Geen dag hetzelfde voor de weginspecteurs van de provincie
Publicatiedatum: 14 juli 2025
Laatst gewijzigd: 15 juli 2025
0 reactiesVan het ondersteunen bij pechgevallen en het opruimen van voorwerpen op de weg tot het creëren van overzichtelijke verkeerssituaties na zware ongelukken. De werkzaamheden van de weginspecteurs zijn heel divers.
De hoofdtaak van de weginspecteur? De provinciale wegen veilig houden voor élke weggebruiker. Wesley Koopmans (39 jaar) is al ruim 6 jaar weginspecteur bij de provincie. “Dit werk brengt een gezonde dosis aan spanning. Geen dag is hetzelfde.” Hij neemt ons mee in zijn werkzaamheden.
Meteen in actie
De werkdagen van de weginspecteurs kunnen vroeg beginnen. De ochtenddienst start om 6.00 uur. “Mijn werkvoertuig staat bij mij thuis. De dienst begint zodra ik de pick-up in stap. Ik kan dan meteen reageren op meldingen,” vertelt Wesley Koopmans. Wesley is weginspecteur in de provincie Noord-Holland. Hij voert zijn dagelijkse werkzaamheden uit in de regio Noord-Holland Zuid, het deel van Noord-Holland onder het Noordzeekanaal. Als er wat gebeurt op de weg in dat gebied wordt hij gebeld door de verkeerscentrale, een collega van het provinciale servicepunt of een officier van dienst. De officier van dienst is een soort coördinator van de weginspecteurs. Wesley rijdt niet als enige weginspecteur door het gebied. Er zijn ongeveer 25 weginspecteurs bij de provincie Noord-Holland, verdeeld over 3 regio’s: Noord-Holland Noord, Midden en Zuid. “De sfeer onderling is goed, ondanks dat we vaak alleen werken. Per regio rijden er gemiddeld 3 tot 4 weginspecteurs op een dag, dus je ziet niet veel collega’s.”
Veiligheid bewaren
Wesley vertelt over hoe hij te werk gaat na het ontvangen van een melding: “Vanochtend hadden we bijvoorbeeld een pechgeval op de Drie Merenweg (N205) bij Vijfhuizen. Op die weg wordt 100 kilometer per uur gereden. Een stilstaand voertuig, en zeker in de spits, is dan heel gevaarlijk.” Nadat de verkeerscentrale hem opbelde, reed Wesley meteen met zijn kanariegele pick-up truck naar het incident. “Toen ik het incident in zicht had, bepaalde ik al welke rijstroken ik wilde afsluiten,” vertelt Wesley. Voor de veiligheid parkeerde hij de provinciewagen schuin op die rijstroken, op 100 meter afstand van de auto met pech. “De wagen heeft 2 belangrijke functies. Allereerst heeft de auto een informatieve rol. Op alle dienstauto’s zit een informatiepaneel met verschillende pictogrammen. Bij het pechgeval vanochtend stelde ik het scherm zo in dat het een pijl liet zien. Deze pijl wijst weggebruikers erop dat ze geen gebruik mogen maken van de afgesloten rijstroken. Daarnaast biedt de wagen bescherming voor mij en voor de bestuurder van de auto met pech, doordat de wagen een extra barrière vormt. De dienstwagen is dus echt essentieel om de situatie veilig te houden.” Vervolgens plaatste Wesley kegels langs de afgesloten rijstroken. “Gelukkig reageerde het overgrote deel van de weggebruikers hier goed op en bleef de situatie veilig. Samen met de bestuurder wachtte ik totdat de berger kwam, die het voertuig heeft opgehaald. Snel afbouwen en ik kon weer verder.”
Ogen en oren op de weg
Op momenten dat er geen meldingen zijn, neemt Wesley pauze op het steunpunt of rijdt hij een inspectieronde door de regio. “In dat opzicht zijn wij de ogen en oren op de weg. Als een bushokje is vernield of als er een lantaarnpaal is aangereden, dan maken wij daar melding van zodat dit wordt aangepakt. Ook spreken we aannemers aan als zij niet volgens onze veiligheidsvoorschriften te werk gaan of als de genomen verkeersmaatregelen daar niet aan voldoen. Er is eigenlijk altijd wel wat te doen!” aldus Wesley.
Overzicht creëren
Het mooiste onderdeel van het werk? Zorgen voor de veiligheid bij chaotische situaties. Wesley vertelt: “Het kan heel gevaarlijk worden als er een incident is op een druk kruispunt. Door onze inzet maken we de verkeerssituatie weer overzichtelijk en veilig, waardoor eventuele nood- en hulpdiensten ook veilig hun werk kunnen doen. Daar ben ik best trots op.”
Maar er is ook een keerzijde van het werk. Weginspecteurs zien met regelmaat de gevolgen van (zware) ongevallen van dichtbij. Een van de incidenten die Wesley altijd is bijgebleven is een dodelijk scooterongeluk op de Zeeweg (N200) bij Bloemendaal aan Zee in 2021. 2 jonge vrouwen belandden op de verkeerde kant van de weg en zijn frontaal geraakt door een nietsvermoedende automobilist. De vrouwen op de scooter waren op slag dood. “Ik was als een van de eersten ter plaatse. Dat was heel heftig om te zien. Voor deze baan moet je echt een dikke huid hebben.”
Besluitvaardig en betrokken
Een dikke huid maakt je nog niet meteen geschikt voor de baan als weginspecteur. “Het is een erg gewilde functie, dus er wordt ook veel van je verwacht. Je moet besluitvaardig, betrokken en communicatief goed zijn én oog voor detail hebben. Verder is flexibiliteit een must, want we draaien ook piketdiensten. Dat betekent dat je ook ’s nachts en in het weekend ingezet kan worden. Dit heeft veel invloed op je privéleven. Daar moet je goed mee om kunnen gaan.”
Veranderingen in de komende jaren
De komende 5 jaar zal er volgens Wesley best wat veranderen in zijn werk. “Eind 2025 krijgen we elektrische bestelbusjes in plaats van pick-ups die rijden op diesel. Dat zal invloed hebben op ons werk, omdat we rekening moeten houden met het rijbereik van de auto’s. Ook verwacht ik dat we de komende jaren veel meer met smart mobility gaan doen. Bijvoorbeeld met slimme verkeerslichten die zo staan ingesteld dat het verkeer veilig om ongevallen wordt geleid. En ik denk dat de weginspecteurs een nog grotere adviserende rol krijgen binnen de provincie, bijvoorbeeld bij het vooraf meedenken in projecten of het beoordelen van verkeersplannen. Doordat we elke week honderden kilometers rijden over de provinciale wegen, weten we precies wat er speelt en wat de gevaarlijke trajecten zijn. Hierdoor hebben we veel kennis.”
Om te kunnen reageren moet u eerst inloggen.