Statenlid in beeld: Sijmen Mülder (D66)

(11 juli 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Sijmen Mülder van D66.

Statenlid in beeld: Sijmen Mülder (D66)

Wanneer werd het echt spannend in Provinciale Staten (PS)?

Mijn maidenspeech vond ik spannend. Die ging in op de Omgevingsverordening. Een deel van mijn motivatie om de Staten in te gaan, was om voor jongeren mee te praten over ‘wonen’. Waar gaan we wonen? We moeten druk houden op de gedeputeerde om de woningmarkt uit het slop te trekken. Aan de andere kant moet ik toegeven dat er vanuit de commissie Ruimte Wonen en Klimaat (RWK) niet veel naar PS gaat. Veel wordt in deze commissievergadering al besloten. We hebben het dan over duurzaamheid, wonen en ruimtelijke ordening. Daarbij valt echt iets te kiezen. Het is dus jammer dat er geen journalisten naar de commissievergadering komen kijken. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots?    

Door SP en CU is een rapport opgesteld dat een somber beeld schetste van recreatieparken waar campings zouden worden omgevormd tot dure vakantieparken. We hebben toen ingezet op een technische sessie en dat bleek toen enorm mee te vallen. Daarin kwam naar voren kwam dat er niet echt een probleem was. Ik denk dat het goed was dat we kritisch naar dat rapport hebben gekeken. 

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Johan Remkes! Ik vind het nog altijd jammer dat ik te laat was in PS en hij mij niet kon installeren. Maar waarom? Omdat ik vind dat Johan Remkes laat zien dat politiek niet alleen iets is van motivatie, maar dat het ook een ambacht is. Ik vind dat hij heel goed weet dat integriteit hoog in het vaandel moet staan en dat hij boven de partijen staat. Het is een vakman. Goed om naar te kijken en van te leren. Daarbij is ook nog heel geestig. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Ik vind dat er weinig interesse is voor jonge mensen terwijl we in de provinciepolitiek wel beslissen over wonen, duurzaamheid en natuur en recreatie. Ik zie het ook als mijn persoonlijk doel voor de komende tijd om zoveel mogelijk jongeren te betrekken. Het betrekken van mensen bij de besluitvorming en participatie is een kerntaak van de provincie. Ik ben heel erg afhankelijk van andermans visie. Soms zit het anders dan je van tevoren dacht. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Ik ben fervent podcast luisteraar. Ik kijk heel weinig TV en ik luister veel podcasts. Onderweg of in de sportschool. Er is 1 analoog programma dat ik goed vind: Buitenhof. Maar die hebben ook een podcast en die is eigenlijk altijd actueel! Die luister ik meestal op zondagavond of maandagochtend. Dan heb je de meeste punten die politiek spelen er wel uit gehaald.