"Bij de provincie is er ruimte voor buitenspelen!"
Parvin Hoseini maakte al 2 keer een opmerkelijke carrièreswitch: van gezinsvoogd werd ze beleidsmedewerker jeugdzorg bij de provincie. Via een beleidsfunctie op het gebied van duurzame energie kwam ze uiteindelijk terecht in de wereld van smart mobility.
“Ik heb uit nieuwsgierigheid bij de provincie gesolliciteerd. Ik was jeugdzorgwerker en wilde weten wie de beleidsregels van de jeugdzorg in de regio maakte. Dat bleek de provincie te zijn. Als beleidsmedewerker jeugdzorg leerde ik de organisatie beter begrijpen. Niemand bij de provincie had mijn werkervaring, maar ik heb weer moeten leren hoe je beleid maakt.”
Hoe kwam je terecht bij smart mobility?
“Toen de jeugdzorg in 2015 werd gedecentraliseerd maakte ik de switch naar duurzame ontwikkeling. Ik begreep inmiddels de politieke besluitvormingsprocessen en dacht ‘de inhoud kun je leren’. Daarna maakte ik de overstap naar de sector Mobiliteit. Daar werd ik gevraagd om de middellange-termijnkoers Smart Mobility voor de provincie op te stellen. Vanuit Beleid bepalen we de kaders en keuzes voor de langere termijn. Ik probeer de brug te zijn tussen de mensen die het beleid maken en de collega’s die werken aan beheer en uitvoering. Bij de laatste groep was smart mobility al langer een thema. Ik breng deze expertise naar de directie Beleid.”
“De provincie moet leefbaar blijven, maar ook veilig, schoon, bereikbaar en met een goede doorstroming.”
“In 2018 is de middellange-termijnkoers voor smart mobility aangenomen door Gedeputeerde Staten. Tijdens het opstellen van dit beleid ging er echt een wereld voor mij open! Ik leerde niet alleen de organisatie van de provincie veel beter kennen, maar ook onze regionale en landelijke partners die zich met dit thema bezighouden. De provincie en mijn eigen afdeling voelen als een warm bad. Ook de samenwerking met de collega’s van Beheer & Uitvoering (B&U) is erg prettig. Dat is belangrijk: door samenwerking groeit dit jonge dossier.”
Hoe blijft de provincie ook in de toekomst bereikbaar?
“De provincie moet leefbaar blijven, maar ook veilig, schoon, bereikbaar en met een goede doorstroming. De stip op de horizon is het beter benutten van de weg en vaarwegen en betrouwbaarheid en comfort voor de reiziger. De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, slimme auto’s en slimme wegen gaan heel snel. Als wegbeheerder en concessieverlener voor het openbaar vervoer volgen we deze ontwikkelingen op de voet.
We gebruiken nu al een aantal slimme instrumenten, zoals intelligente verkeerslichten. We kijken onder meer naar het effect van voorrang geven aan vrachtwagens: het verkeerslicht zendt signalen uit naar de vrachtwagen, zodat de chauffeur weet dat hij niet hoeft te stoppen. Elke keer remmen en optrekken kost namelijk 2 liter aan diesel, met alle milieu- en economische gevolgen van dien.”
Waarom is werken bij de provincie voor jou ‘buitenspelen’?
“Smart mobility zorgt voor betere doorstroming en bereikbaarheid, maar is ook goed voor de duurzaamheid, verkeersveiligheid, gezondheid en leefbaarheid. Dit vraagt om nieuw beleid en meer kennis: hoe passen we dit allemaal in elkaar? We netwerken met veel nieuwe partners en bouwen zo contacten en samenwerkingen op. Van kennisinstellingen en universiteiten tot collega-beleidmakers van andere provincies en uit Europa. Ik noem dat ‘buitenspelen’. En bij de provincie krijg ik daar ook de ruimte voor.”
Waarom is het leuk om bij de provincie te werken?
“Ben je nieuwsgierig en wil je jezelf ontwikkelen? Dan kun je zeker bij de provincie terecht! Er is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en er zijn genoeg beleidsterreinen te ontdekken. Ik waardeer ook de regelmatige instroom van trainees: zij houden ons scherp.”