Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt risico’s omwonenden door uitstoot industrie IJmond

(26 april 2021)

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt de risico’s voor omwonenden rondom grote industrie, waaronder die in de IJmond.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Dit juichen we als provincie Noord-Holland toe. Het is de vraag of de huidige normen en regelgeving voldoen in een gebied zoals de IJmond. Dat de Onderzoeksraad dit nu in de IJmond en wellicht in meerdere gebieden in Nederland gaat onderzoeken, zien wij als belangrijke stap in de erkenning van ons pleidooi aan het adres van de rijksoverheid.”

Blik op Tata Steel in de IJmond in de provincie Noord-Holland

Uiteindelijk gaat het er de provincie Noord-Holland als bevoegd gezag om dat normen en regels gesteld en aangescherpt kunnen worden om zo te zorgen voor een gezondere leefomgeving in de IJmond.
Jeroen Olthof: “Daarnaast willen wij met het Rijk onderzoeken welke concrete maatregelen bij Tata Steel nodig zijn voor een gezondere leefomgeving. Het gaat daarbij voor ons nadrukkelijk ook om steun voor maatregelen die momenteel niet wettelijk afdwingbaar zijn, maar die wel veel gezondheidswinst op kunnen leveren. Wij kijken daarbij met belangstelling naar het werk van de Onderzoeksraad en zullen wanneer nodig ruimhartig meewerken.”

Lees meer over het onderzoek op de site van de Onderzoeksraad.

Uitgelicht