Statenlid in beeld: Laura Ouderkerken (VVD)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten van Noord-Holland? Maak kennis met Laura Ouderkerken van de VVD.

Statenlid in beeld: Laura Ouderkerken (VVD)

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Politiek is mijn hobby. Mijn drijfveer is iets bij te kunnen dragen aan de gemeenschap. Ik zit al sinds mijn 12e in de politiek en was lid van de jongerenafdeling van de PvdA . Mijn vriendinnen gingen op stap en ik ging naar internationale jongerenbijeenkomsten om de wereld te verbeteren. Toen ik in Leeuwarden studeerde, organiseerde ik politieke cafés. Daar heb ik me ook kandidaat gesteld voor Provinciale Staten maar ik stond op een te lage plek om gekozen te worden.

Na mijn studie ben ik jong moeder geworden en terugverhuisd naar Alkmaar. Toen de kinderen ouder werden ging ik als fractie-assistent aan de slag, want het bleef toch kriebelen. Uiteindelijk ben ik overgestapt van de PvdA naar de VVD. Ik voelde me toch meer liberaal en kon me meer herkennen in de eigen verantwoordelijkheid van het liberalisme. Nadat ik naar IJmuiden ben verhuisd, wilde ik weer de politiek in. Ik werd met voorkeursstemmen gekozen en zat in 2018 ineens in de gemeenteraad. Dat was geweldig! Bij de nieuwe verkiezingen heb ik me bewust niet meer kandidaat gesteld voor de gemeenteraad en afgewacht tot de Provinciale Statenverkiezingen. Want Noord-Holland is een provincie van verscheidenheid: diversiteit van ondernemers, steden, platteland, luchthaven, zeehavens etc. Dit is de kracht van onze provincie, maar ook een flinke uitdaging. En daar wilde ik graag aan bijdragen. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Fantastisch! Ik vind het een hele eer om Statenlid zijn en ik vind het heel gaaf om gewoon mijn ding te kunnen doen. Dat is op hoofdlijnen kaders stellen, scherp zijn, kritische vragen stellen, maar vooral samenwerken met andere partijen om een mooier Noord-Holland te maken. En het liefste met een beetje plezier en humor, het is een hobby natuurlijk. 

Wat wil je als politicus bereiken in Noord-Holland?

Nou, in ieder geval duidelijkheid over het PPLG (Provinciaal Programma Landelijk Gebied). Dat is wel een hot item. Ik merk dat de ambtenaren daarmee echt hartstikke goed bezig zijn. Mijn doel zou wel zijn dat we wat meer productie gaan draaien met het PPLG. Dat kan alleen als de financiering ook geregeld wordt maar ook dat we overeenstemming bereiken met de verschillende partijen over de opgaven die in de verschillende gebieden spelen. Je hebt natuur, dierenwelzijn, stikstof, ondernemerschap, water. Het is zo complex om alle belangen goed af te wegen. Ik vind het belangrijk dat ondernemers zich kunnen identificeren met de gebiedsopgave die er ligt. Ik probeer me de dossiers nog echt eigen te maken. Maar ik hoop het verschil te kunnen maken door expliciet boeren, tuinders, ondernemers en vissers te vertegenwoordigen. 

Over Laura

Laura (41) is moeder van 2 tieners. Ze studeerde Bestuurskunde maar verloor haar hart aan civiele techniek en infrastructuur. Ze werkt bij Rijkswaterstaat als interne opdrachtgever voor de aanleg en onderhoudswerkzaamheden van de wegen en vaarwegen in Friesland, Groningen, Drenthe en de Wadden. Ze bezoekt de sportschool voor het nodige onderhoud, houdt van skiën en motorrijden. Op vrijdagen drinkt ze graag een wijntje met vriendinnen of doet leuke dingen met haar vriend.