Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 30 juni 2025
Publicatiedatum: 1 juli 2025
Laatst gewijzigd: 1 juli 2025
0 reactiesProvinciale Staten (PS) stelden 30 juni de Jaarstukken 2024, de Kaderbrief 2026 en de begrotingen van de recreatieschappen vast. Ook namen Provinciale Staten moties aan over WorldPride 2026 en een onderzoek naar een fusie van de Noord-Hollandse omgevingsdiensten.
Jaarstukken
PS stemden unaniem in (54 voor, 0 tegen) met de jaarstukken 2024. Daarin legt het college van Gedeputeerde Staten (GS) verantwoording af over het gevoerde beleid en de provinciale baten en lasten 2024. Veel Statenleden wezen op de onderbesteding en riepen op tot beter inzicht in de oorzaken ervan en tot doelmatiger begroten. Ook uitten ze hun zorgen over het eigen vermogen van de provincie. De Statenleden spraken daarnaast over resultaten en uitgaven voor de energietransitie en over stikstof.
Kaderbrief 2026
Het grootste deel van de vergadering ging over de kaderbrief 2026, de start van de jaarlijkse begrotingscyclus. Het document bevat de kaders die PS meegeven aan GS voor de begroting 2026 en de meerjarenraming 2026–2029.
De bespreking van de kaderbrief leidde tot veel debat en duurde zo'n 8 uur. De Statenleden spraken onder meer over bezuinigingen en een betere onderbouwing van de noodzaak van investeringen. Ook discussieerden ze over hoe de zogeheten NUON-opbrengsten waren besteed, het verhogen van de opcenten en het wegvallen van rijksbijdragen. Ze wezen erop dat de provincie meer uitgeeft dan er binnenkomt. Verschillende partijen vroegen aandacht voor toekomstgericht denken. Ze onderschreven het belang van de aanpak van klimaatverandering en klimaatadaptatie.
Statenleden prezen de investeringen van € 200 miljoen in natuur en benoemden de waarde van natuur, ook voor het vestigingsklimaat. Anderen vonden de investering te hoog. Ze vroegen zich af hoe deze uitgaven gedekt worden en of de provincie hierin moet investeren als het Rijk er minder geld voor uittrekt. Verder bespraken Statenleden welke maatregelen moeten worden genomen om de uitgaven aan faunaschade te verminderen.
Statenleden vroegen zich ook af of meer Natuurnetwerk Nederland (NNN) bijdraagt aan een betere vergunningverlening aan boeren. Volgens anderen creëert dit stikstofruimte, bijvoorbeeld bij extra NNN rond Natura2000-gebieden. Ook gingen ze in op agrarisch natuurbeheer binnen het NNN en blijvende inzet op het voorkomen van onteigening. Andere partijen zagen het stikstofprobleem niet en wezen op de mogelijke gang naar de rechter. Verder bespraken PS het belang van nieuwe woningen.
Verschillende Statenleden waren kritisch over het schrappen van het geld voor toerismespreiding en het stoppen met ambassadeurs. Ook plaatsten ze vraagtekens bij bezuinigingen op waterrecreatie en de aanpak van wildgroei van waterplanten. De wijzigingsvoorstellen die zij hiervoor indienden haalden geen meerderheid.
Moties en amendementen
De Statenleden dienden 9 amendementen en 11 moties in bij de Kaderbrief 2026. Daarvan werden er respectievelijk 8 en 5 in stemming gebracht.
Dit amendement bij de kaderbrief werd aangenomen:
- Afzien van voorwaardes voor onderzoeksmoties (Volt, D66, PvdD, CDA, CU, SP)
Deze motie bij de kaderbrief werd aangenomen:
- Positief rekeningresultaat beheersing schulden (CDA, D66, CU)
PS stelden de Kaderbrief 2026 uiteindelijk met een meerderheid vast (42-12). PvdD, JA21, PVV en FvD stemden tegen.
Financiën recreatieschappen
PS stelden ook de begrotingen van de recreatieschappen unaniem vast. De provincie en gemeenten werken samen in recreatieschappen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van recreatiegebieden.
Begroting Omgevingsdienst Noord-Holland Noord
PS stelden de zienswijze vast op de conceptbegroting voor 2026 en jaarstukken over 2024 Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. De motie ‘Onderzoek samenvoegen OD’ van VVD en GL met steun van D66, BBB, CDA, PvdA en Volt werd aangenomen (50-4). Het voorstel roept GS op om te onderzoeken of de omgevingsdiensten in Noord-Holland kunnen worden samengevoegd. FvD en SP stemden tegen. Ook het amendement ‘Zienswijze begroting OD NHN’ van de VVD haalde het.
Andere moties PS namen met een ruime meerderheid (49-5) een motie van D66, VVD, GL, PvdD, Volt, PvdA, BBB en 50 Plus aan om als gezamenlijke provincies mee te varen bij de WorldPride 2026. FvD en PVV stemden tegen.
De WorldPride die Amsterdam volgend jaar organiseert, is een wereldwijd evenement waarin de rechten en veiligheid van de lhbti+-gemeenschap centraal staan. Volgens de indieners van de motie is dat “hét moment voor provincies om te laten zien dat ze staan voor gelijkwaardigheid, inclusie en vrijheid om jezelf te kunnen zijn". Commissaris van de Koning Arthur van Dijk zegde toe een poging te wagen om de 11 andere provincies aan boord te krijgen van de Noord-Hollandse Prideboot. Maar wel op voorwaarde dat er genoeg plaats blijft voor inwoners uit de lhbti+-gemeenschap.
Vragenuur
JA21 stelde mondelinge vragen over de rechtszaak van Schiphol tegen de eigenaar van het zonnepanelenveld naast de Polderbaan. Omdat de zonnepanelen bij zonnig weer piloten kunnen hinderen is de Polderbaan al enkele keren tijdelijk gesloten. Statenlid Daniël van den Berg had onder meer vragen over de aanvullende eisen in RES-gebieden met betrekking tot de vliegveiligheid en mogelijke geluidshinder. Gedeputeerden Kocken en Olthof antwoordden dat het Rijk het bevoegd gezag is en daarmee verantwoordelijk voor de te stellen normen.
Hamerstukken
PS stemden in met deze voorstellen waarover de partijen in de Statencommissies al voldoende overeenstemming bereikten:
- De herijking van de Regionale Energiestrategieën, over wijzigingen in de zoekgebieden (plekken voor zon- of windenergie): zoekgebieden die afvallen of erbij komen.
- De begroting voor 2026 en jaarstukken over 2024 van het Waddenfonds.
- De zienswijze op de begroting voor 2026 van het Gemeenschappelijk Orgaan Hollandse Waterlinies.
- De zienswijzen op de begrotingen voor 2026 van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Omgevingsdienst IJmond.
- De zienswijze op de conceptbegroting voor 2026 van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.
- Het wijzigingsbesluit Legesverordening 2025.
- De zienswijze op de conceptbegroting 2026 Randstedelijke rekenkamer.
- Verklaring van geen bezwaar voor een omgevingsvergunning voor een windturbine in de Boekelermeer bij de gemeente Alkmaar.
Agenda, stukken en vergadering terugzien
Alle ingediende moties, voorstellen en (hamer)stukken staan bij de agenda van de PS-vergadering van 30 juni 2025. De vergadering terugkijken kan via https://noord-holland.stateninformatie.nl. Het vervolg van deze vergadering vindt plaats op 7 juli. Bekijk hier de vergaderagenda van 7 juli.
Om te kunnen reageren moet u eerst inloggen.