“De provincie is informeel en het werk is divers”

Eline Boekhout verliet na 12 jaar en 3 werkgevers de commerciële wereld om haar nieuwsgierigheid naar overheidsland te bevredigen. In april 2020 ging ze bij de provincie aan de slag als corporate recruiter.

Eline Boekhout

Waarom was je nieuwsgierig naar overheidsland? 

“Ik hoorde van die typische vooroordelen dat de overheid traag en bureaucratisch zou zijn. Zelf kom ik bij de Nederlandse Spoorwegen vandaan, dat is ook een grote en bureaucratische organisatie. Ik was benieuwd of er nou echt zo’n groot verschil zit tussen overheid en commercieel. Maar wat mij vooral trok was het beeld dat de overheid meer gericht zou zijn op de menselijke kant dan de commerciële sector. Ik wilde daar meer van zien, omdat dat beter bij mij past.”

En, klopt er iets van die vooroordelen? 

“De buitenwereld ziet de provincie als formeel, gelaagd en bureaucratisch, maar in werkelijkheid klopt dat niet. De organisatie is heel informeel en divers. Hier werken ambitieuze en slimme mensen van alle leeftijden. De provincie is aantrekkelijk voor jong en oud. De drempel om iemand te benaderen ligt heel laag, ook bij managers.”

“De provincie denkt ook aan de mens achter de werknemer, er is veel interesse en begrip voor elkaar. De privé- en werkbalans houden ze hier goed in de gaten. Zo mogen we niet zomaar onze laptop meenemen op vakantie, om te voorkomen dat we toch nog wat werken. Ook hebben we een 36-urige werkweek en we kunnen veel verlof bijkopen.”

"De provincie is een warm bad waarin je terecht komt.”

Als recruiter werf je nieuwe werknemers. Hoe zorg jij ervoor dat de provincie dit zo goed mogelijk doet?  

“Het recruitmentteam binnen de provincie bestaat nu dik een jaar. Daarvoor wierven de afdelingen zelf hun mensen met hulp van HR-adviseurs. Wij proberen nu de basis op orde te brengen, zodat iedereen hetzelfde werkt. Het is een uitdaging om het recruitmentproces te professionaliseren. Dit doen we bijvoorbeeld door werving- en selectiebureaus aan ons te binden en de vacaturesystemen te verbeteren.”

“We werken ook aan de zogenoemde candidate experience, dus hoe kandidaten het sollicitatieproces ervaren. Zo moeten we snel op kandidaten reageren en moeten we goed bereikbaar zijn voor vragen. Met nieuwe vacatureteksten hopen we meer mensen aan te trekken.”

“En dan zijn er nog de normale taken van een recruiter, namelijk het vervullen van vacatures. Wij doen nu vooral de moeilijk in te vullen posities. Dat vereist wat meer werk door actief te zoeken op LinkedIn of een campagne te starten via mediapartners.”

Wat vind je leuk aan het werk als recruiter bij de provincie? 

“De dynamiek: het werk is elke dag anders. Als recruiter sta je met veel mensen in contact, je legt verbinding en je bent een spin in het web. Specifiek bij de provincie vind ik het leuk dat ik typische recruitmenttaken – zoals teksten plaatsen, mensen zoeken en het proces begeleiden – kan combineren met projecten. Zo werk in aan de Europese aanbesteding van werving- en selectiebureaus. Die verdeling maakt het werk heel divers.”

“Ook heb ik veel geluk met mijn leuke collega’s. Ik ben nog maar net in dienst, maar voel mij nu al onderdeel van het team. Iedereen vindt het leuk om kennis te maken en toont veel interesse in mij als nieuwe collega. Ik werd direct meegenomen in projecten, kon vrij snel vacatures oppakken en mensen wilden graag mijn mening horen. De provincie is een warm bad waarin je terecht komt.”