Een onderzoek instellen kan natuurlijk altijd. Daarin dan ook graag ook mee te nemen:
-de risico's van grootschalige zonneparken m.b.t. ontploffingsgevaar en de gevolgen daarvan voor de omgeving (niet afbreekbaar floatglas). Leer van ervaringen van derden (o.a. gemeente Schagen).
-de noodzaak van het afsluiten van verzekeringen, met name t.a.v. eventuele schade voor derden.
-de noodzaak van duurzame productie van de zonnepanelen/zonneparken. Bij een afschrijving van ca. 25 jaar kunnen na deze periode afvalproblemen onstaan in verband met de aanwezigheid van schadelijke stoffen in afgeschreven panelen.
M.a.w. sluit de ogen niet voor mogelijke nadelen.
Provincie steunt onderzoek zonneakker langs A1 en A6: stroom voor 3.500 huishoudens
De provincie Noord-Holland steunt een onderzoek naar de bouw van een zonneakker langs de A1 en A6 in de gemeente Gooise Meren.
Dit project is onderdeel van een landelijk plan om op meer plekken langs snelwegen zonne-energie op te wekken. In totaal zijn er nu in Nederland 31 plekken langs onder meer snelwegen waar zonne-energie opgewekt zal worden. Bij elkaar leveren die zonneparken een goede bijdrage om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De zonneakker is 6,5 hectare groot en kan jaarlijks zo’n 3.500 huishoudens van stroom voorzien.
Ondanks de afspraak tussen het Rijk, de provincie en andere partijen om geen zonnepanelen op landbouwgrond te plaatsen, wil Noord-Holland voor deze locatie een uitzondering maken. Het terrein, nu in gebruik als graasland voor paarden, wordt geselecteerd vanwege de geschiktheid voor zonne-energie, het ontbreken van alternatieve locaties en de mogelijkheid om lokale inwoners en ondernemers voor 50% mede-eigenaar te maken van het project. Lokaal eigenaarschap vindt de provincie belangrijk omdat de buurt dan meegeniet van de opbrengsten van de zonnepanelen.
De provincie heeft regels vastgesteld over het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond. Daarin staat onder welke voorwaarden er een uitzondering gemaakt kan worden op de regel dat er geen zonnepanelen op landbouwgrond geplaatst worden. Dit project valt binnen een overgangsrecht en valt daardoor binnen een uitzondering op deze regels.
Voorkomen verstopping van elektriciteitsnet
Als deze zonnepanelen aangelegd worden liggen ze vlak naast een bedrijventerrein. De ambitie is om dit bedrijventerrein rechtstreeks aan te sluiten op de zonnepanelen. Op die manier hoeft de elektriciteit die de panelen opwekken niet op het stroomnet gebracht te worden, maar kan het rechtstreeks naar de bedrijven toe. Daardoor wordt (verdere) verstopping van het elektriciteitsnet voorkomen.
Vervolgstappen
De provincie spreekt haar steun uit als projectpartner om de plannen verder te onderzoeken. Dat betekent dat de provincie, de gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek en Rijkswaterstaat samen onderzoeken hoe en in welke vorm een zonneakker kan worden aangelegd. Hierbij wordt rekening gehouden met de bestaande ruimte, regels en (lokaal) beleid. Als hiervoor alle seinen op groen gaan, is de planning dat hier in 2028 zonnepanelen worden aangelegd.
Regionale Energiestrategie (RES)
Deze zonneakker valt in een zoekgebied van de Regionale Energiestrategie (RES). De RES is een verzameling afspraken en plannen van de provincie om samen met gemeenten en waterschappen 70% van alle energie die nodig is op een duurzame manier op te wekken.