“Het geeft veel voldoening als een project is gelukt”

Thom Spruijt specialiseerde zich na zijn studie rechten in de kinderbijslag bij de Sociale Verzekeringsbank. Maar na een aantal jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Nu werkt hij al ruim 2,5 jaar met veel plezier op de afdeling subsidies bij de provincie Noord-Holland.

Thom Spruijt
Wat trok jou aan de afdeling subsidies? 

“Als subsidiebehandelaar denk je mee over alles wat bij een subsidiedossier komt kijken. Ik ben betrokken vanaf het moment dat de subsidieaanvraag binnenkomt tot aan de vaststelling en afronding van een project. De aanvragen die wij binnenkrijgen mag ik mede beoordelen, dat geeft mij veel eigen verantwoordelijkheid. Het is leuk om na afloop de resultaten van een project te zien. Als iets is gelukt, dan geeft dat voldoening.”

Wat voor soort subsidieaanvragen belanden op jouw bureau? 

“Ik werk mee aan de subsidieregeling Toekomstbestendige winkelgebieden. Die is bedoeld om leegstand tegen te gaan. Maar ik heb ook zijdelings projecten gedaan die te maken hebben met natuur, cultuur en erfgoed, bijvoorbeeld monumenten die worden gerestaureerd met subsidie van de provincie. 

“Ook houd ik mij bezig met de subsidie MKB innovatiestimulering topsectoren Noord-Holland, kort gezegd MIT. Ondernemers kunnen daarbij subsidie aanvragen voor innovatieve ideeën. Dat kan van alles zijn op het gebied van bijvoorbeeld voeding, chemie, tuinbouw of creatieve industrie. Er komen hele leuke en soms ook gekke projecten binnen. Dan vraag ik mij af: is dat nou innovatief? Zonnepanelen zien we vaak terugkomen, maar ook laadpalen. Duurzaamheid is trending. Ik heb ook wel eens een subsidieaanvraag gezien van iemand die een karaokedouche wilde ontwikkelen. Maar of dat nou zo duurzaam is?”

“Bij de provincie wordt veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan."

Hoe is de sfeer in het team? 

“De eerste keer dat ik binnenkwam dacht ik: wow, dit zijn veel mensen. Ik was een beetje in shock hoe groot de provincie eigenlijk is. Maar toen ik iedereen leerde kennen merkte ik hoe goed de sfeer is. Er is een mix van jonge en wat oudere collega’s. We hebben allemaal contact met elkaar en iedereen is heel behulpzaam.”

“Elke week komen we bij elkaar om problemen of vraagstukken te bespreken. We verdelen de subsidiedossiers onderling in teams van 6 à 7 personen. We werken veel samen, want het is belangrijk dat we de dossiers hetzelfde behandelen. Zo stralen we uniformiteit uit. Een begrip als ‘innovatie’ bijvoorbeeld, iedereen heeft daar wel een ander idee bij. Om te voorkomen dat we het allemaal anders interpreteren, overleggen we veel.”

Wat is het grootste voordeel van werken bij de provincie Noord-Holland? 

“Bij de provincie wordt veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan. We krijgen de mogelijkheid om trainingen te volgen en cursussen te doen. Zeker met mijn juridische achtergrond heb ik veel doorgroeimogelijkheden. Het hoeft niet eens gericht te zijn op wat ik nu doe. Ik zou mij bijvoorbeeld ook meer in de ict kunnen verdiepen. Misschien kan ik daarmee iets doen wat van waarde is voor de provincie.”