Statenlid in beeld: Ralf Dekker (Forum voor Democratie)

(28 juni 2019)

Na de verkiezingen is de samenstelling van Provinciale Staten veranderd. Niet alleen zijn er twee nieuwe partijen bijgekomen, ook zijn 37 van 55 Statenleden nieuw. Daarom stelt elke week een Statenlid zich voor. Deze week is dat Ralf Dekker, een nieuw Statenlid.

Ralf Dekker, nieuw Statenlid van Forum voor Democratie

Waarom ben je Statenlid geworden?

Toen ik me in 2018 had aangesloten bij Forum, een nieuwe politieke beweging, wilde ik graag kennis maken met het politieke bedrijf. Ik kwam uit bij de provincie, omdat deze overheid mij het meest inhoudelijk lijkt en minder in de schijnwerpers staat dan gemeenten of het Rijk. De provincie gaat over ruimtelijke ordening en milieu, thema’s waar ik iets mee heb. Zo was ik 1 van de eerste bestuursleden van de stichting Groene Rekenkamer. Deze stichting is opgericht door ingenieurs, journalisten en wetenschappers om overheidsbeleid op de gebieden natuur, milieu, klimaat, gezondheid en energie kritisch te beschouwen en door te rekenen.

Hoe kijk je terug op de eerste weken?

Mij valt als nieuweling op dat de processen en procedures bij Provinciale Staten behoorlijk complex zijn. Wat moet je als Statenlid zelf doen en wat kun je bijvoorbeeld vragen aan de Statengriffie of aan een fractiemedewerker? Het duurt even voordat je dat door hebt. Het uitgebreide inwerkprogramma en de hulpvaardigheid van de ambtelijke organisatie hebben mij aangenaam verrast.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Op dit moment zijn we de taken in onze fractie aan het verdelen. Tot voor kort werkte ik bij de Rabobank. Daarom ligt het voor de hand dat ik financiën ga doen. Ik ga me inzetten voor het transparant maken van de financiële jaarrapportages. De omvang van de jaarrapportage verraste mij. Ook is het moeilijk om de verschillen met vorig jaar te zien. Daarnaast wil ik zorgen dat we niet doorschieten met alle activiteiten op het gebied van het klimaat. Ik heb ondertussen wel geleerd dat veel klimaatbeleid landelijk of in EU-verband vastligt. Dus dat moeten we gewoon doen. Maar in de uitvoering kun je als provincie het verschil maken.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik ben 5 jaar geleden vanuit Utrecht verhuisd naar Amsterdam en ken Noord-Holland nog niet zo goed. Ik vind Volendam een mooie plek, ondanks het toeristische heeft het dorp nog steeds de klassiek Hollandse sfeer. Net als de oude havensteden  Medemblik, Enkhuizen en Hoorn. En ik fiets regelmatig naar IJmuiden om een visje te eten. Maar ik wil de provincie de komende 4 jaar nog veel beter leren kennen.

Over Ralf Dekker

Ralf (62) woont samen met zijn partner in Amsterdam. Hij heeft 2 volwassen kinderen uit zijn eerdere huwelijk, zij heeft 3 kinderen. Alle 5 komen ze nog regelmatig langs. Ralf heeft meer dan 30 jaar gewerkt bij de Rabobank, onder andere als lid van de raad van bestuur. Ieder jaar fietst hij in het voorjaar de Mont Ventoux op.

Uitgelicht