Statenlid in beeld: Johan Dessing (Forum voor Democratie)

(13 augustus 2019)

Na de verkiezingen is de samenstelling van Provinciale Staten veranderd. Niet alleen zijn er 2 nieuwe partijen bijgekomen, ook zijn 37 van 55 Statenleden nieuw. Daarom stelt elke week een ander Statenlid zich voor. Deze week is dat Johan Dessing, fractievoorzitter van Forum voor Democratie.

Statenlid Johan Dessing van Forum voor Democratie in Noord-Holland

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik ben politiek actief geworden omdat ik vind dat het anders moet in Nederland. Ik was altijd een passieve VVD-stemmer maar ik kon mij niet meer vinden in de koers van de VVD. Ik miste visie en daadkracht. De druppel was premier Rutte die een keer opmerkte dat visie alleen iets is voor de oogarts. Toen haakte ik af. De durf en de daadkracht en dynamiek vind ik wel bij Forum. Hier voel ik me thuis. En waarom de provincie? Een korte tijd nadat ik lid werd van Forum kreeg ik de vraag of ik interesse had om voor de provinciale politiek actief te worden. Dat leek mij wel wat. 

Hoe kijk je terug op de afgelopen weken?

Het bevalt goed. Ik moest in het begin wel wennen, want in wat voor aparte biotoop was ik terecht gekomen? Het is een wereld met eigen mores en gewoontes. In het begin konden wij als Forum vooral in verwondering vragen stellen over hoe alles werkt en ook steeds meer over het beleid: waarom houden wij ons als Provinciale Staten bezig met bijvoorbeeld de quota van ongeboren geitenbokjes? Kortom, we zijn onze draai langzaam aan het vinden. 

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Ik vind het belangrijk om te werken aan een stabiele en goede fractie. We zijn nu vooral aan het opbouwen en pionieren. Op de lange termijn zijn wij een professionele organisatie ingebed in de landelijke organisatie. Met Statenleden die in hun kracht staan en als woordvoerder hun onderwerpen beheersen. Nu is er eigenlijk al een hele goede teamspirit. Na de zomer zullen we vanuit onze kracht onze inbreng hebben in de provincie. Ons stempel drukken op de agenda. Tegengas geven tegen het huidige klimaatbeleid, anders wordt straks de hele provincie volgeplempt met zonneweides en windmolens. En we willen ons inzetten voor die thema’s die de VVD in het coalitieakkoord heeft gekregen, een betere infrastructuur in Noord-Holland: aansluiting A8-A9, ondertunneling Broek in Waterland en een betere infrastructuur in de kop van Noord-Holland. 

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik wandel graag door Duin en Kruidberg richting het strand. Dit is een plek in de drukke Randstad waar je nog rust vindt en je de mooiste wandelingen kunt maken.

Over Johan Dessing

Johan werkt in de verkeerstoren op Schiphol als planner uitgaand vliegverkeer en  assistent-luchtverkeersleider. Hij is getrouwd en heeft een zoon. Naast Statenlid is hij ook senator in de Eerste Kamer.

Uitgelicht