan de maatschappij. Ook krijg je veel kansen om jezelf verder te ontwikkelen. De provincie is met ruim 1.000 medewerkers best een grote organisatie, maar tegelijkertijd ken je de meeste collega’s wel. Met elkaar werken we aan dezelfde maatschappelijke doelen.

Als trainee wissel je veel van afdeling. Hierdoor vind je sneller een plek die het beste bij je past en leer je in korte tijd veel mensen kennen. Nieuwe, jonge collega’s zorgen bovendien voor nieuwe inzichten; ze willen er écht iets van maken. Ze krijgen snel veel verantwoordelijkheden en hun bijdrage kan echt een verschil maken.”

Wat maakt werken bij de provincie Noord-Holland zo leuk?

“Ik vind de diversiteit en de veelzijdigheid van onderwerpen erg interessant. De provincie is actief op veel verschillende fronten zoals bereikbaarheid, natuur, cultuur en milieu. Bij financiën komt dit allemaal samen, want voor bijna alles is geld nodig.

Het is mijn persoonlijke missie om onze financiële stukken, zoals de begroting, zo vorm te geven dat ze ons bestuur en de politiek optimaal ondersteunen bij het nemen van financiële beslissingen. Ik zorg ervoor dat ze de consequenties van hun beslissingen goed overzien. Dat is belangrijk in een democratie. Zo woon ik als adviseur Statenvergaderingen bij en ondersteun ik de gedeputeerde op financieel gebied.”