Financiën in balans dankzij mix van bijstellingen
Publicatiedatum: 14 mei 2025
Laatst gewijzigd: 14 mei 2025
0 reactiesGedeputeerde Staten hebben de komende begroting van de provincie Noord-Holland in evenwicht gebracht. Dat blijkt uit de kaderbrief 2026.
Verschillende uitgaven zijn waar mogelijk versoberd en waar nodig verhoogd. De provincie kan hierdoor blijven investeren in een economisch sterk en duurzaam Noord-Holland.
De kaderbrief (pdf), de start van de jaarlijkse begrotingscyclus, laat zien wat de financiële kaders zijn voor de komende begroting 2026 en meerjarenraming 2026–2029. De uitgaven van de provincie stijgen harder dan de inkomsten. Daarom hebben Gedeputeerde Staten (GS) kritisch naar de begroting gekeken om de inkomsten en uitgaven in evenwicht te houden.
Esther Rommel, gedeputeerde financiën: ”De wereld om ons heen verandert in rap tempo en dat heeft directe gevolgen voor onze financiën. De inflatie blijft structureel hoog. Dat zie je terug in duurdere materialen en stijgende loonkosten. Ook nemen de kosten voor faunaschade sterk toe (van € 8 miljoen in 2019 naar € 28 miljoen in 2024), terwijl een groot deel van de voorziene dekking vanuit het Rijk voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) is weggevallen. Om onze ambities overeind te houden en onze begroting meerjarig structureel en reëel in evenwicht te houden, stellen we de begroting nu bij.”
Dit leidt er onder andere toe dat de provincie een aantal ramingen aanpast en op verschillende posten bezuinigt.
Esther Rommel: “De realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) gaat door zoals gepland. Naast het belang van natuurherstel, helpt dit de noodzakelijke vergunningverlening voor onder meer woningbouw, verbetering van onze infrastructuur en de verduurzaming van de industrie. Zo biedt het ook perspectief voor boeren en andere ondernemers. Om de hoge kosten voor de faunaschade een halt toe te roepen, investeren we in actief beheer. Zo willen we de enorm oplopende kosten binnen 3 jaar terug te dringen. Tot slot gaat er extra geld naar de omgevingsdiensten, het bevorderen van de biodiversiteit, doorfietsroutes en Huis van Hilde.”
GS hebben de uitgaven van afgelopen jaren onder de loep genomen. Hieruit is gebleken dat op een aantal posten te ruim is begroot. Door deze budgetten realistischer bij te stellen, is er geld vrijgekomen zonder dat dit ten koste gaat van de doelen waar de budgetten voor zijn bestemd. Dit geldt bijvoorbeeld voor gladheidsbestrijding en de reserve groot onderhoud (vaar)wegen. Verder gaat er minder geld naar aantal projecten op het gebied van toerisme, erfgoed en waterrecreatie.
Om de inkomsten te verhogen hebben GS besloten de opcenten op de motorrijtuigenbelasting te verhogen met 4,7 % (van 77,4% naar 82,1%.) In Noord-Holland betalen motorvoertuigbezitters al sinds 2001 van alle provincies het minst. Dat blijft ook na deze verhoging zo.
Om te kunnen reageren moet u eerst inloggen.